Η λιτότητα κόβει το «χαρτζιλίκι» της βασίλισσας του Βελγίου

Άλλος ένας ευρωπαίος γαλαζοαίματος πέφτει «θύμα» της λιτότητας, καθώς η βελγική κυβέρνηση ετοιμάζεται να περικόψει κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ το ετήσιο εισόδημα της βασίλισσας Φαμπιόλα, μετά από κατηγορίες ότι η 84χρονη εστεμμένη φοροαποφεύγει.

Άλλος ένας ευρωπαίος γαλαζοαίματος πέφτει «θύμα» της λιτότητας, καθώς η βελγική κυβέρνηση ετοιμάζεται να περικόψει κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ το ετήσιο εισόδημα της βασίλισσας Φαμπιόλα, μετά από κατηγορίες ότι η 84χρονη εστεμμένη φοροαποφεύγει.
Αν και η βασιλεία παραμένει ενωτικός θεσμός στο κατακερματισμένο πολιτικά Βέλγιο, η μονάρχης, στην οποία μετά τον θάνατο του βασιλιά Μποντουέν, το 1993, παρέχονται 1,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια την περασμένη εβδομάδα όταν κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιεί ένα ίδρυμα μέσω του οποίου πρόκειται να διοχετεύσει μετά το θάνατό της χρηματικά ποσά στους συγγενείς της, χωρίς αυτά να φορολογηθούν. Η καλή της εικόνα, μετά από μία ολόκληρη ζωή φιλανθρωπικού έργου φαίνεται να έχει αμαυρωθεί από το γεγονός ότι δημιούργησε ένα ίδρυμα για να «τακτοποιήσει την κληρονομιά της», χωρίς να ενημερώσει ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον γαμπρό της βασιλιά Άλμπερτ Β’.
Το Βέλγιο όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχει προβεί σε βαθιές περικοπές των δημοσίων του δαπανών, ενώ η βασιλική οικογένεια έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι διατηρεί τον πολυτελή τρόπο ζωής της –με χρήματα που της παρέχονται από κράτος- σε καιρούς εθνικής λιτότητας.
Ο βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, σε μία σπάνια επίπληξη κατά της μοναρχίας καταδίκασε τη δράση της βασίλισσας, αν και καθ’όλα νόμιμη, μόλις εννέα ημέρες αφότου υπερασπίστηκε τον πολιτικό ρόλο της μοναρχίας ως προπύργιο στους Φλαμανδούς αυτονομιστές.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι από το επόμενο έτος το «χαρτζιλίκι» της βασίλισσας θα περικοπεί δραστικά, ενώ πρόσθεσε ότι το ετήσιο εισόδημά της δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος είναι και διάδοχος του θρόνου και ότι «οι γαλαζοαίματοι οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα», μετά από μια σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια.
Μέχρι τώρα η βασιλική οικογένεια επιδοτείται από το κράτος με συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ για να πραγματοποιεί τα τελετουργικά της καθήκοντα, με την βασίλισσα να λαμβάνει 1,4 εκατομμύρια ευρώ από αυτά.

Ο Ντι Ρούπο είπε ότι επιθυμεί μια πολιτική συμφωνία η οποία θα εισάγει «περισσότερη διαφάνεια, ώστε να γνωρίζουμε πώς ξοδεύονται αυτά ποσά από τη βασιλική οικογένεια.».

Η ισπανικής καταγωγής βασίλισσα η οποία ήταν παντρεμένη επί 52 χρόνια με τον δημοφιλή βασιλιά Μποντουέν υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι δεν φοροαποφεύγει και επέμεινε ότι τα χρήματα για τα οποία έχει προκληθεί και ο σάλος αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια, από την προσωπική της περιουσία. Δήλωσε επίσης ότι το ετήσιο εισόδημά της πηγαίνει ως επί το πλείστον στο «νοικοκυριό και κυρίως στους μισθούς του προσωπικού.»
Η βασίλισσα Φαμπιόλα δεν είναι η πρώτη γαλαζοαίματη που πλήττεται από κατηγορίες ότι ζει πολυτελή ζωή ενώ οι απλοί πολίτες υποφέρουν. Ο ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος αναγκάστηκε να απολογηθεί δημοσίως πέρυσι μετά από ένα ταξίδι του για κυνήγι ελεφάντων στην Μποτσουάνα καθώς η χώρα του μαστίζεται από ανεργία και μερικά από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη.
Όμως η ισπανική βασιλική οικογένεια δέχτηκε μια εθελοντική περικοπή των εισοδημάτων της, τα τάξης του 7%, ενώ η βρετανική βασιλική οικογένεια επίσης σφίγγει το «ζωνάρι» με περικοπές δαπανών ως και κατά 25%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.