Στήθος με στήθος Μέρκελ και Σοσιαλδημοκράτες στην Κάτω Σαξωνία

Η Μέρκελ ποντάρει στις κάλπες της Κάτω Σαξωνίας σε μία νίκη που θα της δώσει ώθηση στη μάχη για την κατάκτηση τρίτης θητείας, και οι Σοσιαλδημοκράτες ελπίζουν να πετύχουν την αποδυνάμωση της καγκελαρίου και να «ισοφαρίσουν» την κακή αρχή του Πέερ Στάινμπρουκ. Όμως, τα exit poll εμφανίζουν στήθος με στήθος τον συνασπισμό της Μέρκελ και τους Σοσιλαδημοκράτες-Πρασίνους.

Τη μεγάλη έκπληξη κάνουν οι Φιλελεύθεροι (FDP), ο μικρότερος εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, με ένα απρόσμενα υψηλό 10% που έρχεται να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, καθώς εμφανιζόταν να διακυβεύεται η ίδια η είσοδός τους στην τοπική Βουλή και το μέλλον του Φίλιπ Ρέσλερ στην ηγεσία του κόμματος.

Στα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις 19:00 (ώρα Ελλάδος), η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κρατίδιο της βόρειας Γερμανίας συγκεντρώνοντας ποσοστό 36%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ξεπερνούν κάθε προσδοκία λαμβάνοντας ποσοστό 10%, και μαζί φθάνουν το 46%.

Στο 46% κινούνται όμως και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) μαζί με τους Πρασίνους.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και εκ νέου υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Ντέιβιντ Μακάλιστερ υποστηρίχθηκε σθεναρά από την Άνγκελα Μέρκελ, οποία ως τώρα έχει υποστεί βαριές ήττες στις τοπικές εκλογές και έχει ανάγκη μία νίκη εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το σοβαρότερο πρόβλημα για την Μέρκελ στην Κάτω Σαξωνία αφορούσε τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις τόσο στην Κάτω Σαξωνία όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο λάμβαναν περί το 3%, μένοντας μακριά από το όριο του 5% για την είσοδο στην Βουλή.

Ακόμη και η τύχη του αρχηγού του FDP Φίλιπ Ρέσλερ κρινόταν σήμερα, καθώς ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας κατάγεται από την περιοχή, όπου το κόμμα του κινδύνευε για πρώτη φορά να μείνει εκτός Βουλής για να κάνει όμως τελικά την έκπληξη με ένα 10%, βάσει των exit poll.

Σε περίπτωση ξεκάθαρης αποτυχίας ήταν πιθανό ο Ρέσλερ να υποχρεωθεί σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, γεγονός που θα επηρέαζε και τη θέση του στην κυβέρνηση.

Αποφασιστικής σημασίας είναι, όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι εξαιτίας των χαμηλών δημοσκοπικών επιδόσεων του υποψηφίου Καγκελάριου Πέερ Στάινμπρουκ, έχουν απόλυτη ανάγκη ενός θετικού αποτελέσματος.

Υποψήφια για το τοπικό Κοινοβούλιο είναι και η Ντόρις Σρέντερ-Κεπφ, σύζυγος του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία, σε μήνυμα της από το Facebook, χαρακτήρισε την ψήφο προς τον υποψήφιο των Πρασίνων «χαμένη» και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον υποψήφιο του SPD.

Εκτός του τοπικού Κοινοβουλίου εκτιμάται ότι θα μείνουν οι Πειρατές της Κάτω Σαξονίας, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογη τύχη να έχει και το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), παρά το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές κατόρθωσε για πρώτη φορά την είσοδο στην τοπική Βουλή με ποσοστό 7,1%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.