Σε στρατιά πτυχιούχων πανεπιστημίων στοχεύει η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ
Έναν ολόκληρο στρατό από πτυχιούχους πανεπιστημίου έχει θέσει ως στόχο της να δημιουργήσει η κινεζική ηγεσία για τα επόμενα χρόνια. Η ασιατική χώρα προβαίνει σε μεγαλόπνοες επενδύσεις 200 δις. ευρώ ετησίως προκείμενου να βελτιώσει το εκπαιδευτικό της σύστημα. Ο στόχος είναι να εκπαιδευτούν και να αποφοιτήσουν από τα κινεζικά πανεπιστήμια εκατομμύρια νεαροί Κινέζοι που θα αποτελέσουν το μελλοντικό εργασιακό δυναμικό της χώρας.
Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times το σχέδιο μοιάζει με αντίστοιχο που εκπόνησαν για τους απόστρατους στρατιωτικούς τη δεκαετία του 1940 οι ΗΠΑ. «Όπως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ψηφίστηκε στην Αμερική το νομοσχέδιο «G.I. Bill» για τη δωρεάν εισαγωγή των βετεράνων πολεμιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις διάφορες σχολές, έτσι και η κινεζική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει μεγάλα οικονομικά κονδύλια προκειμένου να εκπαιδεύσει δεκάδες εκατομμύρια νέων που θα μετακινηθούν από τις φτωχές αγροτικές επαρχίες προς τις μεγάλες πόλεις, για να λάβουν ανώτατη εκπαίδευση και να εργασθούν», τονίζει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
Το πενταετές σχέδιο της Κίνας επικεντρώνεται σε επτά νέους τομείς που είναι πολύ δημοφιλείς στη νεολαία της χώρας: εναλλακτική ενέργεια, αποτελεσματικότητα ενέργειας, περιβαλλοντική προστασία, βιοτεχνολογίες, προηγμένα πληροφοριακά συστήματα, κατασκευή εργαλείων και ενεργειακά οχήματα όπως υβριδικά αυτοκίνητα.
Παράλληλα, πολλές εταιρείες όπως η Zhejiang Geely, μία από τις δέκα μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα, έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία πανεπιστημίων που ασχολούνται αποκλειστικά με την τεχνολογία αυτοκινήτων, όπως το ομώνυμο πανεπιστήμιο στο Πεκίνο και το κολέγιο Χάνα στο νησί Χαϊνάν. Εκεί, ο Λι Σιφού, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες νεαρούς Κινέζους που θέλουν να σπουδάσουν ώστε να κάνουν καριέρα στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ως μηχανικοί ή κατασκευαστές. Ο Λι έχει χτίσει επίσης και το πανεπιστήμιο Σάνια, ένα ινστιτούτο που διδάσκει ελευθέριες τέχνες για σπουδαστές που επιθυμούν να κάνουν μια μελλοντική καριέρα σε πολιτιστικούς τομείς.
Οι χώροι αυτοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα αποτελέσουν τον ωκεανό απ’ όπου μελλοντικά οι μεγάλες πολυεθνικές, όπως η ΙΒΜ, η General Electric και η General Motors, θα «αλιεύσουν» τους πιο ικανούς υπαλλήλους τους. «Πλέον όλοι πηγαίνουν στην Κίνα για να «αγοράσουν» τα καλύτερα νέα μυαλά», σημειώνει ο Ντένις Σάιμον, σύμβουλος επιχειρήσεων με ειδίκευση στη κινεζική αγορά.
Μέχρι το 1996, μόλις ένας στους επτά νέους Κινέζους τελείωναν το Λύκειο, το ίδιο ποσοστό με τις ΗΠΑ το 1919. Όμως κατά την περασμένη δεκαετία, η Κίνα διπλασίασε τον αριθμό των πανεπιστημίων της και των κολεγίων της και πλέον διαθέτει 2.409 εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.