Αλλοι θυμήθηκαν την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου έδινε εντολή να κοπούν οι γενικές διευθύνσεις στις υπηρεσίες του Δημοσίου θέλοντας να αλλάξει τον ανθρώπινο μοχλό του δεξιού κράτους. Αλλοι έκαναν άλμα και ανέσυραν τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά όταν αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση προανήγγειλε μικρό κυβερνητικό σχήμα και κατάργηση όλων των ειδικών γραμματειών αλλά και μέρος των γραμματειών στα υπουργεία. Η αριθμητική της πραγματικότητας όμως σήμερα καταγράφει 17 υπουργούς, 7 αναπληρωτές υπουργούς, 15 υφυπουργούς, 54 γενικούς και ειδικούς γραμματείς αλλά και σχεδόν 23.000 αρμοδιότητες που αφορούν το σύνολο των υπουργείων! Τώρα η συγκυβέρνηση με τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη προβάλλει τον μετασχηματισμό της δομής των υπουργείων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, ως βήμα που θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό, τον εξορθολογισμό του έργου αλλά και την εξοικονόμηση δαπανών.
Οι φωτιές που άναψε η απόφαση να καταργηθούν όλες σχεδόν οι ειδικές γραμματείες των υπουργείων –20 τον αριθμό σήμερα -, ακόμη και γενικών γραμματέων σε κάποιες περιπτώσεις,προκαλούν πολλαπλές αντιδράσεις. Αφενός εξαιτίας της πολιτικής καραμπόλας από τη «μοιρασιά» μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης για τα στελέχη τους που τοποθετήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις. Από την άλλη, εξαιτίας της απάντησης που δίνουν στελέχη της διοίκησης για τις προθέσεις και τον στόχο αυτών των περικοπών που διασταυρώνονται με τη ρομφαία της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, των μετατάξεων και της διαθεσιμότητας.
Στο… προαιώνιο πολιτικό ερώτημα από ποιον και υπέρ ποίου γίνονται οι αναδιαρθρώσεις πλείστοι όσοι αποκωδικοποιούν τις αλλαγές ως αποτέλεσμα της βούλησης να περάσουν στα χέρια ιδιωτών υπηρεσίες που δημιουργούν νέο Ελντοράντο κερδοφορίας για τους ιδιώτες.
Ερχονται (;) ιδιώτες
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη υπάρχουν επικρίσεις πως ακόμη και η κατάργηση γενικών και ειδικών γραμματειών σε υπουργεία δίνει το στίγμα ότι οι αρμοδιότητές τους δεν θα περάσουν ουσιαστικά στον έναν γενικό γραμματέα που θα μείνει αλλά θα εξουδετερωθούν ως αντικείμενο επειδή θα τις αναλάβουν με διαγωνισμούς ανάδοχοι ιδιωτικών εταιρειών. Πανταχόθεν ακούγεται ότι μέρος της διοικητικής υποστήριξης μπορεί να περάσει σε ιδιώτες, όπως και οι αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας σε… σχολάρχες, το έργο των επιθεωρήσεων εργασίας σε… εντεταλμένη υπηρεσία εργοδοτών ή η παροχή υπηρεσιών υγείας σε μηχανισμούς ιδιωτικού χαρακτήρα.
«Οι διαγωνισμοί για αναδόχους οι οποίοι θα παίρνουν τμήματα υπηρεσιών που ως τώρα παρέχει το κράτος είναι προ των πυλών» λένε χαρακτηριστικά συνδικαλιστικά στελέχη. Εξάλλου κραδαίνουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Αντ. Μανιτάκη ότι θα διατηρηθούνμόνο οι αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς»…
Πάντως, και οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων και πολέμιοι του κράτους-επιχειρηματία θέτουν από την πλευρά τους ενστάσεις όταν επιμένουν ότι οι αλλαγές αυτές ξεκινούν ανάποδα, αφού δεν έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες που θέλει να κρατήσει το Δημόσιο. Επίσης δεν δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το όφελος για τον δημόσιο κορβανά: «Δεν έχουν αξία κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι επέρχεται μείωση 66% στις δομές (υπηρεσίες) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή 50% του υπουργείου Περιβάλλοντος όταν δεν δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για μείωση λειτουργικών δαπανών ή για τη βελτίωση του παραγόμενου έργου».
Μάλιστα, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που κάθε άλλο παρά δυσανασχετούν με το πέρασμα υπηρεσιών σε ιδιώτες, εκφράζουν φόβους ότι οδηγείται σε μαρασμό το Δημόσιο και ανοίγει ο δρόμος να στηθούν δίπλα «ιδιωτικά μαγαζιά» με όρους επενδυτικού «fast track». Παράλληλα συνδικαλιστικοί φορείς διαμηνύουν ότι οι αλλαγές στα οργανογράμματα θα συνοδευθούν από αντιδράσεις.
Κόντρες
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενδοκυβερνητική σύγκρουση για τη «σφαγή» γενικών και ειδικών γραμματέων.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης έστειλε επιστολή προς τον κ. Μανιτάκη με την οποία ζητεί να μην πειραχθούν οι δομές που σχετίζονται με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ επειδή αυτό θα οδηγούσε σε μείωση του ρυθμού απορρόφησης των έργων. Ο κ. Μανιτάκης, έχοντας εντοπίσει στρεβλώσεις στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των έργων του ΕΣΠΑ, προκρίνει καταργήσεις υπηρεσιών και ειδικών γραμματειών. Ωστόσο, έχουν πέσει πάνω του ακόμη και στελέχη της διοίκησης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ προειδοποιώντας, όπως και ο κ. Χατζηδάκης, ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ τη χρονιά αυτή. Γι’ αυτό και η απόφαση επανεξετάζεται.
Ποιοι ακούγεται οτι κόβονται
Η «σφαγή» στις ειδικές και γενικές γραμματείες
Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ των κομματικών επιτελείων έχουν επιφέρει οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις γενικών και ειδικών γραμματειών στα υπουργεία.
Η «σφαγή» στις ειδικές και γενικές γραμματείες
Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ των κομματικών επιτελείων έχουν επιφέρει οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις γενικών και ειδικών γραμματειών στα υπουργεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταργηθούν οκτώ από τις εννέα γενικές και ειδικές γραμματείες στις οποίες είναι επικεφαλής στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ. Και αυτό καθώς με βάση τα ως τώρα δεδομένα οδεύουν προς κατάργηση η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας (Ελένη Καρατζόλα) και η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (Βασίλης Μάγκλαρης), η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Κώστας Τριάντης) και η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Σάκης Κουρουζίδης) του ΥΠΕΚΑ, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Θανάσης Θεοχαρόπουλος), η Γενική Γραμματεία Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Αννα Αναγνωστοπούλου), η Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Μιχάλης Κανδαράκης), ενώ εξετάζεται και η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Γιάννης Σπιλάνης) του υπουργείου Ναυτιλίας.
Παράλληλα «κόβονται» γραμματείες και ειδικές γραμματείες στις οποίες προΐστανται στελέχη που έχουν προταθεί από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Ετσι έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της ΓΓ Πρόνοιας (Ευτυχία Μπέκου-Μπαλτά) του υπουργείου Εργασίας, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών η κατάργηση της ΓΓ Δημόσιας Περουσίας (Αβραάμ Γούναρης) και η συγχώνευση της ΓΓ Εσόδων (Χάρης Θεοχάρης) με το ΣΔΟΕ.
Στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται η κατάργηση της ΓΓ Ισότητας των Φύλων (προΐσταται το γνωστό στέλεχος της ΝΔ και πρώην βουλευτής Ζέτα Μακρή).
Επίσης στο υπουργείο Αναπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταργηθεί η ΓΓ Καταναλωτή και θα συγχωνευθούν η ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Μενέλαος Δασκαλάκης) και η ΓΓ Βιομηχανίας (Σπύρος Ευσταθόπουλος). Δύο ακόμη καταργήσεις ακουμπάνε το ΥΠΕΚΑ και αφορούν τη ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος (Σωκράτης Αλεξιάδης) και τη ΓΓ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Κώστας Μαθιουδάκης), ενώ στο υπουργείο Παιδείας οι πληροφορίες για κατάργηση της ΓΓ Διά Βίου Μάθησης διασταυρώνονται με άλλες που μιλούν για συγχώνευσή της με τη ΓΓ Νέας Γενιάς (Παναγιώτης Κανελλόπουλος), περιλαμβάνοντας αρμοδιότητες της ήδη υπό κατάργηση ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ