Η Φατάχ γιορτάζει τα 48 της χρόνια στη Γάζα

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έδωσαν το παρών στον εορτασμό των 48 χρόνων από την ίδρυση της Φατάχ στη Γάζα, όπου κυριαρχεί η αντίπαλη Χαμάς - μια ένδειξη ότι οι τόνοι στην ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη κινούνται χαμηλότερα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έδωσαν το παρών στον εορτασμό των 48 χρόνων από την ίδρυση της Φατάχ στη Γάζα, όπου κυριαρχεί η αντίπαλη Χαμάς – μια ένδειξη ότι οι τόνοι στην ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη κινούνται χαμηλότερα.

Το σπάνιο τα τελευταία χρόνια θέαμα των κίτρινων σημαιών στους δρόμους της Γάζας, αντί των πράσινων της Χαμάς, θεωρείται δείγμα της τροχιάς προσέγγισης στην οποία κινούνται οι δύο πόλοι – αν και το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές ως προς τον τρόπο επιδίωξης της παλαιστιανικής ανεξαρτησίας παραμένει τεράστιο.

Η Χαμάς κυριαρχεί από το 2007 στη Γάζα, ενώ η Φατάχ στη Δυτική Οχθη: ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς δεν πήγε στη Γάζα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, αν και υψηλόβαθμα στελέχη της Φατάχ παρέστησαν ως αντιπρόσωποι.

Η άδεια που έδωσε η Χαμάς στη Φατάχ αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την ενισχυμένη θέση της ίδιας της Χαμάς, η οποία αισθάνεται ότι μετά την Αραβική Ανοιξη περιβάλλεται από πιο φιλικά προς αυτήν καθεστώτα στις κοντινές μουσουλμανικές χώρες, ενώ εμφανίζεται και ως νικήτρια των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την παύση των πρόσφατων εχθροπραξιών.

Στον εορτασμό στη Γάζα θα παραστούν επίσης αντιπροσωπείες από την Αίγυπτο και την Αλγερία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές στο Κάιρο, ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι προτίθεται να προσκαλέσει εντός δύο εβδομάδων τη Φατάχ και τη Χαμάς σε νέες συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.