Στην ενοποίηση των δύο συστημάτων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων (e-syntagografisi) και της ηλεκτρονικής καταχώρησης επίσκεψης και παραπεμπτικών εξετάσεων (e-diagnosis) σε μία κοινή εφαρμογή, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).
Την Πέμπτη, ο κ. Σαλμάς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ Χρήστος Χάλαρης παρουσίασαν το ενοποιημένο σύστημα το οποίο τίθεται σε λειτουργία τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.
Η νέα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα περιλαμβάνει πλέον και την καταχώρηση της επίσκεψης στον γιατρό και το παραπεμπτικό εξετάσεων. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα της καταχώρησης συνταγών και παραπεμπτικών μέσα από ένα και μόνο σύστημα, απλουστεύοντας τη διαδικασία συνταγογράφησης για τους γιατρούς και μειώνοντας το χρόνο έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες χρήσης της νέας εφαρμογής, οι γιατροί μπορούν να ενημερωθούν από το διαδικτυακό τόπο της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε καθώς και από την τρέχουσα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Η είσοδος στην εφαρμογή εξακολουθεί να γίνεται από την παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Την προσοχή των γιατρών εφιστά ο ΙΣΑ
Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e –prescription).
«Το σύντομο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας του νέου συστήματος μάς δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του. Με δεδομένα, μάλιστα, τα σοβαρά προβλήματα που είχε το e-diagnosis από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του, τονίζουμε την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας του νέου συστήματος πριν ξεκινήσει η λειτουργία του. Το e-diagnosis το οποίο λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσιάζει μεγάλα και σοβαρά σφάλματα που έχουν ως συνέπεια την ταλαιπωρία γιατρών και ασθενών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.
Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης προτείνει να υπάρξει μια πρώτη περίοδος πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, ώστε να καταγραφούν τυχόν προβλήματα και δυσκολίες του συστήματος και στη συνέχεια να δοθεί σε καθολική εφαρμογή η πλατφόρμα του e – prescription.