Άμεση προτεραιότητα στην αναζήτηση επενδύσεων σε…«όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη», όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνει ο κ. Αντ. Σαμαράς που ετοιμάζεται για επενδυτική εκστρατεία, εντός και εκτός συνόρων.
Ο Πρωθυπουργός που ήδη είναι σε επικοινωνία με παράγοντες-«κλειδιά» της οικονομίας που βοηθάνε στην προσέλκυση επενδύσεων, φέρεται ότι είναι σε συζητήσεις με επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, και όχι μόνο, για να επεκτείνουν ή να ξεκινήσουν δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «προχωρημένες συζητήσεις» με επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας και θεωρείται πολύ πιθανόν εντός του Ιανουαρίου να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι ακόμα και αν κλείδωναν άμεσα δέκα επενδυτικά σχέδια με ξένους επενδυτικούς επιχειρηματικούς Ομίλους, η επίδρασή τους στην ανακοπή της τάσης αύξησης της ανεργίας θα χρειαζόταν χρόνο.
Εξάλλου, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη σε καίρια πόστα, ήδη γίνονται πολλά μικρά, αλλά σημαντικά βήματα που θα βελτιώσουν την απασχόληση και θα συμβάλουν για να επιτευχθεί σταδιακά ο στόχος για ανάκαμψη και συνιστούν υπομονή.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές του το επόμενο διάστημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, προσδοκά ότι σταδιακά θα αρχίσουν να δημιουργούνται συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας, δίνοντάς του ένα σημαντικό όπλο στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για να καταστεί η Ελλάδα πόλος έλξης επενδύσεων διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης κλίμακας.
Βέβαια, ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι κατά πόσον η ελληνική γραφειοκρατία θα καθυστερήσει ή και θα τορπιλίσει τις όποιες πρωτοβουλίες πολυεθνικών, ενώ ήδη η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί, στις επαφές με εκπροσώπους των εταιρειών, ότι στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που υπόσχονται σταθερό φορολογικό σύστημα και ευνοϊκοί όροι ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος και το διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «θα κυνηγήσει ο ίδιος τις επενδύσεις», αλλά αναγνωρίζει και ο ίδιος, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες, με τους οποίους συζητεί τα σχέδιά του, ότι η ωρίμανση των επενδύσεων απαιτεί χρόνο που δεν ευνοεί την άμεση επίδραση στη βελτίωση της απασχόλησης.
Ως εκ τούτου, ένας από τους στόχους του πρωθυπουργικού γραφείου, εκτός από το… σαφάρι των επενδύσεων που θα ξεκινήσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με τα ταξίδια του στο εξωτερικό με την αρχή του έτους, υπάρχει η άποψη ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, με δεδομένο ότι απαιτείται χρόνος να αποδώσουν οι όποιες επενδύσεις γίνουν, χρειάζεται ενίσχυση των υφιστάμενων παραγωγικών δομών της χώρας για να αποφευχθεί περαιτέρω συρρίκνωσή τους τη διετία 2013-2014.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μικρομεσαία επιχείρηση που περιορίζει τις θέσεις εργασίας και ο κύκλος δραστηριότητάς της βαίνει μειούμενος σταδιακά, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές μονάδες συρρικνώνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα με συνέπεια να μειώνεται η απασχόληση και η μισθολογική δαπάνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα μαζί τους.
Σε αυτό το πεδίο αναζητούνται τρόποι από τον Πρωθυπουργό για να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να ανακοπεί, όσο μπορεί να γίνει αυτό, η πτώση της εσωτερικής ζήτησης.
Επίσης συζήτηση γίνεται για το θέμα των εξαγωγών, καθώς υπάρχει το θέμα του προβλήματος της τραπεζικής χρηματοδότησης και της οικονομικής επιβράδυνσης στην ευρωζώνη, αν και παρατηρήθηκε αύξηση 12,2% τον Οκτώβριο, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.
Ο κ. Σαμαράς, όπως λέει σε συνομιλητές του θεωρεί προσωπικό του στοίχημα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με στόχο να αλλάξει το κλίμα, μετά και την πλήρη απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Ήδη, προ ημερών είχε συναντηθεί με τους επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, όπου έγινε εκτενής συζήτηση για να καταρτισθεί μια «εθνική στρατηγική» ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας.
Για τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται και άλλες συναντήσεις του Πρωθυπουργού, με εκπροσώπους και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τον ΣΕΒ, τους μικρομεσαίους, κ.ά.
Ο κ. Σαμαράς έχει διαγνώσει ότι αρκετές από τις μεγάλες εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές, οι οποίες κατέχουν σημαντικά μερίδια στην ελληνική αγορά, παραμένουν «προσηλωμένες» στα επενδυτικά σχέδιά τους και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να ξεκινήσουν από καλύτερη θέση όταν η ανάκαμψη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της.