Γ. Στουρνάρας: «Δέχομαι πιέσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσίου και των ΔΟΥ»

«Η ελληνική οικονομία αρχίζει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια προσαρμογής» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας το βράδυ της Πέμπτης, σημειώνοντας με έμφαση ότι η προσαρμογή των δημοσιονομικών μεγεθών είναι άνευ προηγουμένου για χώρα εν καιρώ ειρήνης. «Δεν αποκλείεται ο ετήσιος στόχος για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2012, όχι μόνο να επιτευχθεί, αλλά το έλλειμμα να διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα» πρόσθεσε.
Μιλώντας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο κ. Στουρνάρας απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στο ακροατήριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «θα προσελκύσει το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων ή ελληνογερμανικών κοινοπραξιών».
Μιλώντας για την αναδιάρθρωση φορέων του δημοσίου και τη συγχώνευση ορισμένων τμημάτων ΔΟΥ ο κ. Στουρνάρας προέβη σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση : «Υπάρχουν αντιστάσεις. Έχω πολλές πιέσεις από την κοινωνία, από βουλευτές, να μην προχωρήσω. Αυτό δείχνει πόσο οπισθοδρομικοί είμαστε ως κοινωνία».
Εξόφληση ληξιπρόθεσμων ως το τέλος Ιουνίου
Για το κρίσιμο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών προς τους ιδιώτες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τόνισε ότι «έχουν αποπληρωθεί 693,4 εκ. ευρώ από το συνολικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου εξακοσίων δεκατεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (1.614,5), που θα διατεθεί από την εκταμίευση της πρώτης δόσης».
Ρεκόρ εξαγωγών
Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. «Το 2013 είναι το έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα βασικά μεγέθη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η ελληνική οικονομία θα κάνει ένα τεράστιο βήμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της» είπε εξηγώντας τα εξής: «Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο δεκάμηνο του 2012 σημείωσε πτώση της τάξης περίπου του 83%, στα 2,5 δισ. ευρώ, από τα 15 δισ. του αντίστοιχου δεκάμηνου του 2012, αντιστοιχώντας στο εξαιρετικά χαμηλό για τα ελληνικά δεδομένα 1,3% το ΑΕΠ με προοπτική να διαμορφωθεί τελικά στο 2,5% του ΑΕΠ. Ηδη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά περίπου 13% το 2012. Σε απόλυτους αριθμούς, σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ, εξαγωγών αγαθών, ύψους 24 δισ. ευρώ.
Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε είναι πιθανό το 2013 να είναι το πρώτο έτος, ύστερα από δεκαετίες, που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, μετά από τις κατάλληλες προσαρμογές, θα είναι περίπου ισοσκελισμένο».
Επέστρεψαν 8,3 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «από τον περασμένο Ιούνιο έχει σταματήσει η τάση μείωσης των καταθέσεων και έχουν επιστρέψει στις 14 ελληνικές τράπεζες περίπου 8,3 δισ. ευρώ» Παράλληλα σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο η εκταμίευση δανείων συνολικού ύψους 890 εκ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα. Από το ανωτέρω ποσό των 890 εκ ευρώ, δόθηκαν για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 212,5 εκ. ευρώ, μέσω των τραπεζών.
Υπομονή για την ανάπτυξη
Για το θέμα της ανάπτυξης προέβλεψε ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ειδικά προς το τέλος του έτους, θα υπάρξει θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας» αλλά ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να επιτευχθούν για ολόκληρο το 2013, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Τομείς συνεργασίας
Ο κ. Στουρνάρας διέκρινε τρεις τομείς για την ανάπτυξη ελληνογερμανικής συνεργασίας:
-«Η γερμανική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συνδυαστεί με τους αυξημένους φυσικούς πόρους της χώρας μας.
-Η γερμανική εμπειρία στην περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του σχεδίου της χώρας για αλλαγή της διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων της.
-Η αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μπορεί να ευνοήσει τις γερμανικές εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών έναντι των καταναλωτικών αγαθών, των οποίων η ζήτηση υποχωρεί».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.