Από σήμερα ο κάθε καταναλωτής έχει το δικαίωμα να μην πληρώσει το προϊόν ή την υπηρεσία αν δεν λάβει απόδειξη. Παρά τις επικρίσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ) για το μη νόμιμο μέτρο των αποδείξεων, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν κάνει πίσω. Και από σήμερα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αρχίζει τους πρώτους ελέγχους σε εστιατόρια και καφετέριες. Μάλιστα, κατά τον νόμο σε όλα τα καταστήματα πρέπει να επικρέμαται πινακίδα σε εμφανές σημείο, στην οποία θα αναγράφεται στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι «ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη – τιμολόγιο)». Στα καταστήματα μαζικής εστίασης η συγκεκριμένη επιγραφή πρέπει να αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους.
Εξάλλου, αποδείξεις αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στο ύψος του 25% του ετήσιου εισοδήματος με ανώτατο ποσό αποδείξεων 10.500 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν εφέτος οι φορολογούμενοι προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου ως 2.100 ευρώ.
Αντίθετα όσοι συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις από αυτές που καθορίζει ο νέος νόμος τότε θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ίση με το 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.
Ωστόσο αρκετές είναι οι κατηγορίες των αποδείξεων που δεν αναγνωρίζει η Εφορία. Συγκεκριμένα, δεν λαμβάνονται υπόψη τα κοινόχρηστα, το ενοίκιο κατοικίας, τα ασφάλιστρα ζωής, υγείας κτλ., η αγορά πετρελαίου θέρμανσης & φυσικού αερίου, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, οι δαπάνες για μεταφορά με πλοία, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ, προαστιακό, ηλεκτρικό, τρόλεϊ, «μπλε» λεωφορεία), η αγορά αυτοκινήτων, ακινήτων, μοτοσικλετών, η δαπάνη συνδρομητικής τηλεόρασης και τα διόδια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ