Το είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευρ. Στυλιανίδης: «Δεν έχω καμία εντολή ακόμα για τροποποίηση του εκλογικού νόμου». Αυτό το είπε εμπιστευτικώς και ανεπισήμως σε βουλευτές της ΝΔ που αγωνιούσαν εάν, πότε και πώς θα τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος. Το ενδιαφέρον τους ήταν εάν θα υπάρξει κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και εάν θα καταργηθεί ή όχι ο σταυρός προτίμησης. Ο υπουργός Εσωτερικών (ο οποίος βρίσκεται τούτες τις ημέρες στο Μόναχο μιλώντας σε Βαυαρούς επιχειρηματίες) είπε ότι το μοναδικό θέμα που χειρίζεται σχετικά είναι η ψήφος των μεταναστών. Συνεπώς ουδέν νεώτερον για τον εκλογικό νόμο.
***
***
Η υποδοχή πάντως του αιτήματος του κ. Πάγκαλου για κατάργηση του σταυρού προτίμησης, δεν ήταν και τόσο θερμή από τους εν ενεργεία βουλευτές και του ΠαΣοΚ και της ΝΔ: «Ο κ. Πάγκαλος δεν πρόκειται στο μέλλον να πολιτευτεί, τι τον κόφτει συνεπώς;» ήταν η συνηθέστερη αντίδραση των βουλευτών.
***
Ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης (στη φωτογραφία δεξιά), στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη χθεσινή συζήτηση επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το Μνημόνιο. Αν και η εμφάνισή του στα υπουργικά έδρανα δεν είναι συχνή, λόγω και της ιδιαιτερότητας του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει, ήταν εκείνος που φορτώθηκε όλο το βάρος της πολύωρης συζήτησης και μάλιστα με ιδιαίτερη στωικότητα. Ώσπου ο θορυβώδης πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος άρχισε να μιλάει για τα περιβόητα CDS και «για το πώς η οικογένεια Παπανδρέου έστησε το παιχνίδι με τους διεθνείς κερδοσκόπους», ισχυριζόμενος ότι ενώ είχε λάβει εντολή, όταν ακόμα βρισκόταν στη ΝΔ την περίοδο που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, από τον κ. Σταμάτη να ερευνήσει την υπόθεση στην συνέχεια «συγκαλύφθηκε».
***
Ο κ. Σταμάτης ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στον κ. Καμμένο: «Είναι προφανές πως θέλετε να διανθίζετε τις ομιλίες σας με εντυπωσιακά στοιχεία, με πρακτοριλίκια και ατάκες τύπου Τζέιμς Μποντ», του είπε, προκαλώντας τον να δείξει το σημείωμα, το οποίο επικαλέστηκε, με το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε για τα CDS. Και περιέγραψε τι είχε συμβεί: «Πρέπει να σας θυμίσω ότι ήσασταν έξω από το γραφείο μου, περιμένοντας να δείτε τον πρόεδρο της ΝΔ. Για να μην στέκεστε όρθιος, σας κάλεσα μέσα να σας κεράσω έναν καφέ. Στο γραφείο μου ήταν 3-4 εφημερίδες και ένα blog που αναφερόταν στην έρευνα της ευρωπαϊκής επιτροπής για τα CDS. Και τότε σας ρωτάω: «Πάνο ξέρεις τι λένε αυτά τα πράγματα, γιατί εγώ δεν γνωρίζω από αυτά». «Ασ΄το θα το ψάξω εγώ», μου είπατε. Είστε ο τελευταίος κ. Καμμένο που θα παίρνατε εντολή από έναν άτυπο σύμβουλο του προέδρου. Κάνατε εσείς την έρευνά σας. Και φέρατε σε μένα έναν φάκελο ογκώδη και σας είπα, «Δεν βγάζω άκρη Πάνο, ακολούθησε την κοινοβουλευτική διαδικασία»». Και για να μην επικρατήσει η εντύπωση «τι διάολο, βλάκας είναι ο Σταμάτης;», όπως είπε ο ίδιος, προκάλεσε τον κ. Καμμένο να φέρει τον φάκελο της έρευνάς του στη Βουλή…
***
Μιας και αναφερόμαστε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής περί εξεταστικής επιτροπής, μαθαίνω ότι δεν έλειψαν τα διαδικαστικά ευτράπελα, καθώς κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές θεώρησαν ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα πήγαινε μετά τις 18.00 λόγω της πληθώρας των ομιλητών. Είχαν εγγραφεί 92 συνολικά και οι περισσότεροι δεν είχαν προλάβει να μιλήσουν ενώ η ώρα είχε φτάσει 5 το απόγευμα, οπότε ο προεδρεύων κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης (στη φωτογραφία δεξιά) ανακοίνωσε το πέρας της συζήτησης βάσει και της σχετικής προσυνεννόησης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ωστόσο, κάποιοι βουλευτές απουσίαζαν οπότε σήμανε ένας ψιλοσυναγερμός για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
***
Πάντως, ενώ από αλλού φοβόντουσαν εκπλήξεις, από αλλού τους ήρθε. Όταν έφτασε η ώρα να ψηφίσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, από… κεκτημένη ταχύτητα, προφανώς, αντί να πει «ναι» στην πρόταση του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, είπε «όχι»! Οπότε ο βουλευτής κ. Ιορδ. Τζαμτζής, ο οποίος διάβαζε τον ονομαστικό κατάλογο των βουλευτών, του είπε: «Έχετε συνηθίσει να λέτε «όχι»…».
***
Μαθαίνω ότι ο κ. Τζαμτζής κέρδισε επαξίως τον τίτλο του «εθνικού εκφωνητή του κοινοβουλίου», αφού ο άνθρωπος έφτασε στο σημείο να δέχεται συγχαρητήρια για τη σωστή άρθρωση, τη βροντώδη φωνή και την ορθή εκφορά των ονομάτων. Μάλιστα έμαθα, ότι του πρόσφεραν και εργασία (σε περίπτωση που δεν εκλεγεί) σε ραδιοφωνική εκπομπή (αλλά μεταμεσονύκτια)
***
***
Δεν ήταν όμως μόνον η κυρία Πιπιλή που αντέδρασε για όλα αυτά που άκουγε από τον Ελβετό πρέσβη. Ήταν και η κυρία Λιάνα Κανέλλη η κυρία Αθηνά Κυριακίδου (από το ΔΗΚΟ της Κύπρου) που βρίσκονταν στην ίδια κοινοβουλευτική αποστολή. Μάλιστα σε κάποια στιγμή που ο Ελβετός είπε ότι στην Ελβετία η ανεργία είναι της τάξεως του 2,2% σηκώθηκε όρθια η κυρία Πιπιλή και του είπε: «Τι να πούμε εμείς με 25% ανεργία που μας κατακρίνετε κιόλας για το θέμα της λαθρομετανάστευσης». Ήταν τόσο πολλές οι διαμαρτυρίες των τριών κυριών, που ανάγκασαν τον Ιταλό Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Giacomo Santini να τις παρακαλέσει, να ηρεμήσουν και να μην κάνουν άλλες διακοπές στον ομιλητή.