Λουκέτα και μειώσεις μισθών ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Ειδικότερα, έγινε γνωστό το κλείσιμο της αλυσίδας καφετέριας Costa Coffee στην Ελλάδα και οι μειώσεις μισθών των εργαζομένων στην Forthnet και στα IKEA, ενώ ακολούθησαν και διαμαρτυρίες της τελευταίας στον Κηφισό.
Οι εργαζόμενοι στο IKEA στον Κηφισό μαζί με το ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα επίπλων του ομίλου Φουρλή, διαμαρτυρόμενοι στη διοίκηση για τις μειώσεις μισθών. Το αποτέλεσμα των διαμαρτυριών ήταν η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος στον Κηφισό, όπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, ενώ τόνισε ότι οι μειώσεις που πρότεινε δεν είναι οριζόντιες. Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΕΑ ισχυρίζονται ότι είχαν ενημερωθεί από τη διοίκηση για μείωση αποδοχών κατά 8% ενώ τελικά ανέρχεται στο 11%. Επίσης, προσθέτουν ότι το ΙΚΕΑ τώρα έχει λιγότερους ανταγωνιστές, καθώς η SATO και η Neoset έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) «η εργοδοσία της Forthnet επέβαλλε μειώσεις έως και 35% από αυτόν τον μήνα. Όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε απολύσεις συναδέλφων και τώρα περνά σε εξίσωση μισθών προς τα κάτω, εφαρμόζει τα νέα μισθολόγια».

Παράλληλα, λόγω κρίσης έχουν κλείσει προσωρινά τα δέκα καταστήματα Costa Coffee στην Ελλάδα, και σύντομα αναμένεται η απόφαση για το οριστικό λουκέτο, σύμφωνα με πληροφορίες. Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες καφετέριες αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα από την «The Greek Coffee Company A.E.» που ανήκει στον επιχειρηματία κ. Αρη Βωβό. Τα Costa Coffe ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2007.

Τι λέει το ΙΚΕΑ

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της η διοίκηση της εταιρείας Housemarket AE, στην οποία ανήκουν τα ΙΚΕΑ επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι «η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης άγγιξε και τον δικό μας όμιλο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα» ωστόσο «καταφέραμε να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας και μέχρι σήμερα τις αμοιβές στα ίδια επίπεδα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας». Αλλά «οι εξελίξεις ήταν και συνεχίζουν να είναι ραγδαίες» κι «κλαδικές συμβάσεις δεν έχουν πια ισχύ». Παρ΄όλα αυτά η εταιρεία σχεδίασε «μια πολιτική αμοιβών κοινή για όλους τους εργαζομένους που μέχρι σήμερα αμείβονταν με κλαδική σύμβαση». Ετσι «οι μειώσεις δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 8,5% και δεν υπερβαίνουν το 11% για κανέναν εργαζόμενο. Ας σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκαν μειώσεις κατά μέσο όρο 13% σε στελέχη της εταιρίας, που εξαιρούνται από τις νέες διευθετήσεις».

Ειδικότερα αναφέρει η διοίκηση της Housemarket AE μεριμνήσαμε ώστε na δώσουμε κατώτατο μισθό για νέες προσλήψεις, 30% πάνω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση, να μη γίνουν διαφοροποιήσεις στην αμοιβή των νέων κάτω των 25 ετών, να δοθεί στους χαμηλόμισθους για κάθε 5ετία εργασιακής εμπειρίας στην ειδικότητα τους διορθωτική αύξηση 5%, να μην επηρεαστούν όσες και όσοι θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 2 έτη, να μην επηρεαστούν όσοι είχαν μείωση μισθού τον Φεβρουάριο του 2012, να μην μειωθεί το Δώρο Χριστουγέννων για το 2012, να διατηρηθούν όλα τα κοινωνικά βοηθήματα (επιδόματα μετακίνησης, φαγητού κλπ)».

Και τονίζει πως «η μια και μόνη αλήθεια είναι ότι στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, υιοθετούμε την καλύτερη και οχι τη χειρότερη λύση, προς όφελος των εργαζομένων». Καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Hοusemarket Α.Ε. (ΙΚΕΑ) είναι εταιρία αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και απασχολεί πάνω από 1600 συνανθρώπους μας, περισσότερους από 3000 μαζί με τους συνεργαζόμενους. Ηταν και παραμένει μια επένδυση από έλληνες, στην Ελλάδα με χιλιάδες μετόχους».