«Δεν είδα ποτέ τη λίστα Λαγκάρντ και ουδέποτε έλαβα εντολή για ενδελεχή έλεγχο ονομάτων που περιλαμβάνονται σε αυτήν» δηλώνει ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο προϊστάμενός του υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία του γιατί επιμένει σε αυτούς.
Ο κ. Καπελέρης ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Μάρτιο του 2011 και όπως δήλωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς, πληροφορήθηκε την ύπαρξη της επίμαχης λίστας στη μία και μοναδική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός στις 22 Ιανουαρίου 2011, δηλαδή περίπου τέσσερις μήνες αφότου την παρέλαβε.
«Γιατί επιμένει;»


Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τον είχε καλέσει στο γραφείο του και του ζήτησε να ελέγξει το φορολογικό προφίλ δέκα φυσικών προσώπων, λέγοντάς του απλώς ότι έχει ενδείξεις πως είναι πιθανόν να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή, καθώς έχουν εντοπιστεί να έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. «Δεν μου είπε τότε από πού είχε τις πληροφορίες και δεν είχα δικαίωμα να ρωτήσω. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει ότι μου έδωσε να ερευνήσω περίπου είκοσι ονόματα, ενώ μου έδωσε μόνο δέκα» σημειώνει ο κ. Καπελέρης, ο οποίος κατέθεσε τη λίστα τον ονομάτων αυτών στον ανακριτή. Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ παρέδωσε λίγες ημέρες αργότερα στον υπουργό του τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής έρευνας που είχε κάνει, από την οποία προέκυπτε ότι τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν δικαιολογούσαν τις καταθέσεις τους. Από τότε δεν είχε κανένα νεότερο, ως την ημέρα που ο κ. Παπακωνσταντίνου συγκάλεσε τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης οι στενοί του συνεργάτες κκ. Αν. Μπάνος, Ηλ. Πλασκοβίτης και η διευθύντρια του γραφείου του κυρία Χρύσα Χατζή. Τον Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικαταστάθηκε από τον κ. Ι. Διώτη και δεν ασχολήθηκε έκτοτε με το ζήτημα αυτό.
Πριν από λίγες ημέρες διάβασε έκπληκτος μια συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», στην οποία ανέφερε ότι «η λίστα ήταν γεμάτη από σημαντικούς ανθρώπους από τον επιχειρηματικό και τον εκδοτικό κόσμο» και ότι οι συνεργάτες του «μάλλον φοβήθηκαν και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν χωρίς σαφείς πολιτικές οδηγίες και κάλυψη». Εκπληκτος επίσης άκουσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει στην επιτροπή της Βουλής ότι «συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία δόθηκαν σαφείς οδηγίες για πλήρη έλεγχο».
«Σκοπιμότητες»


«Ο κ. Παπακωνσταντίνου ως πολιτικός προϊστάμενος του ΣΔΟΕ γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμιά έρευνα το ΣΔΟΕ χωρίς γραπτή και ρητή εντολή του υπουργού» σημειώνει ο κ. Καπελέρης. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και για τη λίστα του Λιχτενστάιν και για τις καταθέσεις του εξωτερικού που εντοπίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. «Ούτε εμένα με έπιασε κανένας τρόμος ούτε τον κ. Διώτη τον έπιασε κανένας τρόμος πιστεύω. Απλώς εκ των υστέρων ο κ. Παπακωνσταντίνου με μεγάλη ευκολία εμφανίζει τον εαυτό του ως τον μόνο υπουργό που είχε την πολιτική βούληση να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Νομίζω ότι οι πάντες κατανοούν ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί» καταλήγει ο κ. Καπελέρης.
Ποια ονόματα όμως έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Καπελέρη για να τα ελέγξει; Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αρνείται να τα αποκαλύψει, καθώς έχει καταθέσει τον σχετικό κατάλογο στον ανακριτή. Τονίζει όμως ότι από τα ονόματα αυτά κανένα δεν συνδεόταν (τουλάχιστον ευθέως) με κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή με κάποιον γνωστό επιχειρηματία. Ηταν ονόματα που δεν σου προκαλούσαν ενδιαφέρον, σημειώνει, ενώ και τα ποσά των καταθέσεων που αναφέρονταν ήταν μεν μεγάλα, αλλά όχι τα πολύ μεγάλα ποσά που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια από τη δικογραφία, τουλάχιστον σε μία περίπτωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ