Ερωτηματικά και απορίες προκαλεί στους αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ η έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα, στον Ασπρόπυργο σε κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εντοπίζουν ομοιότητες της βομβιστικές επίθεσης όχι με ενέργειες ένοπλων οργανώσεων αλλά με συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου. Μάλιστα προσδιορίζουν ορισμένα κοινά στοιχεία με την ισχυρή έκρηξη βόμβας στην κατοικία της δικαστικού κυρίας Παρασκευής Καλαϊτζή στο Χαλάνδρι, πριν από δύο εβδομάδες. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαιναν ακόμη ότι η έκρηξη βόμβας στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» δεν φαίνεται να έχει και οποιαδήποτε σχέση, ως προς τον τρόπο και τον τύπο της επίθεσης, με αυτήν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2010 στα παλιά κεντρικά γραφεία της, στην οδό Σωκράτους, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει τότε, η εξαρθρωθείσα οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, η έκρηξη στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», στο 17ο χλμ της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελείτο από μασούρια δυναμίτη με φυτίλι, τα οποία βρίσκονταν σε μεταλλικό κουτί. Το κουτί περιείχε ακόμη χοντρά σκάγια που χρησιμοποιούνται από κυνηγούς για …αγριογούρουνα. Σκοπός των δραστών της επίθεσης φέρεται ότι ήταν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα γραφεία του κόμματος αυτού. Η βόμβα τοποθετήθηκε στην είσοδο του διώροφου κτιρίου, στον πρώτο όροφο του οποίου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Από την έκρηξη κατέρρευσαν δύο τοίχοι καταστήματος στο ισόγειο, έπεσε ένας τοίχος του κτιρίου, έσπασε η πόρτα των γραφείων στον 1ο όροφο, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε σε άλλα κατάστημα που στεγάζεται στο ισόγειο, καθώς και σε διπλανά και απέναντι καταστήματα και σε ένα σπίτι χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν τραυματισμοί.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ που αναλύουν τα δεδομένα δεν συνδέουν άμεσα, μέχρι στιγμής, την επίθεση στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» με κάποια οργάνωση αντάρτικου πόλης που φέρεται να δρα μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί καμία από αυτές δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εκρηκτικούς μηχανισμούς ενώ οι περισσότερες προχωρούν σε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για να αποκλεισθεί η περιοχή. Κάτι το οποίο δεν συνέβη στην έκρηξη στον Ασπρόπυργο.
Τα ερωτηματικά για τα στελέχη της ΕΛ. ΑΣ πολλαπλασιάζονται αφού η βομβιστική επίθεση φέρεται να έχει πολλές ομοιότητες -μασούρια δυναμίτη, μεγάλες ζημιές χωρίς προειδοποιητικό τηλεφώνημα- με την έκρηξη που σημειώθηκε στις 22 Νοεμβρίου στην οδό Κουντουριωτών στο Χαλάνδρι, όπου διαμένει η Εφέτης κυρία Παρασκευή Καλαϊτζή. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ συνδέουν την επίθεση κατά της κυρίας Καλαϊτζή με την δίκη μελών του «συνδικάτου του εγκλήματος» που κατηγορούντο για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και την ανθρωποκτονία ενός ιδιώτη. Η δικαστική λειτουργός ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου που επέβαλε πολυετείς καθείρξεις στους κατηγορούμενους και υπήρχε σειρά προειδοποιήσεων ότι θα γίνει στόχος ανταποδοτικής-εκφοβιστικής επίθεσης. Παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις έχουν γίνει από νονούς της νύκτας στο Χαϊδάρι, την Ελευσίνα, την Πετρούπολη και αλλού, με στόχους κυρίως καταστήματα.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν και την περίπτωση, πίσω από την έκρηξη στον Ασπρόπυργο, να υποκρύπτεται συνεργασία ποινικών και μελών ομάδων ένοπλης βίας. Ομως ερευνούν και άλλα ενδεχόμενα.