To vima.gr προτείνει για την TV

«Οι επάνω και οι κάτω»

ΝΕΤ, 22.05

Το 1930 μια πλούσια οικογένεια εγκαταλείπει την έπαυλή της στο Λονδίνο. Τελευταία αφήνει το σπίτι η πιστή οικονόμος Rose, η οποία αναπολεί τις στιγμές που έζησε εκεί μαζί με την οικογένεια. Έξι χρόνια αργότερα, η Rose θα επιστρέψει στην έπαυλη ως οικονόμος των νέων ιδιοκτητών, μιας εύπορης οικογένειας από τις ΗΠΑ, που μετοίκισαν στην Αγγλία. Η Rose προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αλλά και στα σύγχρονα ήθη ενός κόσμου που συνεχώς μεταβάλλεται, υπό το πρίσμα της ανόδου του ναζισμού, αλλά και του πολέμου που βρίσκεται προ των πυλών.

Στην έπαυλη επικρατεί ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της φινέτσας και της λεπτότητας των «πάνω» ενοίκων και της σκληρής καθημερινότητας των «κάτω» ενοίκων. Και οι δύο όμως αυτοί «κόσμοι», σύντομα θα εμπλακούν σε έναν κυκεώνα ψεμάτων, μυστικών και σκανδάλων.

«Παρέα στην Κουζίνα»

MEGA, 16.40

Ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Αλέξανδρος Παπανδρέου ανανεώνουν το ραντεβού τους για να προτείνουν έξυπνες λύσεις σερβιρισμένες με πολλή έμπνευση και χιούμορ. Oι δύο φίλοι προτείνουν μία πρωτότυπη και παράλληλα οικονομική πρόταση για ένα γευστικό πιάτο. Mοιράζονται τις ιδέες τους για υγιεινά σνακ στο γραφείο, κολατσιό των παιδιών, γεύματα με φίλους και πολλές άλλες περιστάσεις.

ΤΑΙΝΙΕΣ

The terminal

STAR, 22.00

O Τομ Χανκς υποδύεται έναν ατσούμπαλο Ανατολικοευρωπαίο ταξιδιώτη ο οποίος αναγκάζεται να παραμείνει επ’ αόριστον στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης εφόσον οι αρχές δεν μπορούν να του επιτρέψουν την είσοδο ,ούτε όμως και να τον απελάσουν (η χώρα του πλέον δεν υφίσταται λόγω πολέμου). Ενώ το πλαίσιο της ταινίας αλλά και το γεγονός ότι κάτι παρόμοιο έχει όντως συμβεί στην Γαλλία, έδωσαν στον Στίβεν Σπίλμπεργκ την χρυσή ευκαιρία για έναν βαθύτερο σχολιασμό πάνω στο δράμα του μετανάστη ,εκείνος δεν την αξιοποίησε. Συμπρωταγωνιστεί η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. (ΗΠΑ, 2004, 116’)

Λευτέρης Δημακόπουλος

ΕΤ1, 22.30

Η πορεία ενός φιλόδοξου Ελληνα, από τα χρόνια της δικτατορίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έδωσε στον Περικλή Χούρσογλου την ευκαιρία να πλάσει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του το πορτρέτο ενός χαρακτηριστικού μέσου έλληνα με όλα τα ελαττώματα και προτερήματά του. Mαζί με το «Απ’το xιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα, ο «Λευτέρης Δημακόπουλος» ήταν οι ταινίες-έκπληξη του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1993, όπου απέσπασαν αρκετά βραβεία και πολύ καλές κριτικές. Επίσης, αγαπήθηκε όταν προβλήθηκε στις αίθουσες. Τουλάχιστον περισσότερο απ’ότι όλες οι επόμενες ταινίες του Χούρσογλου. Στο ρόλο του Δημακόπουλου ο Νίκος Γεωργάκης και δίπλα του οι Νίκος Ορφανός, Μανώλης Μαυροματάκης και η Μαρία Σκουλά. (1993, 107’)

Εγκλημα στο κολλέγιο (Brick)

MEGA ,01.45

Μια έξυπνη άσκηση στο φιλμ νουάρ που σκηνοθέτησε ο Ράιαν Τζόνσον με πρωταγωνιστή τον Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ αρκετά χρόνια πριν από το πολύ πιο ψηλό σημείο καριέρας όπου βρίσκεται σήμερα («Inception», «Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή», «Λίνκολν» κ.α.). Ο Λέβιτ κρατά τον ρόλο ενός ήσυχου σπουδαστή ο οποίος αναγκάζεται να δραστηριοποιηθεί ως ιδιωτικός ντετέκτιβ προκειμένου να ανακαλύψει τα ίχνης της εξαφανισμένης φίλης του. Οι αναφορές του νεαρού σκηνοθέτη σε πολλές κλασικές ταινίες του είδους _από το «Γεράκι της Μάλτας» ως τον «Δαιμονισμένο άγγελο»_ εκσυγχρονίζονται δημιουργικά και με χιούμορ την ώρα που ο ερασιτέχνης νετέκτιβ βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα μυστικά των προσωπικοτήτων της πόλης του οι οποίοι αποδεικνύονται αμφιλεγόμενες και επικίνδυνες προσωπικότητες. (ΗΠΑ, 2006, 110’)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.