Σαν σήμερα… 22 Δεκεμβρίου (1788 – 2012)

1788: Αρχίζουν οι πρώτες εκλογές στις νεοσύστατες ΗΠΑ. Θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιανουαρίου 1789.

1807: Κατόπιν παρότρυνσης του αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.

1849:
Η εκτέλεση του ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ματαιώνεται την τελευταία στιγμή. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

1882: Ο Τόμας Εντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.

1894:
Καταδικάζεται -αδίκως όπως θα αποδειχθεί- σε ισόβια κάθειρξη για προδοσία ο γάλλος αξιωματικός, εβραϊκής καταγωγής Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στους γερμανούς. Εξορίζεται στο Νησί του Διαβόλου στη Γαλλική Γουινέα (αποικία καταδίκων) για να εκτίσει την ποινή του. Η καταδίκη του θα διχάσει πολιτικά τη Γαλλία για μια ολόκληρη δεκαετία. Τον υπερασπίστηκε με το γνωστό κείμενό του υπό τον τίτλο «Κατηγορώ» ο Εμίλ Ζολά, ενώ «Υπόθεση Ντρέιφους» χαρακτηρίζεται πλέον κάθε δικαστική πλάνη. Ο Ντρέιφους, τελικά θα λάβει χάρη από το γάλλο πρόεδρο, Εμίλ Λουμπέ, δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του.

1917:
Αρχίζουν συνομιλίες για την έξοδο της Ρωσίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα οδηγήσουν στη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ (3 Μαρτίου 1918).

1927: Στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).

1929: Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής μεταξύ Κινέζων και Ρώσων για τη Μαντζουρία.


1940:
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Χειμάρρα. 730 Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.


Την ίδια μέρα το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Αντονιέτα».

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Τίτο δημιουργεί την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων, κατά τη διάρκεια του αντάρτικου κατά των γερμανών στη Γιουγκοσλαβία.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση φοιτητών, υπαλλήλων και εργατών λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Σκοτώνεται από τους κατακτητές ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης.

1953: Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Αντονιι Ιντεν στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για το Κυπριακό. Υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση Ίντεν ότι για τη βρετανική κυβέρνηση «δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα, ούτε εις το παρόν, ούτε εις το μέλλον».


1960: Ιδρύεται μόνιμο θέατρο στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Οργανισμός Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

1974:
Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία σε ποσοστό 94,5% και να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ θα παραμείνει υπό γαλλική διοίκηση.

1978:
Καθιερώνεται δια νόμου η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 5 κυανές και 4 λευκές ρίγες, για όλες τις χρήσεις.

1989:
Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Την προηγούμενη μέρα ο Τσαουσέσκου είχε δώσει εντολή στα ρουμανικά στρατεύματα να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Ο στρατός δεν υπάκουσε. Ο ίδιος και η γυναίκα του προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα χωρίς να τα καταφέρουν. Αργότερα και οι δυο θα καταδικαστούν για μαζικές δολοφονίες και θα εκτελεστούν στις 25 Δεκεμβρίου. Ο Ιον Ιλιέσκου αναλαμβάνει την Προεδρία της Ρουμανίας.

1992:
Συντρίβεται λιβυκό Boeing 727, που εκτελούσε εσωτερική πτήση από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 157 επιβαίνοντες.

1993: Οι ΗΠΑ χορηγούν πολιτικό άσυλο στην κόρη του προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, Αλίνα Φερνάντες Ρεβουέλτα.


2000: Παντρεύονται στη Σκωτία η Μαντόνα και ο Γκάι Ρίτσι. Είναι ο δεύτερος γάμος για τη ντίβα της ποπ και ο πρώτος για τον άγγλο σκηνοθέτη.

2001:
28 άνδρες και δύο γυναίκες αποτελούν τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που προήλθε μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Επικεφαλής της αναλαμβάνει ο Χαμίντ Καρζάι.

2005:
Ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα αποφασίζουν και τυπικά να αγοράσουν το οικόπεδο στον Βοτανικό, όπου θα χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

2007: Ασκείται ποινική δίωξη κατά της Εύης Τσέκου, πρώην συνεργάτιδας του Χρήστου Ζαχόπουλου με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και συμμετοχή σε αυτοκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

2008:
Η βουλγάρα, Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ενωσης καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), επιστρέφοντας από την δουλειά της, δέχεται δολοφονική επίθεση. Δύο άτομα της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με τη βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. Θα νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, με σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα, ενώ θα χάσει την όραση της από το ένα μάτι.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:


1639:
Ο γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζαν Μπατίστ Ρασέν, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ρακίνας.

1858: Ο ιταλός συνθέτης, Τζιάκομο Πουτσίνι (Τόσκα).


1915: Ο ηγέτης της αντίστασης κατά των γερμανών και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης.

1962: Ο άγγλος ηθοποιός Ρέιφ Φάινς, βραβευμένος δυο φορές με Οσκαρ.

1972: Η γαλλίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο, Βανέσα Παραντί, σύντροφος του Τζόνι Ντεπ.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1603: Ο Οθωμανός αυτοκράτορας, Μωάμεθ Γ’.

1989: Ο βραβευμένος με Νόμπελ ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Σάμιουελ Μπέκετ («Περιμένοντας τον Γκοντό»).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.