Τέρμα το γκάζι πατάει από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, επιδιώκοντας γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα προτού συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Από χθες η ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται στο Κατάρ για να ανιχνεύσει πόσο σημαντικό είναι το ενδιαφέρον των εμίρηδων για το Ελληνικό, ενώ ταυτόχρονα την ερχόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται και επισήμως ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που θα αγγίξουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2013 και τα 15 δισεκατομμύρια ως το 2016, και ενδεχομένως να φτάσουν και τα 25 δισεκατομμύρια αν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο. «Είναι το στοίχημα της χώρας για τη νέα χρονιά και η πρώτη σοβαρή ελπίδα ανάκαμψης» υποστηρίζουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ομολογώντας όμως ότι η πορεία είναι στρωμένη με εμπόδια και κρυφούς υφάλους που μπορούν να ακυρώσουν τη συνολική προσπάθεια.
«Ως τώρα δεν υπήρχε σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, επειδή δεν είχε καν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» παρατηρούν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και υπουργοί που εμπλέκονται στις αποκρατικοποιήσεις.
«Μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για την εκταμίευση της δόσης, έχει πλέον διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα που είναι το πρώτο ζητούμενο για τους επενδυτές. Εφόσον διασφαλιστεί και η πολιτική σταθερότητα, μπορεί να έχουμε όχι απλώς επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά επενδυτική έκρηξη» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι αν η χώρα ανακτήσει την αξιοπιστία της και τη φερεγγυότητά της, τότε η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπως στο φαινόμενο του ελατηρίου. Οπως δηλαδή συρρικνώθηκε απότομα η ανάπτυξη και το εθνικό προϊόν συσπειρώθηκε, έτσι απότομα μπορεί να αποσυσπειρωθεί και τα οικονομικά μεγέθη να εκτιναχθούν.
Για τους λόγους αυτούς οι βασικοί στόχοι που έχει η κυβέρνηση για το 2013 είναι δύο. Να δοθεί ένα σήμα πολιτικής σταθερότητας στο εξωτερικό, αλλά και να πειστούν οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων κρατών ότι η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της οικονομικής της κατάστασης που βελτιώνεται ραγδαία.
Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί αμέτρητες συναντήσεις επενδυτών με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ σε ορισμένες θα εμπλακεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν φθάσουν σε τελικό στάδιο.
Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ έχει επαφές αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ντόχα με τον εμίρη και την κυβέρνηση του Κατάρ, καθώς το Κατάρ είναι ο ένας εκ των τεσσάρων ενδιαφερομένων για την έκταση του Ελληνικού. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα της Κυριακής», εξίσου σοβαρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει άλλες τρεις εταιρείες, μια ισραηλινών συμφερόντων, μια βρετανικών συμφερόντων και μια ελληνική, η οποία έχει ήδη αναδειχθεί ανάδοχος σε άλλη αποκρατικοποίηση.
Το πρόβλημα με την επένδυση του Ελληνικού είναι ότι όλοι οι επενδυτές δυσφορούν με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν θεσπίσει για την επένδυση οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ζητούν την αναθεώρησή τους. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να παραχωρήσει «εν λευκώ» την έκταση σε επενδυτές που θα έχουν ως στόχο τους το γρήγορο κέρδος και για τον λόγο αυτόν πιθανότατα θα δημιουργήσει μια νέα επιτροπή ειδικών για να θεσπιστούν πιο «χαλαρές» διαδικασίες αλλά και πιο δεσμευτικοί όροι για τους κοινόχρηστους χώρους.
Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί επισήμως σε δύο εβδομάδες, αλλά εκτιμάται ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανακήρυξης αναδόχου. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι η ιδιωτικοποίηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο.
Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθηθούν και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ που ξεκινά και επισήμως από την άλλη εβδομάδα. Ως σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ εταιρείες, αλλά μάλλον οι τελικοί διεκδικητές θα είναι πολύ λιγότεροι, καθώς θα δημιουργηθούν κοινοπραξίες μεταξύ των ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση ως τα τέλη Μαρτίου και να έχει ξεπεράσει και τις πολιτικές αντιδράσεις που αναμένονται οξύτατες.
Εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους επίσης θα προκηρυχθούν επισήμως οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, των λιμανιών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, παρά το γεγονός ότι σε όλες ανεξαιρέτως έχουν εμφανιστεί επιπλοκές και προβλήματα. Ακόμη σοβαρότερα προβλήματα εμφανίζονται στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και γι’ αυτό είναι πιθανό να αναβληθεί για το τέλος του 2013 ή για τις αρχές του επόμενου έτους.
Στις αποκρατικοποιήσεις θα εμπλακεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσωπικά, ο οποίος έχει καλέσει αύριο το πρωί στο γραφείο του όλους τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα και η κυβέρνηση επιθυμεί διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.
Κατά πάσα πιθανότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις των σιδηροδρόμων, των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ θα πραγματοποιηθούν με πολιτική απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς κάθε μία από αυτές, πέραν του τιμήματος, θα πρέπει να κριθεί και πολιτικά διαχειρίσιμη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ