Φεύγει για την Αμερική ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος για τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις που έχει στο ξακουστό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Και πότε θα γυρίσετε;» τον ρώτησε ένας φίλος του. «Το… 2016» απάντησε χαριτολογώντας ο κ. Παπαδήμος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο βασικά την απογοήτευσή του για όλα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
***
Μου λένε όμως ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Μάρτιο, αλλά θα ξαναφύγει για την Αμερική τον Μάιο. Μου λένε επίσης ότι εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι κανένας από τους συνεργάτες του πολιτικούς που στήριζαν την κυβέρνησή του δεν επικοινώνησε μαζί του –ούτε καν τον πήραν στο τηλέφωνο. Θεωρεί μάλιστα ότι όλοι γνώριζαν πως ο ίδιος δεν είχε καμία γνώση ή επαφή με τη λίστα Λαγκάρντ αλλά δεν είπαν το παραμικρό.
***
Και κάτι ακόμη. Ο κ. Παπαδήμος, όπως έμαθα, θεωρεί ότι οι διεργασίες που έγιναν και εν μέρει εξακολουθούν να γίνονται (τις οποίες γνωρίζει αλλά ο ίδιος δεν συμμετέχει) για τη δημιουργία νέου κόμματος ήταν η αιτία που προκάλεσε τη στάση που κράτησαν τα κόμματα απέναντί του, γιατί οι φίλοι του λένε ότι τον θεωρούν «οιονεί πολιτικό αντίπαλο» ή «μόνιμο διεκδικητή της εξουσίας».
***
Ο κ. Γ. Φλωρίδης, ωστόσο, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στη Βουλή, όταν ρωτήθηκε πώς είδε την ομιλία του κ. Βενιζέλου και πώς γενικά του φάνηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει και εκείνο που προτίμησε να πει είναι ότι θέλει να βλέπει τα πράγματα από την πλευρά της κοινωνίας. Και η κοινωνία πιστεύει, λέει, ότι από όλη τη συζήτηση στη Βουλή προέκυψε πως το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να είναι αυτιστικό, να ασχολείται μόνο με τις εσωτερικές συγκρούσεις του και να αποφεύγει συστηματικά να ομονοήσει. Οσοι ψάχνουν για ζημιές και κέρδη από τη συζήτηση στη Βουλή, σε μια κοινωνία όπου καλπάζει η ανεργία, είναι βαθιά νυχτωμένοι, λέει ο πρώην υπουργός.
***
Οι βουλευτές που μετέχουν στην πάλαι ποτέ ισχυρή Διάσκεψη των Προέδρων συζητούσαν επί ώρες για το αν θα τοποθετηθούν ή όχι παραβάν γύρω από τις κάλπες, αν υπάρχει προσπάθεια «κουκουλώματος» ή όχι, ακούστηκαν ύβρεις, απειλές για αποχωρήσεις (ώστε να επιστρέψουν πάλι) και, το σημαντικότερο, υπήρξε ατύπως μια απόφαση για την τοποθέτηση ίσως για πρώτη φορά κομματικών… «χωροφυλάκων» γύρω από τις τέσσερις κάλπες!
***
Αφήστε που την ώρα που βρισκόταν στο βήμα της Βουλής ο παραπεμφθείς κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μέτρησα στην αίθουσα μόνο 25 βουλευτές που τον άκουγαν. Ορισμένοι παρακολουθούσαν τον ομιλητή –τρόπος του λέγειν παρακολουθούσαν, αφού πρόσεξα ορισμένους να «παίζουν» με τα κινητά τους –και άλλοι συνομιλούσαν μεταξύ τους. Πώς αποφάσισαν, αλήθεια, οι υπόλοιποι 245 βουλευτές να τον παραπέμψουν χωρίς καν να ακούσουν την «απολογία» ή τουλάχιστον να μάθουν πώς ο ίδιος δικαιολογούσε την εξαφάνιση των ονομάτων των συγγενών του από τη λίστα;
***
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε και τις περισσότερες ενστάσεις περί συνταγματικότητας, ήταν η «χωροφύλακας» του κόμματός της όχι μόνο στην κάλπη αλλά και στη διαλογή των ψηφοδελτίων. Κάθησε ως τις 2.45 το πρωί ελέγχοντας όλα ανεξαιρέτως τα ψηφοδέλτια. Και λίγο προτού ο προεδρεύων κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, εμφανώς ταλαιπωρημένος, κηρύξει τη λήξη της επεισοδιακής αυτής συνεδρίασης και ανακοινώσει τη σύσταση 15μελούς επιτροπής για την Προκαταρκτική, η κυρία Κωνσταντοπούλου υπέβαλε την τελευταία ένστασή της ζητώντας να είναι 17 τα μέλη, βγάζοντας έξω από τα ρούχα τον προεδρεύοντα.
***
Με μια διπλή παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χαρ. Αθανασίου και του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Τ. Μπαλτάκου ξεπεράστηκε τελικώς το αδιέξοδο που πήγε να δημιουργηθεί στην ψηφοφορία για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Οπως πληροφορούμαι, μετά την ένσταση που διατύπωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους πάντες στο γραφείο του για να βρεθεί μια λύση, συγκαλώντας ουσιαστικά μια άτυπη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.
***
Αρχικώς μετέβησαν στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη ο κ. Αλ. Τσίπρας και ο κ. Π. Καμμένος. Στη συνέχεια κατέφθασαν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κ. Ν. Παπαδημούλης, ο κ. Απ. Κακλαμάνης, ο κ. Ν. Μαριάς και ο κ. Β. Καπερνάρος, ο κ. Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ και οι κκ. Ν. Τσούκαλης και Ι. Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ. Αφού σε όλους αυτούς αναλύθηκε από τους κκ. Αθανασίου και Μπαλτάκο τι προβλέπει ο Κανονισμός και με ποια φιλοσοφία είχαν συνταχθεί τα ψηφοδέλτια, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε και ξεκίνησε η ψηφοφορία. Τώρα πώς συνεννοήθηκαν όλοι αυτοί μέσα σε μισή ώρα, ενώ δημοσίως δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν επί 15 ημέρες, αυτό αποτελεί μυστήριο…
***
Μου λένε μάλιστα ότι στη σύσκεψη αυτή με τους εκπροσώπους των κομμάτων για την επίλυση του θέματος των ψηφοδελτίων είχε πρωταγωνιστήσει και πάλι η κυρία Κωνσταντοπούλου και λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνηθίζει, σε υψηλούς –σχεδόν εκνευριστικούς –τόνους, επέμενε ότι πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο της κυβερνητικής συνωμοσίας για να ελεγχθούν οι διαρροές. Τελικά, όπως σας ανέφερα, εκλήθη ο κ. Αλ. Τσίπρας μήπως και καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι προσήλθε στη σύσκεψη, φρόντισε να πέσουν οι τόνοι, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του κόμματός του.
***
Στο τέλος όσοι επιχείρησαν να κάνουν έναν απολογισμό για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε έλεγαν ότι τελικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν του βγήκε όλη αυτή η επιχείρηση να βάλουν στο κάδρο τον κ. Βενιζέλο. Υπολόγιζαν ότι θα υπάρξουν κάποιες διαρροές, είτε από βουλευτές της ΝΔ είτε από τους διαγραμμένους του ΠαΣοΚ, ώστε να περάσει η πρότασή τους και για τον κ. Βενιζέλο. Ή, αν δεν περάσει, να συγκεντρώσει περί τις 140 ψήφους και όχι 124 που έλαβε. Γιατί άλλο 140 και άλλο 124.
***
Πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής προορίζεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην εισαγγελέας κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Σας υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν τον είχαν βγάλει στη σέντρα για το C4i και για την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, εν συνεχεία τον έκαναν αντιπρόεδρο της Βουλής και τώρα τον προορίζουν για πρόεδρο Προκαταρκτικής Επιτροπής. Αυτά μόνο στην Ελληνική Βουλή συμβαίνουν…
***
Αποκαλυπτικό παρασκήνιο, το οποίο όμως δεν πρόκειται ποτέ να δημοσιοποιηθεί, κρύβεται πίσω από την ξαφνική αποχώρηση του Κατάρ από την επένδυση του Ελληνικού. Οπως με βεβαιώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων που έγιναν, το Κατάρ έθετε τρεις όρους για να αποκτήσει το Ελληνικό: πρώτον, διακρατική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και παράκαμψη του διαγωνισμού· δεύτερον, πλήρη κυριότητα της έκτασης που επρόκειτο να αναπτυχθεί· και, τρίτον, ευρύτατες φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες που θα εμφανίζονταν ως επενδυτές.
***
«Δεν γίνονται αυτά, θα μας πάρουν με τις πέτρες στην Ελλάδα» απάντησαν στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ντόχα. «Μα εσείς μόνοι σας μας τα υποσχεθήκατε. Εσείς μας λέγατε ότι αυτά θα τα καθαρίσουμε εμείς» απάντησαν οι Καταρινοί.«Ποιοι σας τα υποσχέθηκαν;» ρώτησαν οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης. «Κάποιοι από την προηγούμενη κυβέρνηση» απάντησαν εκείνοι, χωρίς να πουν ονόματα, αλλά φωτογραφίζοντας την περίοδο Γ. Παπανδρέου. Ποιος άραγε από αυτή την κυβέρνηση έταζε λαγούς με πετραχήλια στους εμίρηδες; Αν και φανταζόμαστε…
***
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που ταξιδεύει σήμερα για τις ΗΠΑ έχει επιλέξει ένα κάπως… εκκεντρικό δρομολόγιο. Προορισμοί του κ. Τσίπρα, της κυρίας Δούρου και του κ. Παπά είναι κατά βάση η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, που ως γνωστόν βρίσκονται στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, έχουν επιλέξει, με πληροφορεί κατάσκοπός μου στην Κουμουνδούρου, ως ενδιάμεσο σταθμό το… Σαν Φρανσίσκο, στη Δυτική Ακτή. Πιθανώς να αισθάνονται μια κάποια συγγένεια με την κοιτίδα του χίπικου κινήματος και θέλουν να αποτίσουν τον σχετικό φόρο τιμής; Οχι. Νομίζω ότι η πραγματική αιτία είναι πως εκεί θα συναντηθούν με τους κκ. Σταθάκη και Μηλιό, οι οποίοι βρίσκονται στο Βανκούβερ του Καναδά, όπου την Παρασκευή έδωσαν μια διάλεξη στο εκεί Πανεπιστήμιο.
***
Τώρα, το ποιους θα συναντήσουν ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ στις ΗΠΑ παραμένει ανοιχτό, αν και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κανονιστεί κάτι με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Παρεμπιπτόντως, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται εν πτήσει την ώρα που θα ορκίζονται ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν για τη δεύτερη θητεία τους στον Λευκό Οίκο. Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα λένε ότι θα επιδιώξουν μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, δεν γνωρίζω όμως αν έχουν ρωτήσει το περιβάλλον του αντιπροέδρου…
***
Πάντως μία από τις επαφές που αναμένονται με ενδιαφέρον είναι η προγραμματισμένη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τη συντακτική ομάδα της «Wall Street Journal». Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει τον πλήρη συμβιβασμό της ελληνικής Αριστεράς με το επίσημο φύλλο του αμερικανικού καπιταλισμού, αλλά πάντως θα περιμένω να δω πώς θα καταγραφούν σε αυτή τη φάση οι εντυπώσεις των Αμερικανών για τον Αλέξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ