Την ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν χρόνια στα δικαστήρια προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ γενικότερα χαρακτήρισε την επόμενη χρονιά ως σημαντική για το μέλλον της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε αν ακολουθήσουμε το πρόγραμμα» εφιστώντας την προσοχή στην σημασία της εφαρμογής των δεσμεύσεων και στην επίτευξη των στόχων.
Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην ευθύνη του πολιτικού συστήματος λέγοντας ότι, αν δεν μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση και να αντέξει το βάρος των περιστάσεων, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις χαρακτήρισε την απόφαση των ευρωπαίων εταίρων για την εκταμίευση της δόσης των 34, 2 δισ. ευρώ. «Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά χρήματα, περισσότερα απ’ όσα αναμενόταν, αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου. Ωστόσο αντιμετωπίζουμε ακόμα τον ενδεχόμενο κίνδυνο της χρεοκοπίας» είπε ο Έλληνας Υπουργός.
Ακόμα, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε αλλαγή των δεδομένων το τέταρτο τρίμηνο του 2014 με μια μέτρια ανάπτυξη. «Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά αν συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, με μείωση του ελλείμματος και ολοκλήρωση των μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ πιο εύκολα».
Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριέλαβε και προτάσεις για την επιτάχυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως π.χ. ότι πλέον να οδηγούνται στη φυλακή όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν .
Τα στελέχη της τρόικα θεωρούν ως μια από τις «πληγές» του Κρατικού Προϋπολογισμού την κατάσταση των διοικητικών δικαστηρίων, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις «λιμνάζουν» υποθέσεις φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες εκθέσεις της τρόικα, που επιβεβαιώθηκαν και στην πρόσφατη αξιολόγηση, το πρόβλημα των λειψών φορολογικών εσόδων αποδίδεται στην αλυσίδα της αναποτελεσματικής διοίκησης αλλά και στους αργούς ρυθμούς διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την προηγούμενη αξιολόγηση είχαν τεθεί πολύ συγκεκριμένοι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι επί του παρόντος δεν έχουν προχωρήσει.
Ειδικότερα, το υπουργείο θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει ήδη ένα σχέδιο εργασίας για την εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων σε όλα τα διοικητικά πρωτοδικεία και εφετεία έως το τέλος Ιουλίου 2013, που θα περιλαμβάνει εξαμηνιαίους ενδιάμεσους στόχους για μείωση των εκκρεμών υποθέσεων με προφανή στόχο να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα μέσω της διοικητικής δικαιοσύνης.
Αν και υπήρχαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, οι κινητοποιήσεις των δικαστικών ακύρωσαν τον αρχικό προγραμματισμό.