Τα ανοιχτά παράθυρα του κ. Κουβέλη

Μέσα στο πολιτικό… διάσελο που έχει σχηματιστεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται ο κ. Φ. Κουβέλης, επιμένοντας ότι στρατηγική του στόχευση είναι «η ανανέωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή». Ετσι απαντά το ηγετικό επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου σε όσους αποκρυπτογραφούν πίσω από τις κινήσεις της ΔΗΜΑΡ τη μύχια επιθυμία της να γίνει νέο ΠαΣοΚ στη θέση του καταρρέοντος ΠαΣοΚ, δηλαδή να αντικαταστήσει τον ενδιάμεσο χώρο.

Η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι επιδιώκει, μαζί με τη ΝΔ, να εκμεταλλευθεί τις αναταράξεις στο κόμμα του κ. Ευ. Βενιζέλου, με αφορμή υποθέσεις όπως η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ ή μέσω της άρνησής της να συμμετέχει στη συγκρότηση μόνιμου φόρουμ διαλόγου για την Κεντροαριστερά.

Αυτό που επιζητεί ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ είναι να μη συνθλιβεί από τον νέο διπολισμό, είτε προσκολλούμενη στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να προσδώσει ρόλο στην ύπαρξή της, ως η δύναμη που θα επηρεάζει με τις θέσεις της τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη διακυβέρνηση της χώρας.

Είναι αξιοσημείωτη η εμμονή του κ. Κουβέλη στην ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, αλλά με παράλληλη εκρίζωση της νοοτροπίας της διαχείρισης του κράτους και του δημόσιου χρήματος ως λάφυρου. Ετσι στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ προβάλλουν ότι θα προτιμούσαν να μην υπάρχει εμπλοκή ηγετικών στελεχών του ΠαΣοΚ σε υποθέσεις διαφθοράς από το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα έχουν αποφασίσει, εδώ και καιρό, να μην υποχωρήσουν στη διαλεύκανσή τους ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πολιτικές αναταράξεις.

Την ίδια ώρα το ζήτημα των συνθέσεων και της κυβερνητικής σταθερότητας αποτελεί για τη ΔΗΜΑΡ κεντρικό ζήτημα που καθορίζει και τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν να μην κρατά ερμητικά κλειστή την πόρτα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρειαστεί, μετά τις εκλογές, συμμάχους για τη διακυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ηγετικό επιτελείο πιέζει ευσχήμως δυνάμεις της Κουμουνδούρου, τις πιο μετριοπαθείς πολιτικά, να προσδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ έντονα μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα στο πλαίσιο του αριστερού ευρωπαϊσμού. Για πολλούς η πρόταση για την απλή αναλογική εμπεριέχει τη διάσταση ενός «παραθύρου» μελλοντικών, ακόμη ασχηματοποίητων, συνεργασιών.

Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ δεν αφήνει εκτός πυρών τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας αποστάσεις από «έναν νέο λαϊκισμό με άλλη μορφή», όπως λένε στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που τον κατηγορούν ότι επιδιώκει την πολιτική αστάθειας ακόμη και με αλλεπάλληλες εκλογές ώσπου να έρθει σαν σωτήρας να κυβερνήσει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.