προθήκες

Μια πρώτη εισαγωγή στη φιλοσοφική αισθητική της μουσικής. Ισως καμία άλλη τέχνη δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον της φιλοσοφίας στη νεωτερικότητα τόσο όσο η μουσική.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΤΣΕΤΣΟΣ

Η μουσική στη νεότερη φιλοσοφία:
Από τον Καντ στον Αντόρνο
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012,
σελ. 263, τιμή 15 ευρώ

Μια πρώτη εισαγωγή στη φιλοσοφική αισθητική της μουσικής. Ισως καμία άλλη τέχνη δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον της φιλοσοφίας στη νεωτερικότητα τόσο όσο η μουσική. Οι οκτώ μελέτες του τόμου εξετάζουν τους σημαντικότερους σταθμούς στη νεότερη φιλοσοφική συζήτηση γι’ αυτήν και αναδεικνύουν τη στενή της σχέση με το συναίσθημα, τις γνωσιοπρακτικές δυνατότητες και τον κοινωνικό βίο του ανθρώπου, αλλά και τη μεταφυσική.

ΜΕΛΕΤΗ

ΧΡΥΣΗ ΚΑΡΑΤΣΙΝΙΔΟΥ
Μεταφραστικός εσοπτρισμός:
Γάλλοι συγγραφείς του 19ου αιώνα σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Εκδόσεις Μυγδονία, 2012,
σελ. 160, τιμή 13,84 ευρώ
Ο Παπαδιαμάντης, όταν η γαλλική επίδραση κατείχε τα πρωτεία στην ελληνική πνευματική ζωή, αφουγκράστηκε «το ξένο» με σεβασμό και αφομοίωσε όσα στοιχεία μπορούσε να εντάξει «τελετουργικά» στις μεταφράσεις και στην πεζογραφία του, έχοντας σύμμαχο την ανυπέρβλητη δύναμη του λόγου του. Η παρούσα εργασία ενδιαφέρεται να αποτιμηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο τίμιος μεταφραστικός μόχθος του Σκιαθίτη αλλά και η συμβολή του στη διαμόρφωση μιας «εθνικής» λογοτεχνίας.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής
Εκδόσεις Πατάκη, 2012,
σελ. 327, τιμή 14,70 ευρώ

Η συγγραφέας αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο όταν η Αλίκη, η κόρη μιας φίλης της, έγινε 14 ετών. Διάβασε τα σχολικά εγχειρίδια της Φιλοσοφίας και της φάνηκαν καλογραμμένα και βαθυστόχαστα, αλλά δυσνόητα για τα παιδιά. Σε αυτό το πνεύμα, και λαμβάνοντας υπόψη την ανυπομονησία της εφηβικής ηλικίας να εισχωρήσει στο νόημα της ζωής, συζητάει με την Αλίκη για τη φύση, την κοινωνία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη λογική.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ
Η εξέγερση των νεκρών
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012,
σελ. 275, τιμή 14,91 ευρώ
Ενα μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας με πρωταγωνιστές όσους αρνούνται να πέσουν στον Καιάδα της κρίσης. Η Αντιγόνη είναι μια όμορφη νέα γυναίκα που από μικρή, κλεισμένη στο αναμορφωτήριο για ένα έγκλημα οικογενειακής αυτοδικίας, αντιστέκεται στην προσπάθεια «αναμόρφωσής» της και γι’ αυτό καταδικάζεται να σταλεί σε ένα πρόγραμμα που «ανακυκλώνει» τους περιθωριακούς της κοινωνίας.

ΜΕΛΕΤΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ
Περί μελαγχολίας

Εκδόσεις Κίχλη, 2012,
σελ. 304, τιμή 20 ευρώ

Πηγή θείας έμπνευσης, θανάσιμο αμάρτημα, ένδειξη ιδιοφυΐας ή νόσος; Η παρούσα μελέτη κινείται μεταξύ της ιστορίας των ιδεών, της πολιτισμικής ιστορίας και της συγκριτικής γραμματολογίας. Αντλώντας παραδείγματα από την ευρωπαϊκή ζωγραφική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, καθώς και από τη λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, επιχειρεί να παρουσιάσει την πλούσια περί μελαγχολίας γραμματειακή και εικαστική παράδοση.


ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ
Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει

Εκδόσεις Ιανός, 2012,
σελ. 464, τιμή 15 ευρώ

Ο Ορέστης και η Μαριάννα ξεκινούν το ταξίδι της ζωής από ένα μικρό χωριό στον Εβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει ξανά στον Εβρο. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο: οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.