Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νεβσάτ Τσεβίκ από το Πανεπιστήμιο Ακντενίζ ζήτησε από το Βατικανό να επιστρέψει στην Τουρκία τα οστά του Αγίου Νικολάου, γνωστού στους δυτικούς ως Σάντα Κλάους, δηλαδή του πρωτοχρονιάτικου «Αη Βασίλη», η πασίγνωστη λευκή-κόκκινη στολή του οποίου είναι αποτέλεσμα κυρίως μιας επιτυχημένης χριστουγεννιάτικης διαφήμισης της Coca Cola στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930.
Ο Τούρκος αρχαιολόγος υπενθύμισε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ότι τα οστά του Αγίου Νικολάου εκλάπησαν από τη Μικρά Ασία το 1087 μ.Χ, και ετάφησαν σ’ έναν ρωμαιοκαθολικό ναό στο Μπάρι της Ιταλίας όπου βρίσκονται και σήμερα.
«Το αίτημα μας δεν έχει καμία σχέση με τον τουρισμό. Το να επιστραφούν τα οστά του Αγίου στον τάφο του στο Ντεμρέ [μια πόλη στη νότια επαρχία της Αττάλειας] είναι μια ανθρώπινη επιθυμία», είπε ο Τσεβίκ, προσθέτοντας ότι «ο ίδιος ο Άγιος Νικόλαος θα ήθελε να ταφεί στο ταφικό παρεκκλήσι δίπλα στην εκκλησία του» στο Ντεμρέ, την αρχαία πόλη των Μύρων της Λυκίας.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., και είναι τώρα μουσείο που προσελκύει δεκάδες επισκέπτες, κυρίως Ορθόδοξους τουρίστες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του καθηγητή Τσεβίκ είναι πρροφανές ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα επιθυμούσε να αυξήσει τον προσκυνηματικό τουρισμό τοποθετώντας εκεί τα λείψανα του Αγιου Νικολάου.
«Ο Άγιος Νικόλαος είναι επίσης σημαντικός για τον μουσουλμανικό κόσμο, κι ας ανήκει σε μια περίοδο πριν από την άφιξη του Ισλάμ στην περιοχή. Προσπάθησε να εξαπλώσει τον Χριστιανισμό, που είναι επίσης μια θρησκεία που έχει σταλεί από το Θεό», είπε ο αρχαιολόγος.
Στην Τουρκία ο Άγιος Νικόλαος είναι γνωστός ως «Νόελ Μπάμπα» (Πατέρας των Χριστουγέννων), με τη γειτονική μας χώρα να εκμεταλλεύεται ότι η Λυκία είναι γενέτειρα του γνωστού Αγίου των Εορτών και να έχει κατασκευάσει ένα μουσείο προς τιμήν του στην Αττάλεια, το οποίο έχει δεχθεί ήδη πάνω από 400.000 επισκέπτες.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα Πάταρα, μια μικρή πόλη δυτικά των Μυρών, στην περιοχή της Λυκίας κοντά στην Αττάλεια και πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα οστά του άρχισαν να αναβλύζουν μύρο. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας μέχρι το 1087 μ.Χ. οπότε το ιερό σκήνωμα κλάπηκε από πειρατές και μεταφέρθηκε στο Μπάρι, όπου διατηρείται μέχρι σήμερα.
Η μνήμη του τιμάται τόσο από το ορθόδοξο όσο και από το ρωμαιοκαθολικό χριστιανικό δόγμα, στις 6 Δεκεμβρίου.