Την αποχώρησή τους από τη ΔΗΜΑΡ, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία έχει προγραμματισθεί για το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου, εξετάζουν στελέχη της μειοψηφίας του κόμματος.
Ωστόσο στο χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επικρατεί διχογνωμία, καθώς άλλοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα της εξόδου, κρίνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ έχει χάσει πλήρως τα αριστερά χαρακτηριστικά της, υποτασσόμενη στις κυβερνητικές επιλογές και άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουν τη μάχη μέσα στο κόμμα.
Ηδη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αντρέας Νεφελούδης, ο οποίος έχει συγκροτήσει, μαζί με άλλα στελέχη, το Αριστερό Δίκτυο ως έκφραση της μειοψηφίας, δίνει το στίγμα ότι βρίσκεται πια ένα βήμα πριν από την έξοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στο «Βήμα», το πρωί της Τρίτης (22.1.2013), ο κ. Νεφελούδης δήλωσε: «Η πορεία της ΔΗΜΑΡ είναι προδιαγεγραμμένη, έχοντας επιλέξει να στηρίζει οποιαδήποτε επιλογή της κυβέρνησης, και δεν έχει επιστροφή».
Ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησής του, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η απόφασή του. Θεωρεί ότι έκλεισε ο κύκλος αναμονής, κρίνοντας ότι η «δεξιά στροφή» στην πολιτική που ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ δεν αφήνει περιθώρια παρεμβάσεων εντός του κόμματος για ανατροπή της. Ο χρόνος για τον κ. Νεφελούδη μετρά αντίστροφα.
Κρίσιμη για τις «μεγάλες αποφάσεις» είναι η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αν και είχε αρχικά ορισθεί για το διήμερο 2-3 Φεβρουαρίου, μετατέθηκε μια εβδομάδα αργότερα, λόγω των εκλογών στην ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), όπου συμμετέχουν πολλοί πανεπιστημιακοί, μέλη της ΔΗΜΑΡ.
Πάντως, δεν είναι ακόμα σαφές αν, στην περίπτωση που επιλέξει την έξοδο, τον ακολουθήσουν κι άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μια και τμήμα στελεχών της ΔΗΜΑΡ από το Αριστερό Δίκτυο θεωρούν ότι πρέπει να μείνουν εντός του κόμματος, εκφράζοντας «την άλλη άποψη» και προσπαθώντας να επηρεάσουν τις αποφάσεις στα συλλογικά όργανα.
Την ίδια ώρα, στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ, όπως ο Στέφανος Μπαγεώργος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από το κόμμα, βρίσκονται σε διάλογο με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (συνδικαλιστές, δημοτικούς συμβούλους, πρώην μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και γραμματείς οργανώσεων).
Συζητούν, εν μέσω πολιτικής ρευστότητας, τη δυνατότητα συγκροτημένης πολιτικής έκφρασης και, σε δεύτερο επίπεδο, ακόμα και συνεργασίας με πολιτικούς φορείς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.