Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στα τυχερά παιχνίδια. Η αναζήτηση του εύκολου κέρδους μέσω των τυχερών παιχνιδιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικές δυσχέρειες, συχνά δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ για τις νόμιμες εξαρτήσεις, το προφίλ του ατόμου που ζητεί θεραπεία λόγω προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο έχει ως εξής: Είναι 43 ετών, παντρεμένος και διαμένει σε σταθερή στέγη με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους. Έχει σταθερή απασχόληση και δεν έχει εμπλοκή με το νόμο. Παίζει κυρίως παιχνίδια με αθλήματα και λιγότερο παιχνίδια των καζίνο. Κάθε βδομάδα ξοδεύει από 200 ευρώ έως 800 ευρώ, ενώ καταναλώνει πέντε με δέκα ώρες την ημέρα για να μελετήσει τα αθλήματα και να παίξει. Το 86% αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η ηλικία της προβληματικής ενασχόλησης ξεκίνησε μεταξύ 23-35 ετών. Ο μέσος χρήστης τζόγου δηλώνει κοινωνικός πότης ο οποίος δεν έκανε χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών. Παρουσιάζει μειωμένη απόδοση στην εργασία του με συχνές απουσίες και αργοπορίες. Από το οικογενειακό του περιβάλλον προκύπτει ότι κοντινά συγγενικά πρόσωπα είχαν προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο.
Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχικές ενδείξεις που συντελούν στη διαπίστωση ότι κάποιος έχει προβληματική σχέση με τον τζόγο:
* Αδικαιολόγητη απουσία από το σπίτι ή την εργασία.
* Έλλειψη χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, αδικαιολόγητη υπερχρέωση πιστωτικών καρτών.
* Έλλειψη διάθεσης για εργασία, χαμηλή παραγωγικότητα.
* Απόσυρση και απομάκρυνση ακόμα και από τα οικεία πρόσωπα.
* «Παράξενη συμπεριφορά» (ψέματα, αδιαφορία, εκνευρισμό, μεταπτώσεις στη διάθεση).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, στον τηλεφωνικό αριθμό 2019215776, στο email info@kethea-alfa.gr και στον τετραψήφιο αριθμό 1114 (γραμμή βοήθειας του ΚΕΘΕΑ για τα τυχερά παιχνίδια).