Ο εφιάλτης της ανεργίας κινητοποιεί την κυβέρνηση, η οποία με 20 προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης (επτά νέα και 13 ήδη εφαρμοζόμενα), επιχειρεί, να μετριάσει, να ανακόψει την εκρηκτική εξέλιξη των ποσοστών του προβλήματος.
Βασικός στόχος του «σχεδίου δράσης» της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της ανεργίας των νέων, η οποία έφθασε το 56,6% τον προηγούμενο Οκτώβριο, δίνοντας στη χώρα μας μια θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά.
Συνολικά το σχέδιο περιλαμβάνει είκοσι προγράμματα προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ που φιλοδοξούν να προσφέρουν ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης συνολικά σε 350.000 ανέργους. Τα επτά προγράμματα απευθύνονται σε νέους κάτω των 29 ετών, έχουν προϋπολογισμό 390 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσουν συνολικά 63.000 άνεργους νέους.
Η κυβέρνηση θεωρεί το πρόβλημα της ανεργίας, ως τη μεγαλύτερη πρόκληση και για το λόγο αυτό η παρουσίαση των προγραμμάτων και των δράσεων της, «κινητοποίησε» τρεις υπουργούς (Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος) έναν υφυπουργό (Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος), επτά γενικούς γραμματείς (Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Δαλλαπόρτα, Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Γιαννούσης, Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας κ. Ευαγ. Ζαχαράκης, Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π. Κοκκόρης, Πρόνοιας κ. Έφη Μπέκου, ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ κ. Μ. Κανδαράκης, γραμματέας Δια Βίου Μάθησης κ. Ελένη Καρατζόλα) και τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλια.
«Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες δουλειάς στους νέους ώστε να αποκαταστήσουν την επαφή τους με την αγορά εργασίας», τόνισε ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές απώλειες από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα προγράμματα αυτά δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά επιχειρούν να το μετριάσουν. Να ανακόψουν την εξέλιξή του. Λύση αποτελεί η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.
Παρά ταύτα όλοι συμφωνούν ότι οι παρεμβάσεις του ΟΑΕΔ με τα προγράμματά τους συμβάλουν στον περιορισμό της ανεργίας κατά 7 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Το βασικότερο πρόγραμμα για τους νέους αφορά την «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας. Απευθύνεται σε 45.000 νέους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών. Οι νέοι θα καταρτίζονται και θα μπορούν, στη συνέχεια, να απασχολούνται με πεντάμηνες συμβάσεις σε επιχειρήσεις για πρακτική εκπαίδευση, ενώ θα ακολουθεί κανονική πρόσληψη με επιδότηση.
Επίσης στο σχέδιο περιλαμβάνονται προγράμματα επιδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, στοχευμένα σε καινοτόμους κλάδους, στην αγροτική παραγωγή και στην υποβοήθηση των νέων που επιλέγουν επιστροφή στην ύπαιθρο, στο χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Στους νέους που θα επιλέξουν την επιχειρηματικότητα προσφέρεται για πρώτη φορά ναι σειρά σημαντικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως: Οργανωτική τεχνογνωσία, συμβουλευτική για επιχειρηματικά πλάνα και δικτύωση στο εξωτερικό, κ.λπ.
Διαβάστε α προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων, που ανακοινώθηκαν από τους τρεις υπουργούς /files/1/2013/6377.pdf