Spiegel: Πολιτικά «ζόμπι» οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο απόγειο της δημοτικότητάς της αλλά ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι σε κακά χάλια. Αν δεν διορθωθεί αυτή η κατάσταση, η κυβέρνηση της Μέρκελ μπορεί να πέσει πριν από τις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, προειδοποιεί το «Spiegel»

Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο απόγειο της δημοτικότητάς της αλλά ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι σε κακά χάλια. Αν δεν διορθωθεί αυτή η κατάσταση, η κυβέρνηση της Μέρκελ μπορεί να πέσει πριν από τις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, προειδοποιεί το «Spiegel».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 71% των Γερμανών έχει θετική γνώμη για την καγκελάριο ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της εξασφαλίζει την υποστήριξη του 40% -πολύ υψηλότερη από κάθε άλλο κόμμα. Επιπλέον, ο υποψήφιος που επέλεξε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για να την αντιμετωπίσει στις εκλογές, ο Πέερ Στάινμπρουκ, φαίνεται μέχρι στιγμής εξαιρετικά επιρρεπής στις γκάφες.
Όμως η Μέρκελ έχει ένα πρόβλημα. Χρειάζεται έναν εταίρο για να εξασφαλίσει τρίτη θητεία στην καγκελαρία. Όμως ο προτιμώμενος εταίρος της, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), εμφανίζουν δυσκολία να φθάσουν το 5% που απαιτείται για να μπουν στη Βουλή και συγχρόνως έχουν πρόβλημα ηγεσίας.
«Η κατάσταση είναι αναμφίβολα επικίνδυνη για τη Μέρκελ», λέει ο πολιτικός αναλυτής Γκερντ Λάνγκουτ μιλώντας προς το «Spiegel». «Πολλοί ψηφοφόροι είναι βαθιά απογοητευμένοι από το FDP αλλά επιθυμούν να συνεχίσει να κυβερνά το CDU».
Επικεφαλής του FDP είναι ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, Φίλιπ Ρέσλερ ο οποίος πήρε τα ηνία του κόμματος τον Μάιο του 2011 από τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ύστερα από μήνες απογοητευτικών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα δεν έχει καταφέρει έκτοτε να ανακάμψει. Το ποσοστό του κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 4%.
Μια αλλαγή ηγεσίας είναι ίσως η μοναδική ελπίδα που απομένει στο FDP, αν και είναι μάλλον απίθανο ότι θα επιστρέψει την δημοτικότητα του κόμματος στο ιστορικά υψηλό 14,6% που έλαβε στις εκλογές του 2009.
«Δεν πρέπει να τους ξεγράψουμε τελείως», λέει μιλώντας προς το γερμανικό περιοδικό ο Βόλφγκανγκ Μούνο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης. «Με τα σωστά άτομα, το FDP μπορεί εύκολα να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν. Το μήνυμά τους είναι το ίδιο τα τελευταία 20 χρόνια. Χρειάζονται απλώς τους σωστούς ανθρώπους».
Συνεπώς η Μέρκελ βρίσκεται στην εξής δυσάρεστη θέση: εκτός αν το CDU κατορθώσει να φέρει πολύ υψηλότερο ποσοστό, θα δει στις εκλογές την καγκελαρία να περνάει σε έναν κεντροαριστερό συνασπισμό.
«Η θέση του CDU είναι δύσκολη γιατί είναι περιορισμένος ο αριθμός των κομμάτων με τα οποία μπορεί να σχηματίσει συνασπισμό», προσθέτει ο Μούνο.
Όπως έχουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα, το SPD μαζί με τους Πράσινους συγκεντρώνουν 41%. Αν το FDP δεν μπει στη Βουλή, μαζί τα δυο κεντροαριστερά κόμματα ξεπερνούν το ποσοστό του CDU.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.