Η επικοινωνία στα σύννεφα!

Τα ψηφιακά μας δεδομένα - αρχεία κειμένου, εικόνας και ήχου - θα είναι αποθηκευμένα στα «σύννεφα», προσβάσιμα από παντού με ένα απλό άγγιγμα σε μια οθόνη τόσο λεπτή που θα μπορεί να διπλώνει και να μπαίνει στην τσέπη μας.

Τα ψηφιακά μας δεδομένα –αρχεία κειμένου, εικόνας και ήχου –θα είναι αποθηκευμένα στα «σύννεφα», προσβάσιμα από παντού με ένα απλό άγγιγμα σε μια οθόνη τόσο λεπτή που θα μπορεί να διπλώνει και να μπαίνει στην τσέπη μας. Τα smartphones, οι tablet υπολογιστές και γενικότερα οι συσκευές του τύπου «όλα σε μία» θα κάνουν τους υπολογιστές και τα laptops να μοιάζουν με απολιθώματα. Ολα αυτά δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην πρωτοπορία της καταναλωτικής τεχνολογίας το… 2013.
Ψηφιακά «νεφελώματα»


Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν βρεθεί κάποια στιγμή απέναντι στην τραγική συνειδητοποίηση ότι ο υπολογιστής έχει «κρασάρει» και έχουν χάσει τα αρχεία τους –κείμενα, φωτογραφίες ή βίντεο. Ή έχουν βρεθεί στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν ένα αρχείο αλλά αυτό να είναι αποθηκευμένο σε κάποιον υπολογιστή στον οποίο εκείνη τη δεδομένη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση. Στα προβλήματα αυτά δίνει απαντήσεις το cloud computing, η αποθήκευση δηλαδή των αρχείων στις βάσεις δεδομένων κάποιου διαδικτυακού σέρβερ, στον οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση από οπουδήποτε βρίσκονται και διαθέτουν πρόσβαση στο Internet. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των smart phones αυτό σημαίνει σχεδόν από παντού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχετικών ερευνών η χρήση και κατά συνέπεια η αγορά του cloud computing παρουσιάζουν τόσο μεγάλη αύξηση που οι ειδικοί θεωρούν ότι το 2013 θα είναι έτος-καμπή στον τομέα αυτόν. Και μάλιστα όχι τόσο πολύ στους ιδιωτικούς χρήστες όσο στις μεγάλες εταιρείες που διαπιστώνουν με γοργούς ρυθμούς τις δυνατότητες ανταλλαγής αρχείων που προσφέρει το cloud computing. Καθώς η κρυπτογράφηση των δεδομένων θα γίνεται όλο και πιο ασφαλής, μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί θα εμπιστεύονται περισσότερο τα «ψηφιακά νεφελώματα» δίνοντας νέα ώθηση τόσο στην αγορά όσο και στην τεχνολογία.
Εύκαμπτες οθόνες


Οι οθόνες αφής έχουν ήδη γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας: από τις οθόνες έκδοσης εισιτηρίων στους σταθμούς του μετρό ως τα iPad και τα κινητά μας τηλέφωνα. Τώρα ήρθε η σειρά για τις εύκαμπτες οθόνες. Oπως ανακοίνωσε η εταιρεία Samsung, οι πρώτες οθόνες τέτοιου είδους θα διατεθούν στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Το μεγάλο πλεονέκτημα των συσκευών με εύκαμπτες οθόνες είναι ότι έχουν πολύ μικρότερο βάρος και είναι πιο ανθεκτικές. Αν οι πρώτες οθόνες τέτοιου τύπου κυκλοφορήσουν μέσα στη νέα χρονιά, δεν θα ήταν υπερβολή να προβλέψει κανείς ότι σύντομα θα κυριαρχούν στις καθημερινές μας συνήθειες.
Η κυριαρχία των smartphones


Τα «έξυπνα» κινητά έχουν ήδη μπει για τα καλά στη ζωή μας και αποτελούν το αγαπημένο γκάτζετ για εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπως προβλέπουν οι ειδικοί, το 2013 θα είναι η χρονιά που ο αριθμός των χρηστών οι οποίοι μπαίνουν στο Internet μέσω κινητών τηλεφώνων θα ξεπεράσει για πρώτη φορά όσους μπαίνουν στο Διαδίκτυο μέσω ενός υπολογιστή γραφείου. Το ιντερνετικό σερφάρισμα γίνεται πλέον οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, και η πρόσβαση στην ενημέρωση ή στην ψυχαγωγία που προσφέρει το Internet μέσω κινητού θα είναι σίγουρα μία από τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες.
Συσκευές «όλα σε ένα»


Οι εποχές όπου το τηλέφωνο, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, οι φωτογραφικές μηχανές και οι βιντεοκάμερες ήταν ξεχωριστές συσκευές αποτελούν ήδη παρελθόν. Στη διάρκεια της νέας χρονιάς θα δούμε τις εταιρείες να διαθέτουν στην αγορά συσκευές που συνδυάζουν όχι μόνο τις προαναφερθείσες αλλά ίσως και ακόμη περισσότερες.
Η ζήτηση για συσκευές που αποτελούν συνδυασμό ενός αριθμού άλλων συσκευών διαρκώς αυξάνεται και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο άμεσο μέλλον θα μπορούμε να μιλάμε στο τηλέφωνο, να βλέπουμε τηλεόραση, ν α κινηματογραφούμε και να βγάζουμε φωτογραφίες, καθώς και να τα μοιραζόμαστε όλα αυτά με άλλους φίλους διαδικτυακά μέσω μιας και μοναδικής συσκευής.
Κοινωνικά δίκτυα


Το Facebook θα συνεχίσει και το 2013 να διατηρεί τα πρωτεία στα κοινωνικά δίκτυα και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η πορεία των μετοχών του το 2012 θα καταγράφει σταθερή αύξηση στον αριθμό των χρηστών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ανασχεδιασμός της ιστοσελίδας, αλλά δεν θα είναι τόσο ριζικός όσο το λανσάρισμα του timeline.
Αύξηση παρουσιάζουν και οι χρήστες του Google+, αν και το συγκεκριμένο δίκτυο είναι πιο δημοφιλές στην επιχειρηματική κοινότητα παρά στους ιδιώτες χρήστες. Η δημοτικότητα του Twitter θα καταγράψει μικρή μείωση το 2013 σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αλλά το δίκτυο θα παραμείνει ο αγαπημένος προορισμός για όσους αναζητούν ενημέρωση «της στιγμής».
Το Pinterest συνεχίζει να είναι ένα γοργά αναπτυσσόμενο δίκτυο, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί θα χρειαστεί σύντομα έναν ριζικό ανασχεδιασμό προκειμένου να προσελκύσει νέους χρήστες. Οσο για το Instagram μπορεί να ήταν η αγαπημένη εφαρμογή για το 2012, αλλά τώρα που την έχει στο κινητό της και η γιαγιά μας έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αίγλη της.
Οι εικόνες στην 3η διάσταση


Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ υιοθέτησε ήδη την τεχνολογία 3D για να μεταδώσει το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της στον βρετανικό λαό ή τουλάχιστον σε όσους διέθεταν οθόνες τηλεόρασης που υποστηρίζουν τη σχετική τεχνολογία. Μέσα στο 2013 οι συσκευές 3D θα κυριαρχούν όλο και περισσότερο και η αύξηση στη ζήτησή τους θα οδηγεί σε πτώση των τιμών τους. Μετά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση η τρισδιάστατη εικόνα θα κάνει την εμφάνισή της και σε εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα προσφέροντας στους καταναλωτές συναρπαστικές εμπειρίες σε περισσότερες από δύο διαστάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.