Κοντά σε συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από επτά ημέρες εχθροπραξιών, καταστροφές και εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, φαίνεται πως βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς. Δεν επιβεβαιώθηκε δήλωση αξιωματούχου της Χαμάς ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε ήδη και θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, ωστόσο τόσο από την πλευρά του Ισραήλ, όσο και από ανώτατα στελέχη της οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα, διαφαίνεται πως το ενδεχόμενο είναι πλέον κοντά. Οι διπλωματικές διεργασίες κορυφώνονται με επίκεντρο την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Η δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς Αϊμάν Τάχα περί επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας (που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα) δεν επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. «Το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Μαρκ Ρεγκέβ μιλώντας στο δίκτυο CNN.
Εν συνεχεία ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε πως συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, ωστόσο βρίσκεται κοντά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήλθε δήλωση Αιγύπτιου αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε πως οι συνομιλίες συνεχίζονται και υπάρχει ελπίδα για συμφωνία έως τα μεσάνυχτα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδείξεις οδηγούν σε συμφωνία για εκεχειρία επτά ημέρες αφότου εξαπολύθηκε η ισραηλινή επιχείρηση «Αμυντικός Πυλώνας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αιματηρές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει το θάνατο του πρώτου στρατιώτη από την έναρξη της επιχείρησης σε επίθεση με ρουκέτα στην περιοχή του Εσκόλ στα νότια της χώρας.
Νεκρός έπεσε και Ισραηλινός πολίτης στο μπαράζ ρουκετών της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Jerusalem Post. Έξι πολίτες τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε πολυκατοικία στην πόλη Ρισόν Λεζιόν, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων νότια του Τελ Αβίβ, και άλλοι επτά στη νότια πόλη Ασκελόν.
Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι που έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση είχε δηλώσει ότι αναμένει θετική έκβαση των προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εντός της ημέρας.
Στη Μέση Ανατολή έφτασε αργά την Τρίτη η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, εξέλιξη που από μόνη της υποδεικνύει πως η διπλωματική διέξοδος βρίσκεται πιο κοντά. Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό από το πρωί της Τρίτης πως το Ισραήλ έχει «παγώσει» το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα, με μια άτυπη προθεσμία έως την Πέμπτη.
Καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες κορυφώνονται, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε την τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μοχάμεντ Μούρσι σε ένα 24ωρο. Ο Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της βίας στη Γάζα και επαίνεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για το ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Φύγετε από τα σπίτια σας
Στο μεταξύ, η ισραηλινή αεροπορία έριξε σήμερα φυλλάδια σε πολλές συνοικίες της πόλης της Γάζας με τα οποία ζητεί από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν «αμέσως» τις κατοικίες τους, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Για τη δική σας ασφάλεια, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε αμέσως τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης», έγραφαν τα φυλλάδια στα αραβικά, ενώ το κείμενο συνοδευόταν από ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν οι δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο της πόλης.
Το Ισραήλ «παγώνει προσωρινά» την χερσαία επέμβαση, με άτυπη προθεσμία την Πέμπτη, ενώ η ένταση έχει διαχυθεί και στη Δυτική Οχθη. Επίθεση με μαχαίρι στην αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, υπό κράτηση ο δράστης. «Επικίνδυνη κλιμάκωση που πρέπει να αποφευχθεί» η χερσαία επέμβαση, λέει ο γγ του ΟΗΕ, «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνο του» η θέση του Λευκού Οίκου.
Ο απολογισμός της αιματηρής εβδομάδας βρίσκεται στους τρεις νεκρούς Ισραηλινούς και 108 νεκρούς Παλαιστίνιους -οι μισοί εκ των οποίων άμαχοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά.
Τόσο το Γαλλικό Πρακτορείο όσο και το BBC επικαλούνται το μεσημέρι της Τρίτης Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους το Ισραήλ βάζει «στον πάγο» τα σχέδιά του για χερσαία επέμβαση, ώστε «να δοθεί μία ευκαιρία στις διαπραγματευτικές διαδικασίες». Ατυπη προθεσμία, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, θεωρείται η Πέμπτη.
Ανακοινώνοντας την αποστολή της Κλίντον, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «η κλιμάκωση δεν είναι προς όφελος κανενός». Ομως, όσον αφορά το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ζητήσει από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε εισβολή, και πιστεύει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να πάρει τις δικές τους αποφάσεις του για θέματα ασφάλειας».
Την ίδια ώρα στο Κάιρο, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και προειδοποίησε ότι πιθανή χερσαία επέμβαση θα «έφερνε μόνο μεγαλύτερη τραγωδία» και θα πρέπει «να αποφευχθεί».
«Το μήνυμά μου είναι σαφές, όλες οι πλευρές πρέπει αμέσως να σταματήσουν τις εχθροπραξίες» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι το Ισραήλ έχει δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλειά [του] οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά μία χερσαία επιχείρηση θα συνιστούσε επικίνδυνη κλιμάκωση». Επίθεση με μαχαίρι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ
Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί ήταν περιστατικό στο Τελ Αβίβ το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ένοπλος μαχαίρωσε φρουρό στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, τραυματίζοντάς τον.
Ο φρουρός πυροβόλησε στον αέρα για προειδοποίηση, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο και ο δράστης συνελήφθη.
Τη Δευτέρα πάντως, και μετά την εξαιρετικά αιματηρή Κυριακή, η βία στη Γάζα παρουσίασε σχετική μείωση: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ισραηλινός στρατός, τη Δευτέρα οι μεν ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε 80 αεροπορικά χτύπημα και η δε Χαμάς εκτόξευσε 110 ρουκέτες (οι 42 από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδερένιο Θόλο»).
Συγκριτικά, από την έναρξη της κρίσης το Ισραήλ έχει σε 1.350 αεροπορικά πλήγματα και έχουν εκτοξευτεί πάνω από 1.000 ρουκέτες από τη Χαμάς.
Η σημασία των στατιστικών είναι πάντως εξίσου σχετική, καθώς η οργή παραμένει αμείωτη: Αρχές στη Γάζα ανέφεραν πως ένα τετράχρονο αγοράκι ήταν ανάμεσα στα θύματα των επιδρομών της Δευτέρας ενώ το Ισραήλ δεν είχε σχόλιο για το περιστατικό. Η πάγια θέση του είναι ότι γίνεται κάθε προσπάθεια να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων, κατηγορώντας την Χαμάς ότι εσκεμμένα εγκαθιστά τον εξοπλισμό της σε κατοικημένες περιοχές ώστε να χρησιμοποιεί ως «ανθρώπινη ασπίδα» τους Παλαιστινίους.
Κεντρικός διαμεσολαβητής το Κάιρο
Το βάρος της αναζήτησης διπλωματικής διεξόδου έχει αναλάβει ντε φάκτο η Αίγυπτος, η διαμεσολάβηση της οποίας φαίνεται ότι θα είναι κεντρική στην, όποια λύση, βρεθεί. Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έφτασε στο Κάιρο τη Δευτέρα για να ρίξει το προσωπικό του «βάρος» στις προσπάθειες και θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που συνόδευε τον Μπαράκ Ομπάμα στην νοτιοανατολική Ασία, αναχώρησε αρχικά για την Ιερουσαλήμ και έπειτα για τη Ραμάλα και το Κάιρο.
Στο Κάιρο, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, βρίσκονται και ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ο Μπαν Κι-Μουν αναμένεται επίσης να βρεθεί τις επόμενες ημέρες στην Ιερουσαλήμ για να συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
Η Αίγυπτος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την έκβαση των διπλωματικών διαβουλεύσεων, με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Εσάμ Καντίλ (τον πρώτο αξιωματούχο που είχε επισκεφτεί τη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων) να αναφέρει: «Πιστεύω πως βρισκόμαστε κοντά [σε συμφωνία], αλλά η φύση αυτής της διαπραγμάτευσης είναι τέτοια που κάνει δύσκολες τις προβλέψεις».
Το «χαρτί» της χερσαίας επέμβασης
Το Ισραήλ αφήνει να διαμηνυθεί ότι «προτιμά μία διπλωματική λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών στο νότιο Ισραήλ», όπως είχε αναφέρει και τη Δευτέρα Ισραηλινός αξιωματούχος, αλλά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης.
«Εάν η διπλωματία αποτύχει, δεν έχουμε εναλλακτική από να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις» είπε ο ίδιος αξιωματούχος -ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη καλέσει τους μισούς από τους 75.000 εφέδρους τους οποίους έχει πάρει άδεια να κινητοποιήσει.
Από την πλευρά της, η Χαμάς θέτει όρους για εκεχειρία: όπως ανέφερε ο πολιτικός της ηγέτης Χαλέντ Μεσάαλ, το Ισραήλ πρέπει να προχωρήσει πρώτο σε κατάπαυση του πυρός (διότι «εκείνοι άρχισαν τον πόλεμο») και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Στη Λωρίδα της Γάζας θα βρίσκονται την Τρίτη υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε ξεκίνησε αρχικά με την ισραηλινή ηγεσία και εν συνεχεία με την παλαιστινιακή στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.
«Πυρά» έρχονται την ίδια στιγμή από την Αγκυρα κατά του Ισραήλ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου για «τρομοκρατία». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΟΗΕ για άδικη στάση έναντι των μουσουλμάνων και ζήτησε να αναληφθεί «ειλικρινής δράση» για τη Γάζα.
Πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Οι ΗΠΑ στέλνουν τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των Αμερικανών από το Ισραήλ, μετέδωσε την Τρίτη το CNN, επικαλούμενο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι απίθανο να απομακρυνθούν δια θαλάσσης οι αμερικανοί πολίτες από το Ισραήλ, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν τις εμπορικές πτήσεις όταν αποφασίζουν να αναχωρήσουν από το Ισραήλ.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε από την Καμπότζη την οποία επισκέπτεται, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να συζητήσουν για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα.