Το 2012 ξεκίνησε με μεγάλες αβεβαιότητες. Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αμφισβητείτο. Σήμερα έχει αποκατασταθεί μέρος της εμπιστοσύνης και η νέα χρονιά ξεκινά με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις.
Εχει αρθεί εν πολλοίς η αβεβαιότητα της παραμονής στο ευρώ. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι καταθέσεις των πολιτών διασφαλίστηκαν. Η Ευρώπη έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση δημιουργώντας θεσμούς και υποδομές που μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις. Το τραπεζικό μας σύστημα ενισχύεται κεφαλαιακά και ανασυντάσσεται. Αρκετοί δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν εμφανή βελτίωση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα. Το σύνολο σχεδόν της απολεσθείσας κατά τα έτη 2001-2009 ανταγωνιστικότητας θα έχει ανακτηθεί ως το τέλος του έτους.
Το 2013 ξεκινά από καλύτερη βάση. Ξεκινά με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την οικονομία και για την κοινωνία.
Ωστόσο έχουμε ακόμη μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Η ανεργία αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί –ένα πρόβλημα που ευθύνεται για την επιδείνωση πολλών κοινωνικών δεικτών, την απαξίωση πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου και τις δυσκολίες πολλών συμπολιτών μας. Με τη σταθεροποίηση όμως που διαφαίνεται στον ορίζοντα υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η οικονομία μας στην ανάπτυξη.
Η χάραξη και εφαρμογή μιας πολιτικής για την επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει τη νέα εθνική προτεραιότητα. Η πολιτική αυτή είναι εφικτή μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως είναι:
1. Η συνεπής, έγκαιρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή όσων έχουν ήδη αποφασισθεί.
2. Η επιτάχυνση της απορρόφησης των 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
3. Η επανέναρξη της κατασκευής των οδικών αξόνων που προσδιορίζεται χρονικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα δημόσια έργα έχουν τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή από όλες τις δημόσιες δαπάνες και γι’ αυτόν τον λόγο θα έχει ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
4. Η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην αγορά με τη σταδιακή εξόφληση οφειλών του Δημοσίου.
5. Η ενδυνάμωση των τραπεζών με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα ενισχύσει τη σταδιακή πρόσβασή τους στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα οδηγήσει στην επανάκαμψη καταθέσεων.
6. Η άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και η απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, καθώς μέσα από αυτά περνά η αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
7. Ενα σταθερό φορολογικό καθεστώς και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που πρέπει να στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή χρειάζονται φορολογικές ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την επίσπευση της ανάκαμψης.
8. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, όχι μόνο γιατί μειώνουν απευθείας το χρέος αλλά κυρίως γιατί οδηγούν στην υλοποίηση επενδύσεων, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην αύξηση της απασχόλησης.
9. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα επισπεύδουν την υλοποίηση νέων επενδύσεων και θα ενισχύουν την εξωστρέφεια της οικονομίας.
Μια νέα πορεία είναι πλέον εφικτή. Είναι δική μας ευθύνη, μέσα από την πιστή εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να βάλουμε οριστικά την οικονομία σε νέα τροχιά.
Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ