Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.συναντήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα προς τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τους συντηρητικούς.
«Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την … εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί», δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή του υπουργείου.
Σύμφωνα με μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη «μόνον» εάν το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που αποτελεί όρο για τον δανεισμό της από την τρόικα εφαρμοστεί επιτυχώς. Ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνον εάν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί επιτυχώς», ανέφερε η πηγή. «Ολοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.
«Κοινό νόμισμα σημαίνει και κοινό πρόβλημα»
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωνατικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει ήδη αποτύχει, απέφυγε όμως να μιλήσει για καταγγελία του μνημονου και σύμφωνα με πληροφορίες είπε στον κ. Σόιμπλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να το «αλλάξει».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε μία ευρωπαϊκή λύση για το ζήτημα του χρέους επαλαμβάνοντας τις προτάσεις του για μία διευθέτηση στα πρότυπα της αντίστοιχης που αποφασίστηκε για τη Γερμανία τη δεκαετία του 1950 με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και υιοθέτηση ρήτρας ανάπτυξης για την αποπλήρωμη. Του ανέφερε μάλιστα ότι «κοινό νόμισμα σημαίνει και κοινό πρόβλημα».
Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος ενώ σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο κ. Τσίτρας επέμεινε στην ανάγκη δημοσιονομικής εξισορρόπισης. Κατά την ημίωρη συζήτησή τους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε στον κ. Σόιμπλε και το ζήτημα του κατοχικού δανείου σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Ζήτησε επίσης την παρέμβαση της γερμανικής δικαιοσύνης ώστε να δωθεί στις ελληνικές αρχές η κατάθεση Χριστοφοράκου για την υπόθεση της Siemens λέγοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Γερμανίας θα συνέβαλαν στην αποκατάσταση του κλίματος και των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Για το θέμα των επενδύσεων ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως βασικό πρόβλημα της χώρας τη γραφειοκρατία και τη δράση της οικονομικής ολογαρχίας ενώ αναφέρθηκε ειδικώς και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μιλώντας και πάλι για απόπειρα συγκάλυψης.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που επιβάλλονται λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση έθεσε απλώς στόχους για το πρόγραμμα και ότι από εκεί και πέρα οι αποφάσεις εναπόκεινται στι ελληνικές κυβερνήσεις και αφορούν ξεκάθαρα θέματα κυριαρχίας.
Σύμφωνα με το Μega, o πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στον κ. Σόιμπλε το εναλλακτικό πρόγραμμα του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι η λιτότητα έχει φέρει σε δύσκολη θέση του έλληνες πολίτες και έχει αποτύχει από τη ζωή. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διαφορές είναι πολιτικές και όχι προσωπικές.
Αλ. Τσίπρας: «Τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει»
Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να έχω μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη.
»Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές. Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ. Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη» καταλήγει η δήλωση του κ. Τσίπρα.
Η ατζέντα συναντήσεων του Τσίπρα στο Βερολίνο
Επίσης, στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, ενώ θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Αριστεράς στο Ανόβερο.
Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε το βράδυ της Κυριακής μετά το πέρας της ομιλίας του στο θέατρο «Volksbühne» του Βερολίνου. Ήταν σαν να μιλούσε στην έδρα του. «Είναι η ευρωπαϊκή ντίβα μας» έλεγε ανώτατο στέλεχος του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά, που διοργάνωσε την εκδήλωση. «Το διεθνές σήμα κατατεθέν μας».
Στην αρχική «τσιπρομανία» των ευρωπαίων Αριστερών προστίθεται όμως τελευταία και μια γενικότερη «ελληνομανία» που έχει, λόγω της αυξανόμενης εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην Ελλάδα, πρακτικό περιεχόμενο .
Αυτό φάνηκε, όταν οι συμπρόεδροι του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Κίπινγκ και Μπερντ Ρίξινγκερ παρέδωσαν επί σκηνής στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ένα τσεκ αξίας 40000 ευρώ για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία. Το κοινό τους αποθέωσε. Ένας έρανος που διοργανώθηκε αμέσως μετά μεταξύ των 1500 περίπου θεατών (λόγω έλλειψης χώρου, πολλοί αναγκάστηκαν να παρακολουθούν την εκδήλωση έξω από την αίθουσα) απέδωσε πρόσθετες χιλιάδες ευρώ.
Η Ελλάδα ήταν το πρώτο «πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας» στην ευρωζώνη, τόνισε στο λόγο του ο κ.Τσίπρας. Σε αυτήν τη βαρβαρότητα, η Αριστερά αντιπαραβάλει την «αξιοπρέπεια της δημοκρατίας». Σήμερα, είπε, «έχουμε το χρέος να υποδείξουμε διέξοδο από την κρίση». Αυτό επιβάλει μια «επανίδρυση της Ευρώπης», η οποία περνά απαρέγκλιτα από τη σύγκλιση μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το «κούρεμα» του χρέους – στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Οι γερμανοί πολίτες, είπε απευθυνόμενος στο κατεξοχήν γερμανικό ακροατήριό του, πρέπει να μάθουν από την κυβέρνησή τους την αλήθεια. Κι αυτή συνίσταται στο ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ των πακέτων βοήθειας για την Ελλάδα πήγαν όχι στις τσέπες του ελληνικού λαού, αλλά σε εκείνες των τραπεζιτών – ελλήνων και ξένων.
Παράλληλα άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα λέγοντας, ότι η αποτυχία της δεν οφείλεται στην κακή, αλλά αντίθετα στην επιμελή εφαρμογή της.
Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ επισήμανε την «αβλεψία» που έδειχναν οι ευρωπαίοι ηγέτες σε ένα φαινόμενο που έβγαζε από δεκαετίες «μάτι»: τη φοροδιαφυγή των πλούσιων Ελλήνων. «Η αβλεψία ήταν το αντίδωρο, αλλά και το μέσο χειραγώγησης της ελληνικής πολιτικής τάξης από τους εταίρους της» είπε.
«Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το κάνουμε» κατέληξε. Και αυτή η αλλαγή «θα γίνει η σπίθα για την ανατροπή σε όλη την Ευρώπη». Οι ακροατές τον επευφήμησαν σηκωμένοι από τις θέσεις τους και φωνάζοντας το σύνθημα: «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη», ο ίδιος αντιχαιρέτησε υψώνοντας τη γροθιά του.
Ο κ.Τσίπρας ανέβασε ακόμα περισσότερους τους τόνους στη συζήτηση που είχε λίγο αργότερα στα κεντρικά γραφεία της «Die Linke» με μέλη και οπαδούς του ΣΥΡΙ ΖΑ.
«Δεν κερδίσαμε τις εκλογές και η Μέρκελ πήρε μεγάλη ανάσα» είπε αναφερόμενος στην ανάμιξη της γερμανίδας καγκελάριου στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα. Όλα δείχνουν τώρα, ότι θα κερδίσει και η ίδια τις εκλογές στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ αποδεικνύεται πάντως «λίγος» ως αντίπαλός της, επειδή δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από την πολιτική της.
Το μάλλον «τολμηρό» συμπέρασμά του: Ο πραγματικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ δεν βρίσκεται στη Γερμανία, αλλά στην Ελλάδα, και έχει όνομα: ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό επειδή τυχόν εκλογική νίκη του θα οδηγούσε σε εκείνη την αναδιαπραγμάτευση για την Ελλάδα, που δεν έγινε ποτέ και η οποία θα έθετε υπό αμφισβήτηση τα μνημόνια. Αυτό όμως θα δημιουργούσε στην καγκελάριο άλυτα προβλήματα στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Επόμενο έτσι να συμπεραίνει, ότι ο «ο κύριος εχθρός της Μέρκελ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
Το κόμμα του, πρόσθεσε, ήταν και είναι έτοιμο να κυβερνήσει – σε αντίθεση με τη ΝΔ, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πελαγοδρομεί.
«Όταν συνάντησα το Σαμαρά αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, τον ρώτησα αν έχει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη σύνοδο κορυφής στις 26 Ιουνίου. Μου είπε όχι, τι σχέδιο. Του απάντησα: Είσαι καλά, είναι η πιο σημαντική διάσκεψη». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσεις για αυτό, πρόσθεσε. Οι κατήγοροί του, αντίθετα, πηγαίνουν αποδεδειγμένα απροετοίμαστοι σε τέτοιες κρίσιμες συναντήσεις.
Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε, ότι ορισμένες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει η τρόικα, ιδίως στον τομέα της διοίκησης, είναι πράγματι αναγκαίες. Συγχρόνως όμως προειδοποίησε την κυβέρνηση, και το «τρίγωνο της αμαρτίας» που τη στηρίζει – τη διεφθαρμένη πολιτική τάξη, τις τράπεζες, και μέρος των μέσων ενημέρωσης – «να μην πυροβολούν κατά του μέσου δημόσιου υπαλλήλου». Οι αλλαγές στη διοίκηση, πρόσθεσε, δεν μπορεί να γίνουν αν δεν εμπεδωθεί προηγουμένως ένα αίσθημα δίκαιης μεταχείρισης, και αν δεν σταματήσει η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.
Απαντώντας σε αιτιάσεις παρευρισκομένων, ότι το κόμμα του έχει καθαρά αρνητικό προφίλ στη δημοσιότητα, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει μια σειρά εναλλακτικές προτάσεις – μ.α. για μια τριπλή επανεκκίνηση της οικονομίας με συμμετοχή ευρωπαϊκών, κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων – που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα αναπτυξιακό «αντιμνημονιακό ξέφωτο».
Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία και τη «στρατηγική της έντασης» που ακολουθεί είπε, ότι το κόμμα αυτό μοιάζει όλο και περισσότερο με τη δεξιά ΕΡΕ της μετεμφυλιακής περιόδου. «Θέλει να εγκατασταθεί σε μια περιοχή της Ακροδεξιάς, που συνορεύει με τη Χρυσή Αυγή» είπε.
Σχετικά με την τελευταία, ο κ.Τσίπρας είπε ότι η άνοδός της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανεπιτυχή λύση του μεταναστευτικού προβλήματος. Αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιμονή της Γερμανίας και άλλων χωρών που συνυπέγραψαν το σύμφωνο «Δουβλίνο ΙΙ», να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη μεταναστών». Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πολυσύνθετων προβλημάτων. «Φυσικά και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε της γης τους κολασμένους» είπε. «Αλλά αν ζούσε κανείς στον Άγιο Παντελεήμονα θα είχε πρόβλημα» πρόσθεσε – χωρίς να διευκρινίσει, αν αυτό θα προερχόταν από τους μετανάστες, ή από τη Χρυσή Αυγή.