Ωστόσο, η γενικευμένη αναταραχή στο δημόσιο τομέα και οι κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα λειτουργίας στο δήμο Αθηναίων, τον έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Ετσι, μαζί με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) επιχειρεί να φέρει στο δημόσιο διάλογο την προοπτική να παραταθεί η έναρξη της εφαρμογής του νόμου για τη διαθεσιμότητα, με στόχο να δοθεί χρόνος για να πειστεί η κοινη γνώμη και οι εργαζόμενοι ότι πρόκειται για μετατάξεις και όχι για απολύσεις.
Ο κ. Καμίνης, όπως και οι δήμαρχοι στην υπόλοιπη Ελλάδα, βρίσκονται μπροστά στις συντονισμένες αντιδράσεις των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση κατά των μετατάξεων και των απολύσεων στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα με επίκεντρο το μέτρο της διαθεσιμότητας. Οι συγκεντρώσεις, πορείες και καταλήψεις σε δημαρχεία που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα (19.11.2012) δεν είναι οι τελευταίες. Ήδη η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει για την Τρίτη (20.11.2012) τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ για την απογευματική βάρδια. Επίσης, για την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη (12 η ώρα το μεσημέρι) και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρρύθμισης.
Αυτή τη φορά, με δηλώσεις του, κάλεσε την κυβέρνηση «να επανεξετάσει τα χρονικά όρια εφαρμογής του νόμου για τη Διαθεσιμότητα, συνεχίζοντας το διάλογο με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να τεκμηριώσει το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται περί απολύσεων αλλά περί μετακινήσεων». Μάλιστα, τόνισε ότι «προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κατάστασης, αναλαμβάνω πρωτοβουλία συνεννόησης με την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους».
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης , που προτείνει να ζητηθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η παράταση της δεκαήμερης προθεσμίας, για την υλοποίηση των μέτρων -κατά τον Ν. 4093/2012- της θέσης σε διαθεσιμότητα και σε αργία.
Με την Ειδική Πρόταση 3/2012, την οποία υπέβαλε στο Δήμαρχο Αθηναίων -και κοινοποίησε στον Γενικό Γραμματέα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Αθηναίων, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης έκρινε ότι είναι αντίθετα σε συνταγματικές διατάξεις τα μέτρα της κατάργησης οργανικών θέσεων, της θέσης σε διαθεσιμότητα και της θέσης σε αργία υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων για τους οποίους υπάρχουν πειθαρχικές και ποινικές εκκρεμότητες. Ετσι, με γνώμονα την διατήρηση της συνέχειας και της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και της εξυπηρέτησης των δημοτών και των επιχειρήσεων, όπως σημειώνει, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης καταλήγει στις εξής κύριες προτάσεις:
«- Να ζητηθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η παράταση της δεκαήμερης προθεσμίας, για την υλοποίηση των μέτρων -κατά τον Ν. 4093/2012- της θέσης σε διαθεσιμότητα και σε αργία, ώστε να τηρηθεί η διαδικασία της προηγούμενης ακρόασης και συνεκτίμησης κάθε σχετικού στοιχείου, στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας.
– Να καταγραφούν οι απόψεις των εργαζομένων μετά από ακρόαση, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 6 Ν. 2690/199, ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 4093/2012.
– Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τον συντονισμό της άμεσης δικαστικής προσφυγής κατά των τυχόν διαπιστωτικών πράξεων στα αρμόδια δικαστήρια. Παράλληλα, να υποβληθούν αιτήσεις αναστολής και έκδοσης προσωρινών διαταγών, ώστε να μην αποστερηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου ούτε για μία ημέρα την παροχή εργασίας των υπαλλήλων, που απειλούνται με αργία ή διαθεσιμότητα».
Ωστόσο, οι δημοτικές παρατάξεις στο δήμο Αθηναίων, που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλούν τη δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει στην αποστολή καταστάσεων και την υπογραφή διαπιστωτικών πράξεων απόλυσης στο δήμο Αθηναίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «δρόμος της παραίτησης»
Μάλιστα, η Δημοτική Παράταξη Ανοιχτή Πόλη (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει στον κ. Καμίνη το δρόμο της παραίτησης, ως λύση στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπερβεί το δίλημμα ανάμεσα στην άποψή του ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι άδικο και στην εφαρμογή του νόμου.
Παράλληλα, η Ανοιχτή Πόλη επιτέθηκε στον κ. Καμίνη, κατηγορώντας τον ότι εξαπολύει μύδρους στα ΜΜΕ εις βάρος των εργαζομένων. Του ζητά να σταματήσει αυτή την τακτική και τον καλεί – « αν τιμά τις δηλώσεις του, ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση είναι άδικο, και ότι ο νόμος παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος(…)», -να μην προχωρήσει στην αποστολή καταστάσεων και την υπογραφή διαπιστωτικών πράξεων απόλυσης.
«Εάν, παρά ταύτα, ο κ. Καμίνης βρίσκεται αντιμέτωπος ανάμεσα σε δυο συνειδησιακά φορτία της αδικίας των μέτρων και της εφαρμογής του νόμου που επέβαλαν οι πιστωτές μας και δεν μπορεί να τα υπερβεί υπάρχει λύση: είναι ο έντιμος δρόμος της παραίτησης», καταλήγει σε ανακοίνωσή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανοιχτή Πόλη απευθύνεται ιδιαίτερα στα μέλη της ΔΗΜΑΡ, με κριτήριο «την ιστορική τους διαδρομή και τους αγώνες που έχουν δώσει στο παρελθόν για τους εργαζόμενους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μην υλοποιηθούν τα μέτρα,
Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση (δημοτική παράταξη του ΚΚΕ) καταγγέλει ότι ο κ. Καμίνης πρωτοστατεί στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και μάλιστα νομιμοποιεί ουσιαστικά την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δήμο, αφού έχει αποφασίσει να δοθούν λίστες και να γίνουν οι διαπιστωτικές πράξεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της εφαρμογής του νόμου.
Μάλιστα, μιλούν για «δημαγωγία» και υπογραμμίζουν ότι έχει ακέραιη την ευθύνη ο δήμαρχος Αθηναίων, αφού αρνήθηκε, στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, να στηρίξει το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο διακήρυσσε ότι ο Δήμος δεν θα δώσει στην συγκυβέρνηση ονομαστικές λίστες με υπαλλήλους προς απόλυση, δεν θα προχωρήσει στις λεγόμενες διαπιστωτικές πράξεις, δεν θα νομιμοποιήσει τις απολύσεις.