Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε μία περίοδο με ισχυρά επενδυτικά κίνητρα και εξασφαλισμένη αγορά, αποφασίζει η ελβετική Landis+Gyr να εγκατασταθεί παραγωγικά στην Ελλάδα. Στην πρώτη φάση της δραστηριοποίησής του, ο ελβετικός όμιλος εντάχθηκε στην ελληνική αγορά με τη δημιουργία κοινής εταιρείας με την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων. Αντικείμενο της κοινής εταιρείας ήταν η παραγωγή μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στην Κόρινθο και πελάτης της η ΔΕΗ. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του χρόνου και η αρχικά δειλή εμφάνιση του ελβετικού ομίλου δεν έχει καμία σχέση όχι μόνο με όσα συνέβησαν στη διάρκεια των τελευταίων σαράντα χρόνων αλλά και κυρίως με όσα βιώνει –όχι μόνο αυτός –στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης.
Το 2011 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Landis+Gyr Greece. Οχι μόνο λόγω της ύφεσης αλλά και για άλλον έναν σημαντικό λόγο. Ηταν η δεύτερη ζημιογόνος χρήση της στα 40 χρόνια λειτουργίας. Η αγορά (νέες συνδέσεις μετρητών) λόγω της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας έχει συρρικνωθεί. Η Διεύθυνση, όπου ανήκει η Ελλάδα στο πλαίσιο του μητρικού ομίλου, στο Ζουγκ της Ελβετίας, κάνει τους σχεδιασμούς της για τον επόμενο χρόνο. Και προς στιγμήν αρχίζει να επικρατεί η άποψη πως θα ήταν σκόπιμο το εργοστάσιο της Κορίνθου να κλείσει και η παραγωγική του δραστηριότητα να μεταφερθεί σε άλλα εργοστάσια του ομίλου με μαζική παραγωγή, στη Βρετανία και στη Γαλλία.
Βασική αιτία ήταν ότι εκτός από τη μείωση των εγχώριων παραγγελιών, τα τελευταία 10 χρόνια το εργατικό μη μισθολογικό κόστος (εισφορές κ.ά.) είχε αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις μονάδες που διέθετε ο όμιλος στην Ευρώπη.
Η διοίκηση του εργοστασίου στην Κόρινθο μπροστά στον κίνδυνο να μπει λουκέτο ήρθε σε συμφωνία με το σωματείο των εργαζομένων που εκπροσωπεί τους περίπου 240 μόνιμους εργάτες και υπαλλήλους της Landis+Gyr Greece και υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις της τάξεως του 12%-13% κάνοντας χρήση του Ν. 4046/2012. Παράλληλα, κλείστηκε μια προσοδοφόρα συμφωνία με την ισπανική Iberdrola για την κατασκευή στην Κόρινθο περίπου 500.000 ηλεκτρονικών ή αλλιώς «έξυπνων» μετρητών.
Η μονάδα στην Ελλάδα έλαβε από τα κεντρικά του πολυεθνικού ομίλου παράταση ζωής και τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Landis+Gyr Greece κ. Δημήτρης Αβράμπος, «τον Μάρτιο του 2013 που λήγει η 12μηνη χρήση θα έχουμε οριακό αποτέλεσμα και από την επόμενη χρήση θα επιστρέψουμε στην κερδοφορία. Η μητρική εταιρεία έχει δεσμευτεί να προικοδοτήσει το εργοστάσιο με την παραγωγή προϊόντων από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με παραγγελίες από την Πολωνία».
Η περίπτωση της Landis+Gyr Greece είναι χαρακτηριστική. Πρόκειται για μια εταιρεία με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, με σύγχρονες γραμμές παραγωγής, με τεχνογνωσία, με εξαγωγές άνω του 90% του τζίρου της, με ισχυρό βασικό μέτοχο, αλλά εν τούτοις «φλέρταρε» με το λουκέτο μετά την εμφάνιση –έστω και για δύο χρόνια –αρνητικών αποτελεσμάτων υπό το βάρος του ρίσκου της χώρας και της ύφεσης της οικονομίας και καταδεικνύει τη δύσκολη θέση των άλλων ελληνικών επιχειρήσεων που δεν συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και οι οποίες ουσιαστικά ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί.
Ο κύκλος εργασιών της Landis+Gyr Greece προέρχεται σε ποσοστό άνω του 90% από εξαγωγές σε 60 χώρες. Η δε αξία των συνολικών εξαγωγών κατά την τελευταία δεκαετία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Εφέτος οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% προέρχεται από την Αμερική, το 40% από την Ευρώπη, το 10% από άλλες αγορές και το 10% από τη ΔΕΗ.
Η μητρική Landis+Gyr ιδρύθηκε το 1896 στην Ελβετία. Εχει ενοποιημένες πωλήσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. δολάρια, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες σε πέντε ηπείρους και απασχολεί 5.000 εργαζομένους. Από πέρυσι μεγαλομέτοχος με 40% κατέστη Toshiba Corporation.

Εφιάλτης η ανεργία
Στην Κόρινθο η ανεργία πλησιάζει το 30% και τυχόν κλείσιμο του εργοστασίου θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό του νομού. Μαζί με τους εποχικούς υπαλλήλους η εταιρεία απασχολεί 300 άτομα, αν και στο peak των παραγγελιών την περίοδο 2005 – 2004 απασχολούσε περίπου 600 άτομα. Παράλληλα, συνεργάζεται με αρκετούς έλληνες προμηθευτές για τα εξαρτήματα των μετρητών, όπως χαλκός και πλαστικά τμήματα.

Αντικατάσταση 7,5 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ
Το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες στον τομέα της μέτρησης της ενέργειας καθώς και ο σχετικός σχεδιασμός της ΔΕΗ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οδηγούν στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας μέτρησης ενέργειας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η μέτρηση της ενέργειας θα πρέπει να πραγματοποιείται ως το 2020 με συστήματα προηγμένης διαχείρισης μετρήσεων και «έξυπνους» ηλεκτρονικούς μετρητές. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αντικατάσταση όλων των περίπου 7,5 εκατομμυρίων μετρητών στην Ελλάδα.
Ηδη η ΔΕΗ έχει καταθέσει στη ΡΑΕ την πρότασή της για την αντικατάσταση των μετρητών. Η τρόικα έχει χαρακτηρίσει το έργο αναπτυξιακό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ.
Οι «έξυπνοι» μετρητές έχουν ενσωματωμένη επικοινωνία με τη ΔΕΗ και δεν χρειάζεται να πηγαίνει επιτόπου ο καταμετρητής. Επίσης, θα διευκολύνουν τις επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση (όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα υπάρχει και υψηλή τιμολόγηση).
Προσφάτως η Landis+Gyr Greece ολοκλήρωσε την αντικατάσταση όλων των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρώμη, κατασκευάζοντας για τον σκοπό αυτόν 1,7 εκατομμύρια «έξυπνους» μετρητές αποκλειστικά στην Κόρινθο, όπου κατασκευάστηκαν επίσης και άνω του ενός εκατομμυρίου «έξυπνοι» μετρητές για τις σκανδιναβικές χώρες.
Ηδη στα άλλα εργοστάσια της Landis+Gyr σε Αγγλία και Γαλλία έχουν ανατεθεί τμήματα από τα μεγάλα εθνικά έργα αντικατάστασης των «έξυπνων» μετρητών. Ειδικότερα, στη Γαλλία ολοκληρώθηκε προσφάτως η πιλοτική φάση για την εγκατάσταση 300.000 «έξυπνων» μετρητών της EDF και αναμένεται η μαζική αντικατάσταση όλων των μετρητών. Επίσης, στην Αγγλία υπεγράφη σύμβαση με την British Gas.
Η Landis+Gyr Greece θα μετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό της ΔΕΗ ανταγωνιζόμενη ξένες εταιρείες (δεν υπάρχει εγχώριος ανταγωνιστής) και προσδοκά στην ανάληψη τμήματος αυτού του τεράστιου έργου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ