Φωλιάζουν στις πλαγιές του Μερτζάν, του Ταχτάκαλε και του Μπεγιαζήτ, ανάμεσα στο Μεγάλο Παζάρι και την Αγορά των Μπαχαρικών του Εμινονού. Ελάχιστοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης ξέρουν τι είναι και που βρίσκονται. Κι όμως, τα χάνια (γιατί περί αυτών ο λόγος) που στην Ελλάδα είναι συνώνυμα των πανδοχείων, έχουν προσφέρει καταλύματα σε εμπόρους καραβανιών, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης ως αποθήκες και ως χώροι σταυλισμού. Σήμερα είναι μικροί χώροι σκληρής εργασίας αργυροχρυσοχόων, στιλβωτών και άλλων εργατών.
Σ’ αυτά τα παλιά, οθωμανικά χάνια της Κωνσταντινούπολης και στην τωρινή τους χρήση αναφέρεται η φωτογραφική ματιά της Αθηνάς Καζολέα που καταγράφει ένα κομμάτι της πόλης που χάνεται. «Θραύσματα παρουσίας στα χάνια της Κωνσταντινούπολης» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας της Αθηνάς Καζολέα που από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2013 θα φιλοξενείται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της πόλης.
«Η επιθυμία μου να φωτογραφίσω τα χάνια γεννήθηκε εδώ και περίπου δύο χρόνια όταν ο φίλος μου Αλέξανδρος Μασσαβέτας με «σύστησε» σ’ αυτό το κομμάτι της Κωνσταντινούπολης», λέει στο Βήμα online η Αθηνά Καζολέα που εργάζεται στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτις. «Μαγεύτηκα. Τα επόμενα δύο χρόνια πηγαινοερχόμουν Αθήνα – Κωνσταντινούπολη για να τα φωτογραφίσω».
«Ξεχασμένα, καταρρέοντα, αφρόντιστα και γεμάτα ιστορίες και εικόνες, τα χάνια της Πόλης είναι είναι το κέλυφος που φιλοξενεί μια ζωή ξεχασμένη», λέει στο βιβλίο του «Κωνσταντινούπολη: η πόλη των απόντων» Αλέξανδρου Μασσαβέτα (εκδόσεις Πατάκη).
Οι μικρές ιστορίες που κρύβονταν αλλά και εκτυλίσσονται τώρα στα χάνια δεν έχουν όνομα όπως και οι περισσότερες φωτογραφίες ανθρώπων της Καζολέα που είναι ακέφαλες. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με το σώμα του εργάτη που στέκεται, το σώμα ενός καπνιστή, το χώμα κάποιου που πλένεται. Γιατί άραγε; «Σκόπιμα είναι αποσπασματικοί τόσο οι άνθρωποι όσο και οι χώροι», απαντά η Καζολέα. «Δεν θέλω να επικεντρώσω στα πρόσωπα αλλά στα σώματα και στη σκληρή δουλειά που γίνεται εκεί σε συνθήκες απογοητευτικές όπως, για παράδειγμα με απουσία θέρμανσης».
Η έκθεση, μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Μουσείο και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της PhoroBiennale και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών».
«Θραύσματα παρουσίας στα χάνια της Κωνσταντινούπολης»
Σισμανόγλειο Μέγαρο
Istiklal Cad. No 60, Κωνσταντινούπολη
τηλ: 0090 2122448640