Πενταετές πλάνο δημοσίων επενδύσεων παρουσίασε ο Φρανσουά Ολάντ

Εβδομάδας περιοδείας στην επαρχία ήταν για τον Φρανσουά Ολάντ το επταήμερο που ολοκληρώνεται αύριο με την επίσκεψή του γάλλου Προέδρου στη Μασσαλία. Ο σκοπός της περιήγησης του σοσιαλιστή ηγέτη στην περιφέρεια ήταν ασφαλώς επικοινωνιακός -καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά από οκτώ μήνες στην εξουσία. Αλλά όχι μόνο.

Εβδομάδας περιοδείας στην επαρχία ήταν για τον Φρανσουά Ολάντ το επταήμερο που ολοκληρώνεται αύριο με την επίσκεψή του γάλλου Προέδρου στη Μασσαλία. Ο σκοπός της περιήγησης του σοσιαλιστή ηγέτη στην περιφέρεια ήταν ασφαλώς επικοινωνιακός -καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά από οκτώ μήνες στην εξουσία. Αλλά όχι μόνο.
Επισκεπτόμενος χθες τη νοτιοδυτική περιφέρεια γύρω από το Μπορντό ανέπτυξε το πλάνο της θητείας του «αλλά και ολόκληρης της δεκαετίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του Ολάντ μπροστά σε τοπικούς αρχοντες και σε στελέχη του κόμματος «η οικονομία του αύριο θα βασίζεται σε πέντε τομείς». Η κατασκευή νέων κατοικιών, η μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς και επικοινωνίας και η ανάπτυξη της καινοτομίας στην αεροναυπηγική βιομηχανία θα είναι οι τομείς που θα απορροφήσουν τα κρατικά κονδύλια τα επόμενα χρόνια.
«Δεν χρειάζεται να ψάξουμε για να νέα εργαλεία χρηματοδότησης, διαθέτουμε ήδη αρκετά. Αυτό που απαιτείται είναι η ενεργοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό» σημείωσε ο ίδιος. Το «ζεστό χρήμα» θα αναζητηθεί σε δύο τράπεζες: την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων της οποίας την ίδρυση έχει προαναγγείλει ο Ολάντ.
«Η Γαλλία θα πρέπει να πάει σύντομα στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και η Γερμανία» χρησιμοποιούν κεφάλαιά της ΕΤΕπ. Σημείωσε επίσης ότι σε πολλά δημόσια έργα και επενδύσεις θα επιδιωχθεί η συνδρομή και του ιδιωτικού κεφαλαίου μέσω του μοντέλου σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Ο Ολάντ απέφυγε να γίνει πιο σαφής σχετικά με την υλοποίηση των πέντε αξόνων ανάπτυξης. Για να δείξει όμως ότι οι εξαγγελίες του δεν είναι «λόγια του αέρα» προανήγγειλε τη διενέργεια τακτικών συνεδριάσεων των εμπλεκόμενων Υπουργείων κάθε έξι εβδομάδες προκειμένου να καταγράφονται τα προβλήματα και η πρόοδος του σχεδίου.
Ωστόσο οι μεγαλόσχημες εξαγγελίες και οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί για την οικονομία δεν μπορούν να κρύψουν τα «αγκάθια» που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση του Ζαν Μαρκ Ερό. Καθώς ολοκληρώνονται οι σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τις «νέες μορφές απασχόλησης» το ζήτημα της ανεργίας διαφαίνεται το αδιέξοδο των εργασιακών μεταρρυθμίσεων. Ηδη περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Γάλλοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων.

Όμως η επέκταση των «ευέλικτων μορφών απασχόλησης», την οποία προκρίνουν ως λύση οι εργοδοτικές ενώσεις, είναι βέβαιο ότι δεν αντιμετωπίζει στη ρίζα το πρόβλημα της ανεργίας αλλά προσφέρει απλώς «ανακούφιση». Άλλωστε την τελευταία δεκαετία οι επισφαλείς συμβάσεις (εποχικές, ημιαπασχόλησης και ορισμένου χρόνου) αυξάνονται με ρυθμό ανάλογο της ανόδου της ανεργίας.

Το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της συνακόλουθης απώλειας θέσεων εργασίας δεν είναι τα μόνα που έχουν σπρώξει τη δημοτικότητα του Ολάντ στο 35%. Η πολυδιαφημισμένη επιβολή φόρου 75% στα εισοδήματα άνω του ενός εκατ. ευρώ κινδυνεύει να αποδειχθεί φιάσκο καθώς το ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο έχει απορρίψει την εφαρμογή του ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς οικονομικών αναλυτών ακόμα και αν εφαρμοστεί (ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια «νέα εκδοχή») τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο θα ήταν μηδαμινά -και σίγουρα δεν θα έκλειναν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.
Δυσθυμία έχει προκαλέσει στους γάλλους ψηφοφόρους και η διαχείριση του ζητήματος της ArcelorMittal. Η διοίκηση της χαλυβουργίας είχε προαναγγείλει από τον Αυγουστο το κλείσιμο εργοστασίου στη Φλοράνζ εφόσον δεν βρισκόταν αγοραστής. Όταν έληξε το «τελεσίγραφο» της εταιρείας η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «εθνικοποίησης» του εργοστασίου, όμως λίγες μέρες μετά το Παρίσι παραδέχθηκε ότι η σχετική δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ήταν «λάθος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.