Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος την βουλευτική τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται από το Ελληνικό Δημόσιο ιεροδιδάσκαλοι («ιμάμηδες») για τη διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης. Παρά τις αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ, η οποία δήλωσε από νωρίς ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία και παρά την φημολογία ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να την αποδεχθεί, ο κ. Αρβανιτόπουλος εμφανίστηκε στην Βουλή θετικός. Τελικώς, η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Ωστόσο, με αφορμή την ακραία αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες στην Ολομέλεια και τις επιθέσεις κατά του μουσουλμάνου βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Αχμέτ Χατζή Οσμάν, τον οποίο βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» αποκάλεσαν «πράκτορα» και «τούρκο», ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η «η ανταλλαγή τέτοιων βαρέων εκφράσεων οδήγησε στο παρελθόν τη χώρα σε συμφορές», ζητώντας από όλους «να είμαστε προσεκτικοί», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρέπει «να χειριζόμαστε με μεγάλη προσοχή θέματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα».
Νωρίτερα, ωστόσο, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» κ. Αρτ. Ματθαιόπουλος είχε επιτεθεί εκ νέου κατά των μουσουλμάνων βουλευτών του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, όπως είπε, φωτογραφίζονται με τον «ψευδομουφτή της Ξάνθης», ενώ απαντώντας σε όσους επέκριναν το κόμμα του επειδή αποκάλεσε τον κ. Χατζή Οσμάν ΄΄Τούρκο΄΄», είπε: «Το γεγονός ότι είναι κάποιος Έλληνας Βουλευτής είναι και de facto γεγονός ότι οι πράξεις του είναι ηθικές και νόμιμες;».
Απαντώντας, πάντως, στις επιθέσεις που δέχθηκε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ είπε ότι «εκτοξεύτηκαν ανυπόστατες και απαράδεκτες ύβρεις στο πρόσωπό μου από άτομα και κόμματα που εκφράζουν δεξιές αντιλήψεις και φασίζουσες». Και τόνισε: «Θέλω να πω ότι η ταυτότητα και η συνείδησή μου άπτεται του δικαιώματός μου στον αυτοπροσδιορισμό και δεν θα δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να με ετεροπροσδιορίζει». Πάντως επέμεινε στην αρνητική θέση που έχει διατυπώσει σχετικά με την τροπολογία λέγοντας ότι «είναι ένα μεγάλο και τραγικό λάθος». «Σε περίπτωση που θα έρθει και θα ψηφιστεί η τροπολογία, χάνεται οριστικά η εμπιστοσύνη της μειονότητας στην πολιτεία», σημείωσε.
Επίθεση κατά των δυνάμεων που αντιδρούν στην εν λόγω τροπολογία εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος έθεσε και συνολικότερο θέμα προσπάθειας εκφοβισμού των Θρακιωτών από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αφού όπως είπε «οι Θρακιώτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα». «Δεν υπάρχει καμία τρομοκρατία στους Θρακιώτες από οποιοδήποτε έμμισθο υπάλληλο της Άγκυρας. Οι Θρακιώτες και η Θράκη ενισχύεται από το σύνολο του ελληνικού λαού και θα ενισχυθεί με οποιαδήποτε θυσία. Οι προσπάθειες ανατροπής της Συνθήκης της Λοζάνης δεν θα περάσουν». Και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία των βουλευτών.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η οποία ήταν αρνητική στην πρωτοβουλία αυτή, η κυρία Μαρία Ρεπούση δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας θρησκείας, που είναι η μουσουλμανική στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε ό,τι αφορά το διορισμό ιεροδιδασκάλων για τα τεμένη». «Και παρεμβαίνει με έναν τρόπο μη ορθόδοξο στο διορισμό καθηγητών που θα διδάξουν το κοράνι στα σχολεία, ενώ οι αντίστοιχοι δάσκαλοι που διδάσκουν τα Θρησκευτικά περνούν μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ. Αν θέλει η Πολιτεία να βάλει τις ίδιες διαδικασίες και σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία του κορανίου, ευχαρίστως να το κάνει», συμπλήρωσε, ενώ απευθυνόμενη σε όσους επιτέθηκαν στην ΔΗΜΑΡ για την στάση της, είπε ότι «δεν μπορείτε να μας εξομοιώνετε ούτε με το τουρκικό, ούτε με αυτή την τουρκοφοβία γενικότερα, στην οποία μας εντάσσετε».
Σε παρέμβασή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι «εμείς στο ΠαΣοΚ σεβόμαστε τη μειονότητα, όσους είναι μέλη και στελέχη μας και προέρχονται από τη μειονότητα», αλλά όπως πρόσθεσε «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα, η νομοθεσία προβλέπει και τα αδικήματα εσχάτης προδοσίας και οτιδήποτε άλλο». «Όποιος έχει στοιχεία, να τα παρουσιάζει. Και ο Ελευθέριος Βενιζέλος -με την ίδια λογική- που υποδέχτηκε εδώ τον Κεμάλ και έκανε τις συμφωνίες το 1932 τι ήταν; Δεν είναι, λοιπόν, αυτή λογική», είπε απευθυνόμενος εμμέσως προς όσους επιτέθηκαν κατά των μουσουλμάνων βουλευτών.