Οι οκτώ προκλήσεις του Πρωθυπουργού για το 2013

Να κεφαλαιοποιήσει τα, κατ’ αυτόν, κέρδη του 2012, θα επιχειρήσει το 2013, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που δηλώνει αισιόδοξος, αν και διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι οι τρεις πρώτοι μήνες της νέας χρονιάς είναι κρίσιμοι.

Τα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει ο Πρωθυπουργός και κατ’ επέκταση ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι αρκετά και απαιτείται σκληρή δουλειά, όπως τονίζει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Το βασικό στοίχημα είναι η πορεία της οικονομίας που αποτελεί και κλειδί για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και θα επηρεάσει άμεσα την κεντρική πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί εταίροι ξορκίζουν το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα εγκλωβισμένη στο σπιράλ της ύφεσης και να απαιτηθούν νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και πολλά από τα σχέδια του κ. Σαμαρά να ανατραπούν στην πράξη.

Οι επόμενοι μήνες εκ των πραγμάτων είναι σκληροί και δύσκολοι, καθώς θα φανεί κατά πόσο οι πολίτες θα «απορροφήσουν» τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που επέφεραν τα τελευταία μέτρα.

Επίσης, σε αυτές τις 100 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η νέα αξιολόγηση της τρόικας, ώστε να είναι σαφές ότι δεν απαιτούνται νέα διορθωτικά μέτρα και το πιο βασικό, είναι θα φανούν οι αποκλίσεις σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012.

Η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, χωρίς καθυστερήσεις στις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα 18,2 δισ. ευρώ από την «υπερδόση» του δανείου, ενώ οφείλει να επιδείξει σημαντική πρόοδο σε κρίσιμους τομείς, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.

Το πιο σύνθετο πρόβλημα είναι η εφαρμογή επώδυνων αλλαγών, όπως η υπαγωγή χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας και η ενεργοποίηση του νέου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού από τα τέλη Μαρτίου.

Για να εξαλειφθεί όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και να τεθούν σταθερές βάσεις, αρχικά, για τη σταθεροποίηση και μετέπειτα για την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας, υπάρχουν τα εξής στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση, για να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους και επέλθει η αυτόματη επιβολή νέων μέτρων.

*1ον– Να εκτελεστεί ομαλά ο προϋπολογισμός και να επιτευχθεί η πλήρης συμμόρφωση όλων των δημόσιων φορέων που πρέπει να τηρούν πιστά το μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του Τακτικού Προϋπολογισμού τους και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο υπέβαλαν στην εκπνοή του 2012.

*2ον – Τάχιστα θα πρέπει να προχωρήσουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των δόσεων Ιανουαρίου και Μαρτίου, οι οποίες είναι: α) ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου (προβλέπεται να γίνει στις 11/1), β) προσαρμογή των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πελάτες χαμηλής τάσης, γ) επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με τη θέσπιση 3ετούς πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του κράτους, δ) ολοκλήρωση του σχεδίου αναζήτησης πλεονάζοντος προσωπικού στα υπουργεία και στους φορείς του Δημοσίου, ε) αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων προς τα κάτω, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. και στ) ο διορισμός του γ.γ. εσόδων.

*3ον – Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις εντός των πρώτων 100 ημερών, ώστε να υπάρξει και εισροή εσόδων. Σε αυτό το διάστημα το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματίσει να αρχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για οκτώ προγράμματα: ΟΔΙΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, Περιφερειακά Αεροδρόμια, Μικροί Λιμένες και Μαρίνες, Εγνατία Οδός, «Αστέρας» Βουλιαγμένης, 2ο πακέτο ακινήτων του Δημοσίου. Επίσης αναμένεται να προχωρήσουν οι εξής διαγωνισμοί: ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου, ακίνητο στην Κασσιόπη Κέρκυρας, πώληση και επανεκμίσθωση 28 κτιρίων του Δημοσίου.

*4ον – Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κεντρικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, που εκτός από την επίσκεψη στο Μόναχο στις 8 Ιανουαρίου, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» και την επίσκεψη του στο Κατάρ, αναμένεται να παρευρεθεί και την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στο Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

*5ον – Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί βασική παράμετρο για να αρχίσει και πάλι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που τόσο πολύ, τονίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

*6ον – Να εξοφληθούν, χωρίς προβλήματα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες με στόχο να έχουν καταβληθεί έως το τέλους του προσεχούς Μαρτίου, περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

*7ον – Η αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης που πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, ώστε εντός του 2013 προβλέπεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 6.250 το πρώτο τρίμηνο, ενώ θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών του δημοσίου.

*8ον– Η ανάδειξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του ορυκτού πλούτου της χώρας, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, αλλά και η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) εντός του 2013.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, το οποίο είχε πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και ισχυρές δόσεις αισιοδοξίας, αν και τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς και έντονης προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η πορεία που ξεκίνησε με την τρικομματική κυβέρνηση πριν επτά μήνες.

«Το 2012 ήταν πολύ δύσκολο. Και το 2013 δεν θα είναι εύκολο… Αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά θα φανεί η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο» είναι η άποψη του κ. Σαμαρά που μιλά για δύσκολη κατάσταση, προτάσσοντας και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.