«Επώδυνη η ήττα στη Σαξονία» ομολογεί η Μέρκελ

Στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση αναδείχτηκε νικήτρια, αν και με μια ισχνή νίκη.Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι κέρδισαν πλειοψηφία μίας έδρας στην τοπική Βουλή της Σαξονίας, μιας περιοχής οκτώ εκατομμυρίων ατόμων στα βορειοδυτικά της Γερμανίας.

Στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση αναδείχτηκε νικήτρια, αν και με μια ισχνή νίκη.Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι κέρδισαν πλειοψηφία μίας έδρας στην τοπική Βουλή της Σαξονίας, μιας περιοχής οκτώ εκατομμυρίων ατόμων στα βορειοδυτικά της Γερμανίας.

Η καγκελάριος Ανγλελα Μέρκελ χαρακτήρισε «επώδυνη ήττα» την αποτυχία του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Η νίκη της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία είναι «μια επώδυνη ήττα» και «μας λύπησε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η κυρία Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει σε οκτώ μήνες μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

«Δεν θα προσποιηθώ (. . .). Η ήττα πονάει πολύ», σημείωσε η Μέρκελ. «Είμαστε όλοι λυπημένοι σήμερα. Λυπημένοι που δεν πήγε καλά», πρόσθεσε.

Οι εν λόγω εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ετσι, η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στην Κάτω Σαξονία έχει σημάνει συναγερμό για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, καθώς ο χριστιανοδημοκρατικός συνασπισμός (CDU) έχει χάσει σε αρκετές τοπικές εκλογές και η ίδια ζητάει την ψήφο των συμπολιτών της για να εκλεγεί στην καγκελαρία για τρίτη φορά.

Την Κυριακή, το SPD και οι Πράσινοι κέρδισαν μαζί το 46,3% των ψήφων έναντι του 45,9% της κεντροδεξιάς. Η αλήθεια είναι βέβαι ότι το SPD φαινόταν να απολαμβάνει μια άνετη νίκη επί των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις, όμως τελικά τα ποσοστά υποχώρησαν λίγο πριν από τις εκλογές.

Ο ηγέτης του SPD στην Κάτω Σαξονία Στέφαν Βέιλ δήλωσε πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι μια νίκη στο τοπικό Κοινοβούλιο θα αποτελεί ένδειξη ότι το κόμμα του θα είναι σοβαρός αντίπαλος της καγκελαρίου στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μετά την επανεκλογή της Μέρκελ στην καγκελαρία το 2009, το CDU είχε υποστεί μερικές ήττες κατά τις τοπ[ικές εκλογές και έχει χάσει την εξουσία του από το SPD και τους Πράσινους σε άλλα τέσσερα κρατίδια.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι Ελευθεροδημοκράτες που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα κερδίσουν αρκετές ψήφους για να διατηρήσουν την θέση τους εκεί.
Οπως αναφέρει ο αναλυτής του BBC Στίβεν Έβανς, τα αποτελέσματα δείχνουν πτώση στην υποστήριξη των χριστιανοδημοκρατών, παρά την καμπάνια που διεξήγε για λογαριασμό τους η ίδια η καγκελάριος. «Αν τα αποτελέσματα αυτά αναπαραχθούν εκ νέου στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Μέρκελ απειλείται. Δεδομένου ότι η Γερμανία λειτουργεί με συνασπισμούς, οι αλλαγές στα ποσοστά των κομμάτων παίζουν ρόλο», λέει.
«Στην Κάτω Σαξονία, το CDU παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά με μια μείωση στα ποσοστά του, θα μπορούσε να βρεθεί εκτός εξουσίας. Αν η στήριξη προς αυτό πέσει αντιστοίχως και στις εθνικές εκλογές, μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει την εξουσία του, αλλά σε έναν διαφορετικό συνασπισμό από τον τρέχοντα, ίσως ακόμη και μαζί το κόμμα της αντιπολίτευσης, SPD. Η Μέρκελ μπορεί να είναι η πιθανότερη επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, όμως δεν μπορεί να βασίζεται σε αυτό. Θα χρειαστεί να δώσει μάχη», εξηγεί ο Έβανς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.