Ξένος Τύπος: Η Ελλάδα επιστρέφει στην οικονομική σταθερότητα

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας», ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο BBC. Επιστροφή της χώρας σε 10 χρόνια προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα βλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. «Ανοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση την Τρίτη το πρωί η Liberation.

Πρώτο θέμα και στον ξένο Τύπο η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup για τη δόση των 40 δισ. ευρώ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας», ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο BBC. Το άρθρο αναφέρει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ., ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ., ενώ μεταφέρονται οι δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά «μια νέα μέρα ξεκινά για όλους τους Έλληνες». Για την άμεση αντίδραση των ασιαστικών αγορών στη συμφωνία κάνει λόγο ο αρθρογράφος. «Η δόση ανοίγει το δρόμο για την στήριξη των ευάλωτων τραπεζών και θα επιτρέψει στο κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το Δεκέμβριο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Για την αναμονή της δόσης από τον Ιούνιο μιλά ο αρθρογράφος, ενώ τονίζεται η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «η διάσωση θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

«Δεν είναι μόνο για τα λεφτά», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ και συνεχίζει «πρόκειται για μια υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για την περιοχή του ευρώ ως σύνολο».

Παράλληλα, αναφέρεται ο στόχος της ευρωζώνης να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, επιστρέφοντας 11δισ. στην Αθήνα σε μορφή κέδρος από την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επαναγοράσει τα ομόλογά της από ιδιώτες επενδυτές.

«Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δώσουν συνολικά 240 δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης, από τα οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα 150», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα των δόσεων είναι η επιβολή μιας σειράς μέτρων λιτότητας και ο έλεγχος των οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο ο Όλι Ρεν φέρεται να είναι ευχαριστημένος για την επίτευξη συμφωνίας τονίζοντας «Για την ευρωζώνη αυτό ηταν ένα πραγματικό τεστ αξιοπιστίας, για την ικανότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις για τα πιο προκλητικά θέματα. ¨Ηταν μια δοκιμασία για την οποία δεν είχαμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το CNN, με τίτλο «ΔΝΤ, Ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Σχετικά με την περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η πρόταση «μπήκε στο ράφι».

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup που έχουν ως στόχο την υποστήριξη του Ελληνικού οικονομικού προγράμματος και να κάνουν το χρέος βιώσιμο», αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ενώ προσθέτει «Αυτό βοηθά στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με την αντζέντα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στον αντίποδα το άρθρο κάνει λόγο για τις κινητοποιήσεις των πολιτών, απόρροια του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που πέρασε η τρικομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Τονίζεται πως η ανεργία έχει αγγίξει το 25% ενώ το βιωτικό επίπεδο πολλών έχει πληγεί καθώς η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά ένα πέμπτο.

«Η Ελλάδα κέρδισε ευκολότερους όρους στο χρέος μετά την ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελάφρυναν τους όρους της επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων ότι η Ευρώπη βρήκε την φόρμουλα για να «γιατρέψουν» την πληγείσα από την κρίση χώρα» σημειώνει το πρακτορείο.

Οι Financial Times γράφουν ότι μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, οι διεθνείς δανειστές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τα ξημερώματα της Τρίτης για την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι όροι που συμφωνήθηκαν ίσως σημαίνουν απώλειες για κάποιες χώρες. Παρά τη συμφωνία, σημειώνουν οι FT, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

«Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερα χρήματα. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Αθήνα. Μ’ αυτά η χώρα θα γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στην νέα βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Το Eurogroup κλείδωσε ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Στην τρίτη συνεδρίαση επιτέλους συμφώνησαν. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφάλισαν τα ξημερώματα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δευτέρου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας», σημειώνει το περιοδικό.

«Το Βερολίνο αρνείται να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής Le Monde.

Άλλο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Συμφωνία για την συρρίκνωση του ελληνικού χρέους». Συμφωνία του ΔΝΤ με την ευρωζώνη για τους τρόπους με τους οποιόυς μπορεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος, ενώ το άρθρο κάνει λόγο για «οικονομική βοήθεια ζωτικής σημασίας για μια χώρα στα όρια της ασφυξίας». Η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ θα σημάνει την συρρίκνωσή του κατά 40 δισ. μέχρι το 2020, κομβικό έτος για την Ελλάδα. Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως η συμφωνίας «άνοιξε το δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα».

Επιστροφή της χώρας σε 10 χρόνια προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα βλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ,πίσω από την απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθούν 44 δισ. ευρώ. Έτσι, συνεχίζει η εφημερίδα, η Αθήνα μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας αναλαμβάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το χρέος.

«Ανοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση την Τρίτη το πρωί η Liberation. «Αυτό σημαίνει», συνεχίζει η εφημερίδα, «ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020».

Ο ισπανικός τύπος

Η La Vanguardia, με βάση το ρεπορτάζ του πρακτορείου EFE, γράφει: «Το eurogroup και το ΔΝΤ δέχτηκαν να ξεμπλοκάρουν 43,7 δισ. .ευρώ για τη διεθνή βοήθεια προς την Ελλάδα, που η Αθήνα τη χρειάζεται επειγόντως για να προχωρήσει στις πληρωμές της».


«Από το ποσό αυτό, τα 34,4 θα δοθούν το Δεκέμβριο, ενώ από αυτά τα 10,6 θα πάνε για τη δημοσιονομική χρηματοδότηση ενώ τα 23,8 δισ. θα πάνε στο προσωρινό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα θα δοθούν στην Αθήνα σε τρεις δόσεις στο πρώτο τρίμηνο, αλλά θα εξαρτηθούν, εκ μέρους της Ελλάδας, από νέους συμβιβασμούς με την τρόικα». Σε αυτούς «περιλαμβάνεται η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης έως το Γενάρη.»

Η χορήγηση της δόσης θα πρέπει να «εγκριθεί τυπικά από τους 17» και επιπλέον θα «εξαρτηθεί από μια ‘ενδεχόμενη επιχείρηση επαναγοράς χρέους’ εκ μέρους της Ελλάδας, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, που δεν δίνει άλλες διευκρινίσεις για αυτό το μέτρο».

Η El Pais τιτλοφορεί: «Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεμπλοκάρουν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια στην Ελλάδα»

«Οι οικονομικοί υπεύθυνοι της ευρωζώνης» «χαλάρωσαν το ρυθμό προσαρμογής του ελληνικού χρέους» καθορίζοντας «νέο χρονοδιάγραμμα για να ισορροπήσει το ελληνικό χρέος ως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, αντί του προηγούμενου στόχου του 120%».

«Δίνονται κάποιες ελαφρύνσεις, χωρίς πάντως να ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή που δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο να περάσει η Ευρώπη». Παραπέμποντας στις δηλώσεις Σόιμπλε, « η Ευρώπη δεν υποτάχτηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να αναλάβουν οι χώρες ζημιές από τα δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα». Η εφημερίδα παρουσιάζει τα διάφορα μέτρα, για τα επιτόκια και για την επαναγορά του χρέους, και για το τελευταίο παρατηρεί ότι «ο κίνδυνος είναι πως η αναγγελία του προγράμματος αυτού θα επηρεάσει το αποτέλεσμά του». Επίσης παρατηρεί ότι η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ θα «εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα».

Και καταλήγει το ρεπορτάζ του Λουίς Ντονθέλ: «Σα να μην έφταναν οι αβεβαιότητες για το μέλλον της Ελλάδας που τις έχει επανασχεδιάσει η ευρωζώνη, τώρα αναδύεται άλλη μία: η πολιτική αστάθεια. Μόλις μισό χρόνο από τότε που ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στην εξουσία, οι δημοσκοπήσεις για υποθετικές εκλογές δείχνουν να κερδίζει ο αριστερός Συριζα, που αντιτίθεται στους όρους που περιέχει το πακέτο».

Η El Mundo σε ρεπορτάζ του Χαβιέρ Γκαγιέγκο, εξηγεί ότι η νέα συμφωνία σημαίνει «ότι τελικά το ΔΝΤ δέχτηκε να ‘χαλαρώσει’ τους στόχους που είχε θέσει μόλις 10 μήνες πριν, όταν υπέγραψε το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας και προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει το 2020 σε βιώσιμο επίπεδο χρέους στο 120%. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της χώρες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά και η τρόικα προειδοποιεί στην έκθεσή της ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί, έχει καταστεί παρωχημένος και αναγνωρίζει ότι σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις η Ελλάδα θα έχει ένα χρέος ίσο με το 144% του ΑΕΠ της».

Όμως, «πώς να μειωθεί από το 144% στο 124% το χρέος της χώρας; Οι εταίροι της ευρωζώνης συμφώνησαν να εφαρμόσουν διάφορα μέτρα που στην πράξη σημαίνουν να ‘διαγραφούν’ 40 δισ.. από το ελληνικό χρέος (περίπου το 20% του ΑΕΠ)». Και περιγράφει τα διάφορα μέτρα, επισημαίνοντας για την επαναγορά χρέους ότι «στην πράξη σημαίνει ότι θα αναγκάσει τους ιδιώτες πιστωτές να υποστούν νέο κούρεμα, που θα μπορούσε να φτάσει στο 54%».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι για την ώρα, και με την προϋπόθεση της έγκρισης από τα διάφορα Κοινοβούλια, «θα δοθούν στο ελληνικό κράτος μόνο 10,6 δισ.. για πληρωμές μισθών και συντάξεων και άλλα 23,8 για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν σε τρεις δόσεις στο α’τρίμηνο του 2013 και θα υπόκεινται στους όρους εφαρμογής του Μνημονίου».

Επίσης το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι, για το ΔΝΤ, «ο στόχος θα πρέπει να εξασφαλιστεί, ακόμα και αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινωθούν. Το οποίο δεν αποκλείεται να συμβεί, καθώς τα δύο προηγούμενα πακέτα απέτυχαν για αυτόν ακριβώς το λόγο. Πράγματι, αυτή ήταν η δυσκολία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και ήταν ο λόγος που το ΔΝΤ απαιτούσε εξαρχής διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους».

Ωστόσο, δεν γίνεται «καμία αναφορά σε κούρεμα» του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας της ευρωζώνης, «παρόλο που το απαιτούσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Αλλά είναι σαφές ότι η προσπάθεια μείωσης του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί να είναι πολύ μεγάλη, καθώς από το 2020 ως το 2022 θα πρέπει να μειωθεί κατά 14 μονάδες του ΑΕΠ, ή κάπου 30 δισ.. ευρώ, και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει το ΔΝΤ να εξασφαλίσει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κα οι απώλειες που θα πρέπει να καταγράψουν οι χώρες του ευρώ από τα 170 δισ.. χρέους που κατέχουν».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.