Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει την πλήρη ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης έως τις αρχές του 2014, σύμφωνα με έκθεση που ετοιμάστηκε για τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη, υποδηλώνοντας ότι η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν.
Στην 15σέλιδη έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι το πλαίσιο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του Μαρτίου 2013.
Στην έκθεση επίσης προτείνεται ότι μετά το 2014 τα 17 κράτη μέλη θα πρέπει να θεσμοθετήσουν αυτοτελείς, κεντρικούς δημοσιονομικούς πόρους για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών στην Ευρωζώνη εφόσον βέβαια ικανοποιούν τους οικονομικούς τους στόχους.
Οι νέοι δημοσιονομικοί πόροι της Ευρωζώνης μπορούν να αποτελέσουν βάση για κοινή έκδοση χρέους χωρίς αυτό να σημαίνει και συλλογικοποίηση χρεών.
Στην έκθεση, που συστάθηκε σε συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, παρουσιάζεται ένα σχέδιο για στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης με σκοπό να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι θα συζητήσει την έκθεση με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 13-14 Δεκεμβρίου.
Το πρώτο βήμα προς τη θεσμοθέτηση αυτοτελών, δημοσιονομικών πόρων ξεκινά, ωστόσο, με το νέο σύστημα εποπτείας των τραπεζών και το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών, συμπεριλαμβάνοντας και την επιβολή ζημιών στους ιδιώτες επενδυτές.
Όταν τεθεί σε λειτουργία ένας ενιαίος εποπτικός μηχανισμός που πρόσκειται στην ΕΚΤ, θα ανοίξει ο δρόμος για να παρέχει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, απευθείας βοήθεια στις προβληματικές τράπεζες και όχι μέσω των κυβερνήσεων.
Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση στο πλαίσιο μιας τραπεζικής ένωσης θα σηματοδοτήσει την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια να δοθεί μια ολοκληρωμένη απάντηση στην τραπεζική και δημοσιονομική κρίση.
Τα σχέδια όμως βρίσκουν αντίσταση από τη Γερμανία που ανησυχεί ότι θα οδηγήσουν σε ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου τα ισχυρά κράτη θα πρέπει να παρεμβαίνουν για να βοηθούν τις τράπεζες πιο αδύναμων κρατών.