Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σχεδιάζει τη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου αναψυχής και πολιτισμού στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, στα πρότυπα των Κήπων Τίβολι (Tivoli Gardens) της Κοπεγχάγης. Η προκήρυξη αναμένεται ότι θα βγει στον αέρα μέσα στον Ιούνιο και θα αφορά σύμβαση παραχώρησης για 50 ως 60 έτη.
Η έκταση των 45.000 στρεμμάτων περιλαμβάνει τα ιστορικά κτίρια της παλαιάς βασιλικής οικογένειας που κρύβουν θησαυρούς (έργα τέχνης και κειμήλια, τα οποία αποθηκεύτηκαν και φυλάσσονται από το τέλος του 2012) αλλά και εγκαταλειμμένα βουστάσια, αμπελουργεία, δασικές εκτάσεις και άλλες εγκαταστάσεις. Οπως λέει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, «παρ’ ότι τα κτίρια βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση συγκεντρώνουν 140.000 επισκέπτες τον χρόνο και ο χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών».
Το σχέδιο αξιοποίησης που επεξεργάζονται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Ανδρέας Ταπραντζής βρίσκεται ακόμη σε φάση διαμόρφωσης. Οι υπεύθυνοι του Ταμείου είναι σε επαφή με τα στελέχη της εισηγμένης εταιρείας που διαχειρίζεται τους Κήπους Τίβολι της Δανίας, με βασικό κριτήριο, όπως αναφέρουν, τον σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χώρου. Τα πλάνα βασίζονται στη μελέτη που έχει κάνει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).
Περιλαμβάνει λύσεις που διασφαλίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα προσελκύοντας ταυτόχρονα επενδυτές. Προβλέπει, για παράδειγμα, τη λειτουργία boutique ξενοδοχείου πέντε αστέρων στους στρατώνες νεοκλασικού ρυθμού, εστιατορίου στο παλαιό ξενοδοχείο, ακόμη και τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Εκκινώντας από την αποκατάσταση των κτιρίων και τη λειτουργία μουσείου οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν στο μυαλό τους έναν ευρύτερο χώρο πολιτισμού και αναψυχής και την επαναλειτουργία του αγροκτήματος. «Το Τατόι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει brand name για κρασί ή λάδι» λέει ανώτερο στέλεχος του Ταμείου.
Αναμένοντας την επίσκεψη της τρόικας, στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι ο στόχος των εσόδων 2,5 δισ. ευρώ για το 2013 θα μπορούσε να καλυφθεί με κορμό τα έσοδα από το IBC (81 εκατ. ευρώ), τα Κρατικά Λαχεία (190 εκατ. ευρώ), τον ΟΠΑΠ (υπάρχει εκτίμηση για 800 εκατ. ευρώ) και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ όπου ακούγονται ποσά ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου 3, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών ίσες με το 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε. Για παράδειγμα, αν αντί για 2,5 δισ. ευρώ, τα έσοδα φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ, οι περικοπές στον Προϋπολογισμό θα είναι το ήμισυ του 1 εκατ. ευρώ που απομένει, ήτοι 500 εκατ. ευρώ.
Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι σε πρώτη φάση, ως τον Μάρτιο, θα πρέπει να εισρεύσουν 100 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ακολουθούν 1 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, 800 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και άλλα 700 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2013. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχουν ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου οι διαδικασίες σχετικά με τους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, και τις εκτάσεις στην Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας.
Στην υπόθεση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ οι μη δεσμευτικές προσφορές προέρχονται από την Gazprom (μόνο για τη ΔΕΠΑ) –σύμφωνα με πληροφορίες προσφέρει 800-900 εκατ. ευρώ –από τον επίσης ρωσικό όμιλο Sintez-Negusneft, ο οποίος προσφέρει κατά πληροφορίες 1,6 ως 1,8 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ υπό προϋποθέσεις, την εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν που προσφέρει κατά πληροφορίες περί τα 400 εκατ. ευρώ και τους ελληνικούς ομίλους M+M (Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη) και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με το τσέχικο fund PPF. Την Τετάρτη το θέμα θα συζητηθεί στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να περάσει η διαδικασία στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε έμμεση πλην σαφής αντίδραση από τα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ σε Ρώσους. Η εκπρόσωπός του κυρία Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από την Ελλάδα, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι η συμβουλή των ΗΠΑ για όλες τις χώρες «είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι», φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τη Ρωσία του Πούτιν.
Από την άλλη πλευρά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρώσος πρόεδρος θα έχει τον τελικό λόγο για το ποια από τις δύο εταιρείες θα κινηθεί στη σκακιέρα της αποκρατικοποίησης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ