ΒΗΜΑτοδότης: Ο Γλέζος πήρε το ντουφέκι του

Τελευταίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας έχει συχνές συναντήσεις με την ηγεσία

Τελευταίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας (στη φωτογραφία δεξιά) έχει συχνές συναντήσεις με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων: «Κάντε υπομονή, σφίξτε τα δόντια», τους είπε πριν από λίγο καιρό όταν συναντήθηκε μαζί τους. Χθες παρέθεσε πρόγευμα (κάτι που τελευταίως η Προεδρία της Δημοκρατία σπανίως κάνει, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης) στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Το πρόγευμα στην Προεδρία δόθηκε με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για ανταπόδοση δείπνου που παρέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος στον Πρόεδρο, την 28η Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Παλιά, προ κρίσης, υπήρχαν αυτή την ημέρα οι δεξιώσεις και η ορχήστρα της ΑΣΔΕΝ που παιάνιζε κυρίως μουσική Χατζιδάκι. Τώρα οι χλιδάτες δεξιώσεις καταργήθηκαν και φαίνεται ότι αντικαταστάθηκαν με… «προγεύματα».
***
Ως «πρόγευμα» πάντως το έδωσε με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας, για να είναι συντονισμένη μάλλον με το αυστηρό πρωτόκολλο. Αλλά τι είδους πρόγευμα είναι αυτό, που γίνεται στις 2 μετά το μεσημέρι και με… τσιπουράκι; Γεύμα κανονικό ήταν, και σ΄ αυτό σερβιρίστηκαν κολοκυθάκια γεμιστά (πρώτο πιάτο), αρνάκι φρικασέ (δεύτερο πιάτο), προσφέρθηκε επίσης ηπειρώτικο κρασί («Άπειρος Χώρα»), αφού ο Πρόεδρος είναι γνωστό ότι πάντα τιμά τη Ήπειρο και τα προϊόντα της και το γεύμα έκλεισε μ΄ ένα σφηνάκι τσιπουράκι που το απόλαυσαν οι πάντες.
***
Η συζήτηση ήταν όντως ενδιαφέρουσα, αφού εθίγησαν τα πάντα. Από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, έως και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις (μετά τις περικοπές). Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε και κατ΄ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του προέδρου, στο ισόγειο με τον κ. Παπούλια και σ΄ αυτήν συζητήθηκαν και τα ευρωπαϊκά, δηλαδή οι αποφάσεις του Eurogroup.
***
Με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων συνέβησαν και άλλα αξιοπερίεργα τα οποία ευθύς αμέσως σας τα παρουσιάζω: Πρώτον. Μιλώντας σε σπουδαστές της Σχολής Αμύνης (που επισκέφθηκαν τη Βουλή) ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να έχουν «ρόλο πρωταγωνιστή» και όχι «λογική μάλιστα κύριε υπουργέ». Είπε μάλιστα ότι «μόνον έτσι θα προασπίσετε ουσιαστικά το κύρος, την αξιοπρέπεια και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».
***
Δεύτερον. Μίλησε στους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Μ. Γλέζος (στη φωτογραφία δεξιά) που σε κάποια αποστροφή του λόγου του (εκτός χειρογράφου) τους είπε. Πρέπει να έρθω εγώ μια μέρα να σας μάθω πώς πρέπει να εκπαιδεύονται οι φαντάροι. Σε μια μέρα να τους μάθω πώς θα ρίχνουνε με το όπλο, ως παλιός καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Και σε 15 ημέρες θα τους κάνω κανονικούς στρατιώτες. Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Γλέζος χειροκροτήθηκε περισσότερο από τους νεαρούς σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων.
***
«Ανασφάλιστο είχα το βιβλιοπωλείο μου, παρά τους αλλεπάλληλους εμπρησμούς. Η ζημιά που έπαθα ήταν πάνω από 400.000 ευρώ, γι΄ αυτό αναγκάσθηκα και να το κλείσω, δεν τα έβγαζα πέρα», έλεγε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης σε συναδέλφους του στη Βουλή, εξηγώντας τους ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αλλά, όπως έλεγε υπερηφάνως «παρά το γεγονός ότι έκλεισα το βιβλιοπωλείο δεν απέλυσα κανένα από τους υπαλλήλους μου». Για την ιστορία σας αναφέρω ότι οι υπάλληλοι του Αδωνη ήταν τέσσερις και όπως ο ίδιος αποκάλυψε τους έκανε… μετάταξη στη «μητρική εταιρία», αυτή με τις τηλε – πωλήσεις.
***
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ έχει πρωταγωνιστή έναν πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ (τον θυμάστε: Που είχε αποκαλέσει παλαιότερα τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη «πολιτικό νάνο»), τον κ. Χρ. Μαγκούφη (στη φωτογραφία δεξιά). Ε, λοιπόν ο κ. Μαγκούφης σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει στη Γερμανία και να γίνει μάγειρας σε κάποιο γερμανικό εστιατόριο στη Στουτγάρδη ή στην Φρανκφούρτη. Γιατί; Επειδή ο άνθρωπος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Αλλά, λέει ότι ακυρώνει την απόφασή του για μετανάστευση, μόνον εάν πωλήσει τις τρεις… από τις πέντε μεζονέτες που του έμειναν απούλητες στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: «Πρόκειται για προνομιακή περιοχή, είναι ευκαιρία, της δίνω μόνον 1.200 ευρώ το τετραγωνικό. Εάν έχω ρευστό δεν χρειάζεται να πάω μετανάστης στη Γερμανία και να ασχοληθώ με τη γαστρονομία», έλεγε σε βουλευτές, χθες, στο Εντευκτήριο της Βουλής. Ξέρετε πόσοι βουλευτές έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον; Αρκετοί, τόσοι που ένας προέτρεψε τους άλλους: «Μην είστε μπούφοι, αγοράστε τώρα Μαγκούφη» (σύνθημα, όπως έμαθα αργότερα που έπεσε σε μία τηλεοπτική εκπομπή).
***
Μία άλλη πρώην βουλευτής (και μάλιστα Επικρατείας) του ΠαΣοΚ, η κυρία Έλενα Παναρίτη (από τους αποκαλούμενους και «κηπουρούς» του κ. Γ. Παπανδρέου), από τους πλέον υποστηρικτές του ΔΝΤ, μίλησε με το γλαφυρό τρόπο που την διακρίνει και με καλά ελληνικά και αυτή για την κρίση. Έκανε λόγο, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup, για το «σύνδρομο της Στοκχόλμης», που έχει καταλάβει την χώρα μας: «Μένει με τον διάβολο, γιατί φοβάται ότι εάν πάει αλλού θα συναντήσει χειρότερο διάβολο». Οπού «διάβολος», εσείς βάλτε… ΔΝΤ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.