H μισή της καρδιά είναι στην Ευρώπη, η άλλη μισή στην Ελλάδα. Την καταπληκτική αυτή εξομολόγηση έκανε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας με τους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο.
«Η Ευρώπη είναι το θέμα που με απασχολεί περισσότερο από όλα τα άλλα» είπε. «Αρκεί να δει κανείς γι αυτό το δρόμο που διανύσαμε από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τώρα, με την παροχή της τελευταίας ταμειακής δόσης στην Ελλάδα. Πιστεύω, ότι δεν ασχολήθηκα ποτέ προηγουμένως στη ζωή μου τόσο πολύ με την Ελλάδα, όσο σε αυτή την τριετία. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τα συναισθήματά μου, όσο με το γεγονός, ότι η πολιτική της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε ευρωπαϊκή εσωτερική πολιτική. Δεν μπορώ πλέον να ξεχωρίσω την Ελλάδα από την Ισπανία, ή τη Γερμανία, επειδή βρισκόμαστε όλοι μαζί στην ίδια βάρκα».
Το ενδιαφέρον της, πρόσθεσε, επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη, επειδή αυτό απαιτούν οι δύσκολες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.
«Είμαι με όλο μου το είναι Ευρωπαία» πρόσθεσε απαντώντας στο ερώτημα, αν επιδιώκει και με την καρδιά της την ευρωπαϊκή ενοποίηση. «Χρησιμοποιώ συνεχώς την καρδιά μου για να διεγείρω τη σκέψη μου». Και αυτά τα δυο στοιχεία αποτυπώνονται ενωμένα και στην πολιτική της.
Μια άλλη αναφορά στην Ελλάδα έκανε η καγκελάριος σε ερώτημα σχετικά με την αποτυχία του συμφώνου περί αναδρομικής φορολόγησης των γερμανών φοροφυγάδων που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στην Ελβετία. «Λυπάμαι για την αποτυχία, το κράτος μας θα χάσει έτσι πολλά φορολογικά έσοδα» είπε. «Και να σκεφτείτε, ότι είχα ενθαρρύνει τους Έλληνες να κάνουν παρόμοιο σύμφωνο, που βρίσκεται τώρα μάλιστα σε ένα αποφασιστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων».
Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο οργιάζουν οι φήμες ότι η γερμανική κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία το διωγμό των μεταναστών στην Ελλάδα και από τη Χρυσή Αυγή και εκ μέρους τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και από την ελληνική αστυνομία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το Βερολίνο δεν σκοπεύει να κάνει σχετική παρέμβαση στην Αθήνα. «Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα» είπε.
Αίσθηση προκάλεσαν και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να βάλει στον «πάγο» τυχόν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος του 2000, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε σε εμπάργκο τον συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με την Ακροδεξιά στην Αυστρία» είπε άλλος διπλωμάτης. Σήμερα κυβερνά πάντως στην Ελλάδα ένα τρικομματικό σχήμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, και υ συνεργασία μαζί του είναι κάτι παραπάνω από «ικανοποιητική».