Δεν κατέληξε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό, όπως είχε αρχικά διαφανεί, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα στις Βρυξέλλες και θα χρειαστεί νέα Σύνοδος τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο καθώς η Βρετανία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.
Για το ενδεχόμενο αυτό είχε προϊδεάσει με δηλώσεις που έκανε η Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι.
«Δεν είναι και τόσο δραματικό» σημείωσε. Νωρίτερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωνε ανικανοποίητος από τις βελτιωμένες προτάσεις που έκανε ο Βαν Ρομπάι.
«Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ» δήλωσε ο Κάμερον.
Το προηγούμενο βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε πει ότι τα περιθώρια ελιγμών του κ. Κάμερον είναι τόσο στενά που είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι βαρύ και η εκτίμηση πολιτικών αναλυτών είναι ότι η Βρετανία οδηγείται σε αυτοέξοδο από την Ενωση και ήδη η Κομισιόν ετοιμάζει εναλλακτικό προϋπολογισμό χωρίς τη Βρετανία για τον οποίο δεν χρειάζεται ομοφωνία.
Χωρίς να κάνουν δηλώσεις προσήλθαν για τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, όπως και ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι.
Ο πρόεδρος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αρκέστηκε να δηλώσει ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία ανάμεσα στους «27».
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Καϊτάινεν εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «όλα είναι ανοικτά».
Ο ομόλογός του της Σουηδίας Φρέντερικ Ράινφελντ άφησε και εκείνος να εννοηθεί ότι ο δρόμος είναι μακρύς: «θα πάρει χρόνο. Εγώ πάντως δεν βιάζομαι».
Περισσότερο αισιόδοξη η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία χαρακτήρισε καλή βάση διαπραγμάτευσης τη νέα πρόταση Ρομπάι.
Η βελτιωμένη πρόταση διατηρεί την αρχική θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ (1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), τροποποιώντας την κατανομή των πόρων.
Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσία του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως σύντομη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Ισπανό Μ.Ραχόι.
Οι «27» σε δύο «στρατόπεδα»
Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά -και αυτή η Σύνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση- οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων.
Το Λονδίνο έχει βγει μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας, μετά και το σχετικό «αντάρτικο» των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.
Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές -αν και αρκετά λιγότερο- είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο πάντως έχει αφήσει ανοικτή τη λύση της μη απόφασης, καθώς χρόνος μέχρι το 2014 υπάρχει: «Εάν προκύψει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συζητήσεις, αυτό δεν θα ήταν και τόσο κακό» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι περνούσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους σε αυτά τα δύο πεδία.
Απέναντι στο Παρίσι έχει βρεθεί και η Στοκχόλμη: Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του ’50» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.