Ριζική ανατροπή του σκηνικού με περαιτέρω ενίσχυση του αρχηγικού του προφίλ και επιτάχυνση των πολιτικών διαδικασιών για τη δημιουργία στην πράξη της μεγάλης, πατριωτικής και ευρωπαϊκής παράταξης –ένα είδος Ευρωπαϊκού Συναγερμού –περιλαμβάνει το σχέδιο του κ. Αντ. Σαμαρά. Στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 55,2 δισ. ευρώ ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται, από τη στιγμή που έχει οριστικοποιηθεί, όπως λέει, το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, να ανοίξει τα μεγάλα θέματα της πολιτικής, όπως η ταυτότητα και η φυσιογνωμία που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα.
Ως εκ τούτου αναμένονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τον ίδιο, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για την κυβέρνησή του, καθώς η επόμενη μέρα, που ήδη έχει αρχίσει, είναι και η πιο δύσκολη, ενώ θα επαναπροσδιοριστεί και η σχέση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.
Ο Πρωθυπουργός δεν κρύβει στους συνομιλητές του ότι όλη η διαδικασία διάσωσης της οικονομίας θα επιδράσει καταλυτικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας και εκτιμά ότι το πολιτικό σύστημα θα επηρεαστεί κάθετα και οριζόντια. Η άποψη που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι την επόμενη ημέρα ο πολιτικός χάρτης θα είναι εντελώς διαφορετικός από τον σημερινό και για τη διαμόρφωσή του ο κ. Σαμαράς έχει συγκεκριμένο σχέδιο.
Και νέο όνομα;
Το σχέδιο για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού κόμματος είναι προς ενεργοποίηση, απλά αναζητείται το κατάλληλο χρονικό σημείο για να προχωρήσει ο κ. Σαμαράς στην κίνησή του, αν και προβλέπεται ότι οι κινήσεις θα γίνουν τους πρώτους μήνες του 2013. Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της ΝΔ μέσω των μεταρρυθμίσεων και σε προχωρημένες συζητήσεις έχει αναφερθεί ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τεθεί στην ατζέντα και το θέμα του ονόματος. «Το όνομα θα κριθεί» είπε προ ημερών ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, στενός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο οποίος αν και διευκρίνισε πως εκφράζει προσωπικές απόψεις, δεν δίστασε να προχωρήσει τη συζήτηση, μιλώντας (εκπομπή της ΝΕΤ «Αλλη Οψη») ουσιαστικά για το ευρωπαϊκό μέτωπο που οραματίζεται ο κ. Σαμαράς.
Σχετικά με τις αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν, το αντεπιχείρημα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι τα μεγάλα ιστορικά ρεύματα δεν εξαφανίζονται, αλλά μετασχηματίζονται, χωρίς να απολέσουν τις βασικές αφετηριακές τους αρχές.
Ο κ. Σαμαράς, με όπλο και την απόφαση για τη μεγάλη δόση-ανάσα για τη χώρα, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ηγέτης όχι μιας κυβέρνησης, αλλά και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων έναντι των άκρων. Αδιαφορώντας για το παρελθόν, έχει αποφασίσει να κινηθεί σε διαφορετική γραμμή από αυτή που ακολουθούσε παλαιότερα και στόχος του είναι να πείσει την κοινωνία ότι η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ σε πρώτη φάση κέρδισε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και πλέον καλείται να διασφαλίσει την ενότητα, την αναγέννηση, τη σταθερότητα και την προοπτική.Αρκεί βέβαια να κερδίσει τη στήριξη της κοινωνίας, που παρακολουθεί δύσπιστη, ενώ ήδη έχει βγάλει κίτρινη κάρτα, με βάση τις μετρήσεις, στην κυβέρνηση.
Ανασχηματισμός
Αυτή την περίοδο προέχουν άλλα για τον κ. Σαμαρά μετά την εκκαθάριση της μεγάλης εκκρεμότητας της χώρας. Γι’ αυτό η προσοχή του στρέφεται από αύριο στο εσωτερικό μέτωπο, θέλοντας να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν και επιμένει ότι αυτό που τον απασχολεί αποκλειστικά στην παρούσα φάση είναι ότι θα σταθεί ξανά η χώρα στα πόδια της. Παράλληλα, ο ίδιος έχει ακτινογραφήσει τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις, τις δυνατότητες, τα ελλείμματα και τις αντιφάσεις τους, έχοντας πλήρη επίγνωση των κυβερνητικών αδυναμιών, αλλά και του κόμματός του.
Ο ανασχηματισμός που έχει μπροστά του ως μια από τις πρώτες κινήσεις του για το 2013 ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για το ευρωπαϊκό κόμμα. Από τις επιλογές που θα γίνουν για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, θα φανεί και σε ποια ιδεολογική ακτίνα θα γίνει η αμφίπλευρη διεύρυνση που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για «ανασύνταξη δυνάμεων», με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι πιέσεις τόσο στα«κοινωνικάμέτωπα»όσο και στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο ίδιος, εκτός από τον δεύτερο μαραθώνιο που ξεκινάει, όπως είπε προχθές από τις Βρυξέλλες, θέλει να αναδείξει την «αξιοπιστία του κυβερνητικού λόγου» και το«κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης», που τίθενται εν αμφισβήτηση.
Οι εντολές είναι σαφείς προς πάσα κατεύθυνση: «Οφείλουμε να επεμβαίνουμε άμεσα, να δίνουμε λύσεις και να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων». Aναγνωρίζει ότι πρέπει άμεσα να απαγκιστρωθεί η δραστηριότητα της κυβέρνησης και η προσοχή της κοινής γνώμης από το μνημόνιο που έχει κουράσει την κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια και να δημιουργηθεί ένα θετικό σοκ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ