«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής», εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Eurogroup και αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης», τονίζει ο κ. Βενιζέλος.
Η θέση της ΔΗΜΑΡ
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αποφάσεις του Eurogroup εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης ο οποίος τις χαρακτηρίζει «αποφασιστικό βήμα» για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Πάντως, η Αγ. Κωνσταντίνου εκτιμά ότι η χώρα μας πρέπει πλέον με επιμονή να εστιάσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στο δημόσιο τομέα αλλά να προωθήσει αναπτυξιακές παρεμβάσεις παράλληλα με μέτρα για κοινωνικό δίχτυ προστασίας και στήριξης για τα τμήματα του πληθυσμού που βρίσκονται στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι είναι θετικό, μετά και την απόφαση του Eurogroup, πως έχει αναστραφεί το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα, θυμίζοντας πόσο δυσμενής ήταν η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό προ πενταμήνου.
Ωστόσο, στελέχη της ηγετικής ομάδας δεν αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν «αγκάθι» το ζήτημα της διαδικασίας επαναγοράς των ομολόγων, αφού αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο, όπως σημειώνουν, και να ολοκληρωθεί άμεσα.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, από τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι προέχει η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε όλους της τομείς, όπως τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο βουλευτής και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης. Μόνο υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον κριθεί ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα , ως εργαλείο, βοηθήσουν στην κατεύθυνση βελτίωσης του κυβερνητικού έργου, μπορεί να συζητηθεί κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο κ. Λυκούδης.
Σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup ο κ. Κουβέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία.
Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης».
Δηλώσεις του Ι. Στουρνάρα
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η απόφαση της Δευτέρας απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.
Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος , με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον ΕΤΧΣ, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει.
Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.