Ψυχοπονιάρικος ρεαλισμός

Υπάρχει λύση για τους παράνομους μετανάστες που ζητούν ιατρική φροντίδα.

Υπάρχει λύση για τους παράνομους μετανάστες που ζητούν ιατρική φροντίδα. Οταν θα φτάνει μια ετοιμόγεννη στο μαιευτήριο, μόλις της σπάσουν τα νερά θα την βγάζουν στο πεζοδρόμιο. Να ξεγεννήσει εκεί έξω και να κοιμηθεί στο δρόμο μαζί με το νεογνό. Οταν θα φτάνει μισοπεθαμένος στο «Σωτηρία» κάποιος φυματικός θα του λένε «τράβα να μαζέψεις κανένα ένσημο». Να πάει να βρει δουλειά σε χώρο εστίασης. Όταν θα φτάνει κάποια καρκινοπαθής για εγχείρηση στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» θα της λένε «αφού θα πεθάνεις που θα πεθάνεις, γιατί να σου κάνουμε την επέμβαση;». Να ψοφήσει καθότι ανασφάλιστη.

Αυτό είναι άραγε το ιδανικό; Υπάρχει άνθρωπος, από αυτούς που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, υπάρχει άνεργος, υπάρχει βιομήχανος υψηλά φορολογούμενος που επικροτεί τέτοιες επιλογές για δημοσιονομικούς λόγους; Από εχθές τίθεται εκ νέου το ερώτημα: ποια φροντίδα παρέχει το ελληνικό κράτος σε άτομα που ζουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και επομένως χωρίς ασφάλιση.

Αφορμή για τη συζήτηση έδωσε η νοσηλεία παράνομης μετανάστριας η οποία πάσχει από καρκίνο. Οι γιατροί την εγχείρησαν, ως όφειλαν -τηρώντας τον όρκο του Ιπποκράτη. Ο διοικητής του νοσοκομείου ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία, ως όφειλε -το υπαγορεύει ο νόμος. Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν είπε τίποτε, ως είθισται -ακολούθησε την παράδοση των πολιτικών που κάνουν την πάπια.

Αν συμφωνήσουμε στο ηθικό κομμάτι του ζητήματος, ότι δηλαδή δεν μπορεί κανείς να μένει αβοήθητος, πρέπει να προχωρήσουμε και στα πρακτικά. Να δούμε πόσο κοστίζει η ψυχοπονιά και ποιος την πληρώνει. Πρώτα να αναζητήσουμε το ποσό για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει σύγχυση μεγάλης κλίμακας.

Αντιγράφουμε από ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή (Β. Καπερνάρος, Οκτώβριος 2012): «με δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, τα νοσήλια των ανασφάλιστων λαθρομεταναστών στοιχίζουν στο κράτος 2, 7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία το κόστος ανεβαίνει στα 5-6,5 δισ.».

Αντιγράφουμε από τα πρακτικά συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας (Αστ. Ροντούλης, Απρίλιος 2012): «στο παρελθόν απ’ αυτό εδώ το βήμα της Βουλής ομολογήσατε ότι ετησίως μας κοστίζει η περίθαλψη μεταναστών 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο Λοβέρδος το είπε αυτό. Ο Λοβέρδος το απεκάλυψε στη Βουλή».

Αφού δεν βγαίνει άκρη με όσα επικαλούνται οι πολιτικοί, ας δούμε παραδείγματα από συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Ο διοικητής της «Πολυκλινικής» αναφέρει ότι το 2011 τα νοσήλια των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα στοίχισαν 41.495 ευρώ. Ο διοικητής του «Ευαγγελισμού» αναφέρει ότι την ίδια χρονιά νοσηλεύτηκαν 538 ανασφάλιστοι αλλοδαποί με κόστος 384.461.

Πρακτικά λοιπόν οι ασφαλισμένοι πολίτες της χώρας συντηρούν ένα σύστημα Υγείας και κάθε φορά που νοσηλεύονται συμμετέχουν στις δαπάνες. Αν λοιπόν δημιουργείται αναταραχή με τη δημοσιοποίηση περιστατικών όπως το χθεσινό, με την ανασφάλιστη καρκινοπαθή, είναι επειδή η πολιτεία δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με την τρύπα που δημιουργείται στον προϋπολογισμό της Υγείας.

Σύμφωνα με την νομοθεσία όταν κάποιος παράνομος μετανάστης νοσηλεύεται, ειδοποιείται η αστυνομία και ζητείται από την πρεσβεία να αναλάβει το κόστος. Υποτίθεται ότι από την άνοιξη θα ξεκινούσε η αποστολή τιμολογίων στις πρεσβείες. Υποτίθεται ότι θα γινόταν έλεγχος στα νοσοκομεία και μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνταν. Αντ’ αυτού τα εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούν τα πάντα: θεραπεύουν όχι μόνο τους παρανόμως διαμένοντες στη χώρα αλλά και τους κατοίκους όμορων κρατών που κάνουν δωρεάν ιατρικό τουρισμό. Καταγράφεται επίσης ότι νοσηλευόμενοι φεύγουν χωρίς εξιτήριο ή δηλώνουν ονόματα τύπου «Αλί Μπαμπά» και υπηκοότητα Νομανσλάνδης.

Ποιες είναι οι προοπτικές για ισορροπία ανθρωπιάς και ρεαλισμού στον τομέα της Υγείας; Είναι οι προοπτικές που προκύπτουν από την απάντηση του κ. Λυκουρέντζου όταν ρωτήθηκε χθες για την καρκινοπαθή: «Δεν θα με παρασύρετε να απαντήσω για θέματα που εσείς θέλετε…». Όχι καλέ, και με το παρντόν κύριε υπουργέ. Κάντε τη δουλειά σας, πολιτευτείτε ανώδυνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.