Ισχυρό επιτελικό κράτος με συνταγή ΟΟΣΑ

Τα αυτιά και τα μάτια του Μεγάρου Μαξίμου σε όλα τα υπουργεία θα αποτελέσει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η ίδρυση της οποίας προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Ισχυρό επιτελικό κράτος με συνταγή ΟΟΣΑ
Τα αυτιά και τα μάτια του Μεγάρου Μαξίμου σε όλα τα υπουργεία θα αποτελέσει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η ίδρυση της οποίας προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα προβλέπει, δεκάδες φορείς καταργούνται και συγχωνεύονται, ενώ η ΔΕΘ απορροφά τη HELEXPΟ, χωρίς την εμπλοκή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) , ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του εκθεσιακού φορέα.
Δημιουργείται το επιτελικό κέντρο της κυβέρνησης
Το σχέδιο νόμου υιοθετεί τις εισηγήσεις που έκανε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ) για το σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας το φθινόπωρο του 2011, τις οποίες στη συνέχεια, εξειδίκευσε η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) με επικεφαλής τον κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, η οποία θα υπάγεται στον πρωθυπουργό και θα έχει κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση, μέσα από τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, την επίλυση διαφωνιών που προκύπτουν από συναρμοδιότητες, τη διασφάλιση της συνεκτικότητας του κυβερνητικού έργου και τον έλεγχο για την εκτέλεσή του.
Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού (ΓΓΣ) θα καταρτίζει το πρόγραμμα του κυβερνητικού έργου, θα παρακολουθεί την εφαρμογή του, θα διενεργεί τον απαιτούμενο συντονισμό και σε περίπτωση διαφωνίας, θα συγκαλεί διυπουργική σύσκεψη γενικών γραμματέων.
Υπό την ΓΓΣ θα λειτουργούν οι εξής τομείς:
– Εξωτερικών και Άμυνας,
– Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης,
– Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος,
– Παιδείας και Πολιτισμού,
– Εργασίας και Υγείας,
– Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
– Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,
– Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Της ΓΓΣ θα προΐσταται γενικός γραμματέας με πενταετή θητεία, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά, με απόφαση πρωθυπουργού, στον οποίο και θα υπάγεται. Για τις ανάγκες της, συστήνονται 63 θέσεις προσωπικού, οι οποίες θα καλυφθούν είτε από μετακλητούς είτε με αποσπασμένους.
Αποφεύχθηκε η «γκάφα» του ΟΠΕ

Σύμφωνα με τον νομοσχέδιο, συγχωνεύονται η ΔΕΘ και η HELEXPO δια της απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη, χωρίς τον ΟΠΕ, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι η εμπλοκή του δεν θα είχε θέση σε έναν φορέα, που βαίνει προς ιδιωτικοποίηση.
Τα «αγκάθια» της τριπλής συγχώνευσης είχε αποκαλύψει «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 5 Αυγούστου 2012, καθώς η εμπλοκή του ΟΠΕ θα δημιουργούσε σοβαρά τεχνικά, οικονομικά και νομικά προβλήματα, τα οποία δυσκόλευαν το εγχείρημα της συγχώνευσής και αποκρατικοποίησης.
Σημειωτέον ότι οι ΔΕΘ –HELEXPO αποτελούν εξαίρεση στο ελληνικό κράτος, καθώς πρόκειται για τις μόνες ΔΕΚΟ, που υπηρεσιακά εισηγούνται την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και την αποκρατικοποίησή τους, προκειμένου να ανακτήσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα, με σαφή αποτελέσματα για την εθνική οικονομία και την εκθεσιακή δραστηριότητα.
Έρχεται μπαράζ συγχωνεύσεων
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργούνται και συγχωνεύονται δεκάδες φορείς. Έτσι:
– Καταργείται η Ελληνική Θαλάσσια Ένωση και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας,
– καταργείται το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ), οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών, ενώ το προσωπικό του, λόγω εξειδίκευσης, περνάει στην εταιρία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, δηλαδή την μετεξέλιξη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ο οποίος έχει απορροφήσει τις ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ, καθώς και τα σχέδια ΣΔΙΤ της πρώην ΚΕΔ,
– καταργείται το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ) και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου «μεταφέρεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου τομέα» και παρέχει τις υπηρεσίες του, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, που θα προκύψουν από αιτήματα φορέων,
– καταργείται ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο υπουργείο Τουρισμού,
– καταργείται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού –Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς –Εθνική Χαρτοθήκη και οι αρμοδιότητές του ασκούνται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και, ειδικότερα, το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, ενώ το προσωπικό ΙΔΑΧ μεταφέρεται στην Κτηματολόγιο ΑΕ,
– Συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με την επωνυμία Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, που εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης και απορροφά το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης.
– Εντάσσεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.
– Εντάσσεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) ως Ινστιτούτο το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).
Ακόμη, συγχωνεύονται οι φορείς διαχείρισης:
– Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς,
– Δέλτα Νέστου –Βιστωνίας –Ισμαρίδας και Οροσειράς Ροδόπης,
– Λίμνης Κερκίνης, Δέλτα Αξιού –Λουδία –Αλιάκμονα και Λιμνών Κορώνειας –Βόλβης (εφεξής Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κεντρικής Μακεδονίας),
– Εθνικών Δρυμών Βίκου –Αώου – Πίνδου και Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου (εφεξής φορέας διαχείρισης Πίνδου)
– Υγροτόπων Αμβρακικού, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Στενών και Εκβολών Καλμά και Αχέροντα (εφεξής Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου),
– Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και Εθνικού Δρυμού Οίτης (εφεξής Εθνικών Δρυμών και Οικοσυστημάτων Στερεάς Ελλάδας),
– Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνα (εφεξής Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και Οικοσυστημάτων Αττικής),
– Υγροτόπων Κοτυχίου –Στροφυλιάς, Εθνικού Δρυμού Αίνου και Χελμού –Βουραϊκού (Φορέας Διαχείρισης Δυτικής Πελοποννήσου και Κεφαλονιάς),
– Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, και Καρπάθου –Σαρίας (σε φορέα Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης).
Επίσης, καταργούνται οι φορείς διαχείρισης:
– λίμνης Καστοριάς (περνάει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας),
– λίμνης Παμβώτιδας (περνάει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας),
– Κάρλας –Μαυροβουνίου –Κεφαλόβρυσου (περνάει στην περιφέρεια Θεσσαλίας).
Οι φορείς διαχείρισης των θαλάσσιων πάρκων Ζακύνθου και Αλοννήσου, των δρυμών Πρεσπών και Ολύμπου, του Πάρνωνα και του υγροτόπου Μούστου εξακολουθούν να λειτουργούν με το υφιστάμενο καθεστώς.
Παράλληλα, συγχωνεύονται οι υφιστάμενες μονάδες κοινωνικής φροντίδας σε 12 κέντρα κοινωνικής πρόνοια, που εποπτεύονται από τον υπουργό Εργασίας και λειτουργούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
– Συγχωνεύονται τα Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) και συστήνεται το Ενιαίο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών.
– Καταργούνται οι εταιρίες προστασίας ανηλίκων, πλην εκείνων που εδρεύουν σε πόλεις έδρες εφετείων, οι οποίες και αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητές των καταργούμενων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.