Μέσα σε ένα κλίμα συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο αναφέρουν σημαντικά καλύτερα έσοδα και κέρδη σε σύγκριση με τις εταιρείες που περιορίζονται στην εγχώρια αγορά. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Regus, προμηθευτής λύσεων γραφείου. Η έρευνα αφορούσε εξαγωγές και κατέγραψε τις απόψεις πάνω από 20.000 ανώτερων διοικητικών στελεχών από περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 50% των εταιρειών που κάνουν εξαγωγές αναφέρει αύξηση των κερδών κατά τους τελευταίους 12 μήνες σε σύγκριση με το μόλις 38% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται μόνο σε εγχώριο επίπεδο.
Και ενώ η Ευρώπη –παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του Ευρώ –αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Κίνα αποτελεί μια αυξανόμενα δημοφιλή και κερδοφόρο αγορά, όπως επίσης και η Μέση Ανατολή.
«Η έρευνά μας πραγματικά αποδεικνύει το όφελος της επέκτασης στο εξωτερικό», δηλώνει η κυρία Κατερίνα Μάνου, εκπρόσωπος της Regus. «Είναι όμως ιδιαίτερα σαφές ότι οι εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στο εξωτερικό έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Όταν ξεθωριάσει κάπως ο αρχικός ενθουσιασμός, οι εταιρείες ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται παγιδευμένες στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των διαφορετικών συστημάτων/κανονισμών ή δυσκολεύονται πολύ να εδραιώσουν μια φυσική παρουσία σε μια ξένη χώρα » καταλήγει η ίδια.
Βασικά ευρήματα και στατιστικά στοιχεία
∙Κατά τους 12 τελευταίους μήνες, το 50% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο αναφέρει αύξηση των κερδών, σε σύγκριση με το μόλις 38% των εταιρειών που περιορίζονται στην εγχώρια αγορά
∙Κατά την ίδια περίοδο, το 59% των εταιρειών που κάνουν εξαγωγές αναφέρει αύξηση των εσόδων, σε σύγκριση με το 37% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται μόνο σε εγχώριο επίπεδο
∙Στην Ελλάδα, η Ευρώπη αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό επέκτασης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με το 56% να τη βαθμολογεί ως πλέον κερδοφόρα. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται η Κίνα (48%) και η Μέση Ανατολή (37%), ενώ κατά πόδας ακολουθούν η Βόρεια Αμερική (32%) και η Νοτιοανατολική Ασία (31%).
∙Πιο κερδοφόρες περιοχές για τις εξαγωγές θεωρούνται οι αναπτυσσόμενες αγορές και η Ευρώπη.