Δεν είναι η πρώτη φορά που τον κατατρύχουν καταγγελίες για σκάνδαλα και μίζες, αλλά τώρα το πλήρωσε ακριβά: το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε σήμερα Τρίτη τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ράτζα Περβέζ Ασράφ και άλλων 15 ατόμων με την κατηγορία της διαφθοράς.
Ο Ασράφ αρνείται τις κατηγορίες ότι δέχθηκε δωροδοκίες ως υπουργός Υδάτων και Ενέργειας για την ανάθεση μεγάλων έργων, το 2010, αλλά η κρατική υπηρεσία για την πάταξη της διαφθοράς (ΝΑΒ) διενεργεί έρευνες για τα αμαρτωλά συμβόλαια για τα λεγόμενα Rental Power Projects (σσ. Μεγάλα Ενεργειακά Εργα).
Εξ ου και το παρατσούκλι «Ράτζα Rental» με το οποίο αναφέρεται σαρκαστικά στο πρόσωπό του σύσσωμη η αντιπολίτευση. Στον απόηχο εκείνου του σκανδάλου, ο Ασράφ απομακρύνθηκε από το υπουργείο, το 2011, αν και ποτέ δεν ομολόγησε κάτι το μεμπτό.
Οι δικαστικές έρευνες εστιάζονται στο αν εισέπραξε μίζες εκατ. δολαρίων για συμβόλαια που έκλεισε το δημόσιο με εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να σταματήσουν οι διακοπές και τα σχεδόν καθημερινά μπλακ άουτ. Αλλά παρά τα συμβόλαια οι διακοπές συνεχίστηκαν, γεγονός που τον έκανε ακόμη πιο αντιπαθή.
Ο 63χρονος Ασράφ κατάγεται από πολιτική οικογένεια και ασχολείται ενεργά με την πολιτική από το 1988. Ηταν υποψήφιος και έχασε, στις βουλευτικές εκλογές το 1990, το 1993, και το 1997, αλλά κέρδισε το 2002 και το 2008. Εκείνη τη χρονιά ορκίστηκε ως υπουργός Υδάτων και Ενέργειας στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.
Επισημαίνεται επίσης, ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συμπίπτει με την «πορεία προς το Ισλαμαμπάντ» που διοργάνωσε μουσουλμάνος κληρικός νωρίτερα το πρωί, ζητώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση μεταβατικής ηγεσίας από τον στρατό, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν τον Μάιο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το ένταλμα δεν θα εκτελεστεί, και ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και νομικές αντεκδικήσεις για την συνταγματικότητα της απόφασης.
Ο Ασράφ αναμένεται να ηγηθεί του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ) στις εκλογές της άνοιξης.