«Να μην απαξιώσουμε τα θετικά που κόμισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στον χώρο του βιβλίου και το έργο που επιτελεί … όλα αυτά τα χρόνια χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των δημοσίων υπηρεσιών» προτρέπει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το εκδοτικό σωματείο της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ).
Η ΕΝΕΛΒΙ εκφράζει την ανησυχία της για την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα να καταργήσει το ΕΚΕΒΙ και τονίζει ότι «το ΕΚΕΒΙ, στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει χαράξει μια διακριτή πολιτική για το βιβλίο. Εκσυγχρόνισε την καταγραφή του τοπίου στον εκδοτικό χώρο, στήριξε την αλυσίδα της βιβλιοπαραγωγής, κατάφερε να σπάσει την απομόνωση των Ελλήνων δημιουργών εγκαθιστώντας διαύλους επικοινωνίας και διάλογο με το εξωτερικό».
Στον σύντομο απολογισμό των εκδοτών για τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ αναφέρονται η λειτουργία της βιβλιογραφικής βάσης Βιβλιονέτ, η προβολή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στο εξωτερικό και το πρόγραμμα «Φράσις» για την επιχορήγηση μεταφράσεων ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες, οι Λέσχες Ανάγνωσης, η οργάνωση επισκέψεων συγγραφέων στα σχολεία, η διοργάνωση ημερίδων για εκπαιδευτικούς, το Παρατηρητήριο του Βιβλίου, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα.
ΕΚΕΒΙ και ΠΟΕΒ, ΟΣΔΕΛ, Διεύθυνση Γραμμάτων
Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις, και ιδιαίτερα στις Διεθνείς Εκθέσεις Φρανκφούρτης και Μπολόνιας «υπήρξε μεγάλη διαφορά στη λειτουργία των εκθέσεων αυτών από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνσή τους αποκλειστικά το ΕΚΕΒΙ» σημειώνουν οι εκδότες της ΕΝΕΛΒΙ, που εκπροσωπούν το 80% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Εδώ υπάρχει μια έμμεση αναφορά-απολογισμός για το έργο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών-Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), που ήταν επιφορτισμένη με αυτόν τον ρόλο προ ΕΚΕΒΙ και, για κάποιο διάστημα, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ.
Αντιθέτως, ρητή είναι η αναφορά στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ο οποίος από τον Απρίλιο του 2012 ζητεί να αναλάβει τη Βιβλιονέτ: «Ο ΟΣΔΕΛ με το απαράδεκτο καταστατικό λειτουργίας του σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση για την καλή λειτουργία της Βιβλιονέτ. Θεωρούμε ότι η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ θα οδηγήσει στον μαρασμό της Βιβλιονέτ» λένε οι εκδότες της ΕΝΕΛΒΙ.
Χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» τον όλο χειρισμό του θέματος, έναν τρόπο που προοιωνίζεται δυσάρεστα για τον χώρο του βιβλίου. «Χωρίς η Πολιτεία να συνεργαστεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πνευματικούς δημιουργούς, εκδότες, βιβλιοπώλες, αναγνώστες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικούς, γονείς, προχωρεί στην κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το έργο του θα το αναλάβουν οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες ενός υπουργείου. Ήδη αυτός ο τρόπος χειρισμού είναι ένα δείγμα της απρόσωπης και ψυχρής γραφειοκρατίας που θα αντιμετωπίσουμε». Κατόπιν προτάσεων σωτηρίας του ΕΚΕΒΙ, η επιστολή καταλήγει: «Υπενθυμίζουμε σε αυτούς που έχουν σκοπό να πάρουν μια τέτοια απόφαση ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πολιτισμού και παιδείας».
Υπέρ του ΕΚΕΒΙ και οι εκδόσεις «Ταξιδευτής»
Την απόλυτη και κάθετη διαφωνία του για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ δηλώνει σε σημείωμά του προς τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος των εκδόσεων «Ταξιδευτής»: «Ήταν για εμάς αναμενόμενο να ξεκινήσουν το ξήλωμα κάθε θεσμικού οργάνου του Πολιτισμού οι άνθρωποι που εκφράζουν τον πολιτισμό του Μνημονίου και γενικά τον πολιτισμό του Χρήματος, του Κεφαλαίου. Το ΕΚΕΒΙ όλα αυτά τα χρόνια είχε την διαφάνεια που επιφύλασσαν στους θεσμούς που διοικούσε ο δικομματισμός τους. Παρ’ όλα αυτά είχε παράξει έργο που προερχόταν κατά κύριο λόγο από τους εμπλεκόμενους δημιουργούς του Βιβλίου. Και αυτό δεν μηδενίζεται. Και ακριβώς αυτό το έργο θα επανέλθει με όρους Διαφάνειας και Δημοκρατίας στο άμεσο μέλλον».
Υπουργείο ΠΑΙΘΠΑ: «Υπήρχαν πιέσεις για συμμάζεμα λόγω ατασθαλιών»
Για οικονομικές ατασθαλίες στο ΕΚΕΒΙ κάνουν λόγο πηγές από το Υπουργείο ΠΑΙΘΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν πιέσεις να καταργηθεί ένας προβληματικός οργανισμός, ειδικά στις μέρες που διανύουμε, δεδομένου ότι πρέπει να γίνει συμμάζεμα στα δημόσια οικονομικά. Είναι πολυτέλεια να υφίστανται δύο φορείς (ΕΚΕΒΙ –Διεύθυνση Γραμμάτων) των οποίων η δράση επικαλύπτεται, πληροφορούν οι ίδιες πηγές, οι οποίες πάντως διευκρινίζουν ότι για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ δεν αρκεί η υπουργική απόφαση αλλά απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως είχε συμβεί για τη σύστασή του.
Όλες οι αρμοδιότητες και τα προγράμματα που διεξάγει το ΕΚΕΒΙ θα μεταφερθούν στη Διεύθυνση Γραμμάτων, η οποία θα αναδιαρθρωθεί πλήρως γι’ αυτόν τον σκοπό, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ με συμβάσεις έργου να μετακινηθούν στη Διεύθυνση Γραμμάτων με νέο νομικό καθεστώς, προκειμένου με μεταφέρουν στην κρατική υπηρεσία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.
Εργαζόμενοι: «Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση»
Από τον Τύπο πληροφορήθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι 29 εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ την πρόθεση του αρμόδιου υπουργού να καταργήσει τον φορέα του βιβλίου. Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ομάδα εργαζομένων επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Γραμμάτων για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον οργανισμό και πώς θα γίνει η μετάβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ στη Διεύθυνση Γραμμάτων αλλά δεν έλαβε καμιά ενημέρωση.
Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τη μετάβαση αυτή και διερωτώνται αν και πώς θα υλοποιηθεί, με ποια νομοθετική ρύθμιση και με ποιες σχέσεις εργασίας θα εργάζονται στην κρατική υπηρεσία. «Δεν είμαστε χαραμοφάηδες, είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα και όλον αυτόν τον μήνα από τότε που παραμένει ακέφαλο το ΕΚΕΒΙ εργαζόμαστε κανονικά χωρίς καμιά ενημέρωση για την πορεία και την τύχη του οργανισμού. Εν αναμονή διορισμού νέας διοίκησης, μας ζητήθηκαν προτάσεις για τους εορτασμούς του Έτους Καβάφη από τη Διεύθυνση Γραμμάτων ενώ εργαζόμασταν κανονικά προετοιμάζοντας τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης» λένε οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι υπάλληλοι με συμβάσεις έργου που δεν είναι πλέον σε ισχύ και στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα δυόμισι μηνών ως το τέλος του 2012.