Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε 167 βουλευτές ψήφισαν «κατά» της πρότασης, ενώ «υπέρ» τάχθηκαν 119 και 14 ήταν απόντες, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.
Έτσι, πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται προς την αξιοποίηση της δικογραφίας που σταλεί από την Δικαιοσύνη στην Βουλή σχετικά με το Μνημόνιο επί τη βάσει των δηλώσεων του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατατεθεί νέα πρόταση για σύσταση είτε εξεταστικής επιτροπής είτε προκαταρκτικής.
Εκ μέρους της κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι «στον κατάλληλο χρόνο ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια με τον κατάλληλο τρόπο και όχι με την ποινικοποίηση πολιτικών συμπεριφορών».
Βουλή: Εντονη αντιπαράθεση στη συζήτηση
«Όσοι δεν ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, βρείτε ένα καλό επιχείρημα γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε αυτά που έγιναν;», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Δραγασάκης στην Ολομέλεια του Σώματος εκθέτοντας το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του.
Όπως διευκρίνισε «η πρόταση δείχνει και τους στόχους και την πρόθεσή μας που δεν είναι να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία ανεξάρτητα από κόμματα». Και συγκεκριμένα: «Να δούμε τις αιτίες του πώς φτάσαμε και πώς θα υπερβούμε αυτή την κατάσταση».
Τόνισε μάλιστα ότι «η πρόταση αποσκοπεί στην κάθαρση και τη διέξοδο, διότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αποκατασταθεί η ηθική και πολιτική τάξη». Ενώ υπενθύμισε ότι το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα μας οδηγήθηκε στο ασφυκτικό κλοιό του ΔΝΤ είναι παλαιότερη πρόταση και του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.
Δραγασάκης: «Η »εταιρεία» θέλει το κουκούλωμα»
Ωστόσο, επιτέθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση, τα κόμματα της οποίας έχουν αποφασίσει να μη στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διενεργηθεί νωρίς το απόγευμα, λέγοντας ότι «η εταιρεία που έχετε συμπτύξει θέλει να το κουκουλώσει». «Ούτε εσείς της ΔΗΜΑΡ θα την ψηφίσετε για να μη χαλάσει η εταιρική σχέση;
«Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς μια χώρα με οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση του εισοδήματος, με μεγάλη εισροή κονδυλίων κατάντησε εδώ που κατάντησε; Πώς από την οικονομική άνοδο οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία; Ποιοι έφταιξαν, ποιοι κέρδισαν;», διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπολογίζονται σε 10.000 οι off-shore μέσω των οποίων διακινούνται 500 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την προσφυγή στο ΔΝΤ είπε: «Δεν υπήρχε άλλος δρόμος; Να το ερευνήσουμε. Γιατί οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έλεγαν τον Αύγουστο του 2009 ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει σημάδια αντοχής στην οικονομική κρίση; Πόσο αξιόπιστα ήταν τα στοιχεία του ελλείμματος που χρησιμοποιήθηκαν; Υπήρχε επίγνωση της αναθεώρησης των στοιχείων; Ποιο το περιεχόμενο των συνομιλιών παραγόντων της χώρας με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν; Πώς και γιατί και από ποιους αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στις υποθέσεις της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας;».
Επίσης, διερωτήθηκε «γιατί έγινε δεκτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το συγκεκριμένο μείγμα και μοντέλο πολιτικής όταν ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσε να αποδώσει». «Γιατί δεν έγινε αμέσως αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους; Δεν πρέπει να καλέσουμε εδώ στελέχη του ΔΝΤ να μας πουν; Δεν θέλετε να μάθετε ποιοι κερδοσκόπησαν με τα CDS, δηλαδή με τη χρεοκοπία της χώρας. Τι έγινε με το PSI; Ποιος αποφάσισε να καταστρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία; Θα σας κυνηγούν αυτά τα ερωτήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.
ΝΔ: «Αυτό που αποκαλείτε »εταιρεία» σηκώνει όλο το βάρος»
Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Τασούλας αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αυτό που αποκαλείτε »εταιρεία» είναι ασήκωτο για σας βάρος ευθύνης για την πορεία της χώρας» και χαρακτήρισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή «δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη». «Τη στιγμή που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και ανάσα λύσης, έρχεται ο Συνασπισμός και με μια πρόταση υποταγμένη πλήρως σε σκοπιμότητες επιχειρεί να ποινικοποιηθεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης». Μάλιστα χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα βρέχει, σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας».
Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες, αλλά δεν θα τη στρέψουμε ενάντια στην πορεία της χώρας». «Θα συνεχίσουμε όχι αυτή την »εταιρεία» που είπατε υποτιμητικά, αλλά θα συνεχίσουμε την άσκηση ευθύνης μη υπολογίζοντας το να γινόμαστε αρεστοί», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση «συρραφή αρκετών απόψεων συνιστωσών, νομικιστών και αντικαπιταλιστών, αλλά είναι απούσες οι συνιστώσες της λογικής και της πολιτικής». Ενώ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Μαριάς τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κουκούλωμα για το πώς οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ». «Η κάθαρση θα έρθει, ψηφίζουμε την πρότασή σας παρότι η δική μας πρόταση είναι πληρέστερη», διευκρίνισε. Από τη Χρυσή Αυγή ο κ. Μ. Αρβανίτης τόνισε ότι «ο λαός έχει την απαίτηση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν
ΔΗΜΑΡ: «Δεν συμμετέχουμε σε «εταιρεία» που θέλει να μοιράσει λεία»
«Μας εκπλήσσει η επιμονή για αυτή την πρόταση», σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης, επισημαίνοντας «ότι υπάρχουν γεγονότα και στοιχεία που χρήζουν έρευνας αλλά το ερώτημα είναι με ποιους όρους και αρχές θα διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση». Δεν έκρυψε δε την δυσφορία του για τα περί «εταιρείας»: «Μας εξέπληξε ότι συμμετέχουμε σε μια »εταιρεία» που έχει ένα αποκλειστικό στόχο: να μοιράσει τη λεία. Είμαστε τα… συνεταιράκια που έχουμε αναλάβει εργολαβικά να καταστρέψουμε τη χώρα. Και αυτά λέγονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup», σημείωσε. Και διερωτήθηκε: «Μπορεί έτσι η Βουλή να δει ψύχραιμα τι έγινε; Είναι τέτοιο το περιεχόμενο της πρότασης;».
«ΝΑΙ» από το ΚΚΕ
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι «καμία διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την καπιταλιστική κρίση», σημειώνοντας ότι λύση εντός της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση του Μνημονίου και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «δεν υπάρχουν τα εργαλεία διερεύνησης» και ως εκ τούτου «τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι πενιχρά».
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση για «συνομωσία της σιωπής και της συγκάλυψης»
Κλιμακώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση στην Βουλή κατά την συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες που η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση για «συνωμοσία της σιωπής και της συγκάλυψης», ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα έκανε λόγο για «γκρίζα απόφαση συμβιβασμού μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ που βρίσκεται στον αέρα και από τον οποίο απουσιάζατε επιδεικτικά». «Σας βγάλανε έξω από το τραπέζι της συζήτησης και ήρθατε στην Ελλάδα θριαμβολογώντας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά: «Ανοήτως θριαμβολογείτε διότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια ψεύτικη επικοινωνιακή εικόνα. Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς στο διαδίκτυο και δεν έρχεται εδώ να πανηγυρίσει μαζί μας;». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φτιάχνει τεχνητό κλίμα ευφορίας» και ότι «με την στάση της υπονομεύει ακόμα και το συμφέρον το δικό της, αλλά κυρίως το συμφέρον της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει, η διαγραφή του είναι αναπόφευκτη αλλά δίνετε χρόνο στην Μέρκελ, γίνεστε οι τελευταίοι χειροκροτητές της για να μην αποδειχθεί, πριν της γερμανικές εκλογές, ότι απέτυχε το πρόγραμμά της».
Επίθεση κατά ΔΗΜΑΡ
Ο κ. Τσίπρας επιφύλαξε δριμεία επίθεση κατά της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την στάση της ως προς την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι είναι ο «τρίτος εταίρος στο κάδρο της συγκάλυψης των σκανδάλων και αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη». Όπως δήλωσε, απαντώντας στους επικριτές του, «θεωρήθηκε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου, ότι είναι εκδικητική και ρεβανσιστική». «Δεν είναι ούτε εκδικητική ούτε ρεβανσιστική. Δεν έχει να κάνει με το παρελθόν αλλά με το παρόν και το μέλλον, το σήμερα και το αύριο γι’ αυτό και την αρνείστε. Διότι πρόκειται για ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι’ αυτό την αρνείστε. Η διακρίβωση των συνθηκών αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι το Μνημόνιο δεν υπήρξε μονόδρομος αλλά πολιτική επιλογή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα ζήτησε από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία «να ξανασκεφτούν την στάση τους».
«Ο κόσμος ζητάει αλήθεια και δικαιοσύνη»
«Ο κόσμος ζητάει αλήθεια και δικαιοσύνη. Δεν θέλετε όμως να προσφέρετε ούτε αλήθεια, ούτε δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η πρόταση του κόμματός του έχει ως στόχο «να αποκαλύψουμε ποιες ήταν οι λαθεμένες επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης στον δοκιμαστικό σωλήνα του σοκ». Ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές των τριών κομμάτων: «Ακόμα και αν καταφέρετε να ακυρώσετε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα καταφέρετε να διατηρήσετε την υπόληψή σας, γιατί μπορεί να μην καθίσουν οι υπεύθυνοι στο σκαμνί, αλλά θα καθίσουν στο περιθώριο της Ιστορίας και εσείς αναλαμβάνετε θέση δίπλα τους».
Πυρά Βενιζέλου
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι «επενδύει στο αδιέξοδο, την καταστροφή και τον θάνατο της χώρας». Μάλιστα του καταλόγισε ότι με την επιλογή του να «υπονομεύει εξ αρχής την εθνική προσπάθεια» που καταβάλλει η χώρα, «έχει αποθαρρύνει και απειλήσει επενδυτές, έχει ακυρώσει εκ προοιμίου επενδύσεις και σήμερα έρχεται να υπονομεύσει το εγχείρημα της επαναγοράς των ομολόγων για την βιωσιμότητα του χρέους». Και διερωτήθηκε: «Στο όνομα τίνος μίλησε; Ποιούς ενοχλεί η επαναγορά των ομολόγων; Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Henge Funds, τους δίνει επιχειρήματα, τους προτρέπει να μην πουλήσουν σε συμφέρουσα τιμή, εκπροσωπεί τους τραπεζίτες». Είπε μάλιστα ότι «υπάρχει εξ αντικειμένου μια ομερτά γιατί στην προοπτική κάποιοι βλέπουν αυτό που χάσανε: τη δραχμή».
«Έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης»
Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει φτάσει στο «έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης», ενώ αναφερθείς στις αποφάσεις του Eurogroup είπε: «Ευτυχώς για όλους μας η Ιστορία δεν έχει τελειώσει, γράφεται τώρα από αυτούς που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον ώστε να ξαναγίνουμε αυτοδύναμοι, ισότιμοι στην Ευρώπη». Εξέφρασε δε την έκπληξή του για την «θλίψη και τον εκνευρισμό του κ. Τσίπρα για το ότι υπήρξε μια απόφαση που δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει την θέση της και να προχωρήσει».
Όσον αφορά την πρόταση για εξεταστική επιτροπή είπε: «Ζητάτε εξεταστική επιτροπή επειδή εκτελούμε το νόμο του κράτους που αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία;». Και πρόσθεσε: «Ζητάτε πολιτικές και ποινικές ευθύνες από όλο το πολιτικό φάσμα. Από την πολιτική διαφωνία μετατοπίζεστε στην αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Όσοι ήσασταν νεότεροι το ’89 αναζητείστε τα στοιχεία για το αδιέξοδο που οδηγήθηκε τότε η Αριστερά πάντα με στόχο το ΠαΣοΚ».
Π. Καμμένος: «Σας θέλουμε στο σκαμνί»
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε απευθυνόμενος στην ΝΔ και το ΠαΣοΚ: «Εμείς δεν σας θέλουμε απλώς στο περιθώριο της Ιστορίας, εδώ διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα, αλλά σας θέλουμε στο σκαμνί και τα λεφτά πίσω».
Αλ. Παπαρήγα: «Θα ψηφίσουμε την πρόταση για εξεταστική»
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής διότι «υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με τον ρόλο της εξεταστικής επιτροπής».